Sivuja: [1]   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Apua heittohyrrän säätöihin  (Luettu 10366 kertaa)
minnow
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 36« : Toukokuu 22, 2015, 14:22:57 pm »

Hei, herätelläänpä tätäkin foorumia!

Eli hommasin tässä ensimmäisen hyrräkelan, enkä ole koskaan heittänyt moisella vempeleellä. Kyseessä on siis matalaprofiilinen pikkuhyrrä ihan perus jigittelyyn ja yleiseen heittelyyn.

Niihin säätöihin tarvitsisin vähän apua. Kalastusjarruhan toimii siitä tähtipyörästä, mutta sen lisäksi on kaksi muutakin namiskaa. Toinen on kammen puolella puolan kohdalla ja toinen vastakkaisella puolella kelaa. Tuo kammen puolella oleva mötikkä tuntuu ainakin vaikuttavan puolan välykseen, mutta mikä sen varsinainen virka on? Sitten toisella puolella on ilmeisesti varsinainen heittojarru, jossa on säädöt off-asennosta portaittain ylöspäin. Se kaiketi jarruttaa heittoa, mutta tekeekö se sitä koko ajan vai puuttuuko se peliin vasta puolan kiihtyessä?

Eli miten näitä säätöjä kannattaa lähteä aluksi asettamaan ja taitojen karttuessa muuttamaan? Jos joku kokenut hyrrämies viitsisi valaista asioita, niin siitä olisi varmasti monelle iloa  Hymyilee
tallennettu

On helppoa olla samaa mieltä, on helppoa olla mieletön, vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä ja oikaisee läpi metsikön... (-Juice Leskinen)

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #1 : Toukokuu 22, 2015, 21:18:30 pm »

Itsellä käytössä kaksi heittohyrrää, Abu Revo STX ja Shimano Citica. Molemmissa samat säädöt, tähtipyörästä kalastus jarru ja yleensä vastakkaiselta puolelta heittojarru. Kalastusjarrun tehtävä on sama kuin vetohyrrässä tai avokeloissa joten siitä ei sen enempää varmaan tarvitse kertoa. Heittojarrulla säädetään puolan herkkyyttä, mitä herkemmällä jarru on sitä herkemmin puola pyörii heitossa ja sitä pidempia heittoja saa. Toisaalta mitä herkempi puola niin sitä herkemmin puola pyörähtää turhan nopeasti, josta syntyy harakanpesiä ja kiroilua. Puola vapautuu sitten puolan päällä olevasta leveästä napista.

Periaatteessa heittojarru tulisi säätää jokaiselle viehepainolle erikseen. Kun vapauttaa puolan ja pikkuisen heilauttaa vapaa hellästi, pitäisi puolan antaa vapaata siimaa muutamia kymmeniä senttejä. Alussa kannattaa pitää mielellään hieman tiukemmalla ja löysyttää sitten pikku hiljaa kun heitto alkaa kulkemaan.

Varsinkin alussa heittoliike kannattaa pitää rauhallisena eikä kannata repiä liikoja. Nopeat repivät heitot saavat puolan pyörimään turhan nopeasti josta seuraa kuuluisia harakanpesiä. Pitkä rauhallinen liike alussa. Peukalo puolanpäälle, vapauttaa puolan napista ja heitto. Peukako vapauttaa puolan sopivassa kohden mutta pysyy puolan välittömässä tuntumassa valmiina reagoimaan jos heitto epäonnistuukin.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

Tonnikala85
Metalli-inssi
Ylläpitäjä
Jäsen
*****
Poissa Poissa

Viestejä: 778« Vastaus #2 : Toukokuu 22, 2015, 22:51:35 pm »

MItä itse tuota säädellyt, niin se kammen puolen säätö sellaiseen tiukkuuteen että uistin valuu hiljakseen alaspäin. Mitä löysemmälle tohtii jättää, niin sitä pidempiä heittoja saa, mutta aluksi kannattaa pitää ennemmin vähä liian tiukalla. Sitten se varsinainen heittojarru toimii yleensä joku magneetilla tai keskipakoperiaatteella, eli estää puolaa pyörimästä liian kovaa. Tämän säätö kannattaa kans aluksi pitää "liian" jäykkänä. Hiljakseen sitten muuttaa herkemmälle kun saa tuntumaa.

Nykyään itsellä tämä varsinainen heittojarru oikeastaan "nollassa" ja samoin puolan tiukkuus suhteellisen löysänä. Sitten vain sormella pitää tuntumaa heiton aikana. Käytön myötä nuo oppii sitten tuntemaa, että mikä on itselle hyvä.

Ja tosiaan rauhalliset pitkät heitot, ei mitään äkkinäisiä riuhtaisuja, muuten on harakanpesiä tiedossa Iskee silmää
tallennettu

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #3 : Toukokuu 27, 2015, 09:12:56 am »

Honkkarin sivustolle näkyi juuri tulleen video heittohyrrällä kalastamisesta:

http://kalastus.hongkong.fi/fi/info/kalastusvinkit-opiheittamaanhyrrakelalla.html?utm_source=MailPlatform&utm_medium=email&utm_campaign=VK+22+-+kalastus+-+abu+erikoiser%C3%A4
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Sivuja: [1]   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry: