Sivuja: 1 [2] 3 4 5   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Kittelän- ja Vanhanmyllynkosket  (Luettu 84432 kertaa)
hande
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 1


« Vastaus #25 : Toukokuu 03, 2011, 17:15:50 pm »

no kävin tänään kokeilemassa kamoja ja sielt yksi kilon kirre tuli, jonka jälkeen kalastin vain 10min kun viehe juuttui pohjaan ensi kerralla en aijo tyytyä 1 vaan ottaa ennemmän  Cool Hymyilee leveästi
tallennettu

j-mv
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 7


« Vastaus #26 : Toukokuu 06, 2011, 21:48:00 pm »

Tota jos editointi on vielä mahdollista voisiko herra kalastaja93 muuttaa topicin nimeksi Kittelä & vanhanmyllynkoski, koska tuo vanhanmyllynkoski kuuluu samaan lupa-alueeseen, itse en ole tuonne virveliä saanut vielä syystä ja toisesta mukaan, vaikka pyörälenkin yhteydessä monesti olenkin tuolla tallaillut ja ihan kalastettavalta pätkältä näyttää. Tuonne siis pääsee esim. siitä 24h teboilin luona olevan "kauppakeskuksen" takaa.

Kittelässä tuli maanantai-aamuna käytyä ja yksi hauen puikkari oli vähän aikaa kiinni ja aiemmin ilmeisesti tärppi samaiselta kalalta aiemmin, muuten ei merkittäviä tapahtumia. Tosin olin alipukeutunut joten 45min riitti mulle, mutta heti oli eloa siiman päässä kun laittoi hitaampaa viehiettä/varoivasta lipan pyöritystä kehiin.

Keravanjoelle istutetaan kalaa n. viikolla 20 (kalastuskiellossa 16-21.5), joten eiköhän tankkiauto käy kittelässäkin about samoihin aikoihin, joten kireitä siimoja odotettavissa.

Saatta olla, että jokin päivä avaan uuden topicin yleisesti Hyvinkään heittokalastuspaikoista kun vaan siiman päähän saa jotain ja jos vielä kännykameraan saisi jonkun kuvan tarttumaan. Eli ajatuksena jorinaa ihan yleisesti tunnetuista paikoista, joten pienen tarpomisen takana olevat paikat luultavasti saa jäädä rauhaan.



tallennettu

verde80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 1


« Vastaus #27 : Toukokuu 25, 2011, 21:32:35 pm »

Tänään kittelässä perhon kanssa heilumassa, aiemmilla kahella reissulla ei mitään tietoa kaloista, mut nyt tärppäs heti parin minuutin jälkeen kuulapää red tagiin tommonen noin kilonen kirre. Sit alkoki koht tulee vettä niin huolella, ettei tarvinnu pidemmäks aikaa jäädä  Vihainen


* 25052011369.jpg (917.04 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1028 kertaa.)
tallennettu

halieus
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 20



« Vastaus #28 : Toukokuu 31, 2011, 18:55:15 pm »

Tänään kauden eka reissu Kittelään. Tuloksena pari kirrekarkuutusta ja yksi koskihauki, joka nousi ylös asti. Kaunis päivä oli ja porukkaakin oli suhteellisen paljon liikkeellä. Vesi oli yllättävän kirkasta - siis Vantaanjoeksi.
tallennettu

Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #29 : Toukokuu 31, 2011, 19:31:39 pm »

Tuli kans käytyä kuukauden tauon jälkeen, vesi viime kerrasta vähän laskenut Pyörittää silmiään

Alku oli lupaava, kun ensimmäisen vartin sisään niskalla vilahti hopeinen kylki. Tovi uutta heittoa perään ja vuoden eka kala Kittelästä ylhäällä: arviolta 700-grammainen kirjo, ottipelinä Taho 60 värissä ambulanssi.



Ja ei, kyseessä ei ollut pyrstötärppi vaikka kuvassa siltä näyttääkin. Menohaluja oli kalalla ihan mukavasti ja leviin sotkeuduttuaan oli karkuutuskin lähellä, mutta suostui lopulta haaviin. Kuvauksen jälkeen pääsi takaisin ruskeaan valtakuntaan.

Sitten vierähtikin tunti tai pari ilman kalahavaintoja, ruohoa sai kyllä nyppiä koukuista lähes joka heiton jälkeen. Vasta kauempana alavirralla oli ottihaluinen kala paikalla, nappasi samaan Tahoon mutta hyppäsi saman tien ja vaappu singahti irti huulesta. Vähän aikaa vielä pommitin ja ilmeisesti sama kala otti kiinni, tällä kertaa tuli pienen väännön jälkeen ylös asti.



Kokoluokka hieman edellistä parempi, mutta ei mitään suurempaa vieläkään, joten tämäkin C&R. Vielä jatkoin jonkun matkaa alavirralle päin, mutta hiljaiseloa piti loppuajan.

Vähän odotettua pidempi reissu, tarkoitus oli tehdä suht pikainen pisto mutta sinne päälle neljään tuntiinhan se venyi... Ei sitä malta pienen tauon jälkeen ihan heti lähteä. Nyt kun kesäloma tässä pikapuoliin alkaa niin varmaan tulee reissuja tehtyä aika runsaasti.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 31, 2011, 22:11:55 pm kirjoittanut Kalastaja-93 » tallennettu

halieus
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 20



« Vastaus #30 : Toukokuu 31, 2011, 21:36:59 pm »

Minulla kontaktit tulivat puna-mustaan kakkoskoon meppsiin. Mahdoitko muuten Kalastaja-93 olla tänään siinä kahden maissa koskella.
tallennettu

Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #31 : Toukokuu 31, 2011, 21:42:17 pm »

Mahdoitko muuten Kalastaja-93 olla tänään siinä kahden maissa koskella.

Olin varmaan jo klo 12 maissa siellä, aina puoli viiteen asti.
tallennettu

halieus
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 20



« Vastaus #32 : Toukokuu 31, 2011, 22:04:47 pm »

Minä olin n. klo 10-14 ja luulenpa että näin sinut. Täytynee tulla moikkamaan, jos ensi kerralla satun samaan aikaan paikalle. Hymyilee
tallennettu

Jake-
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 14


« Vastaus #33 : Toukokuu 31, 2011, 23:08:46 pm »

Kiva kuulla että sieltä vois saadakkin jotain, kun tuli tänää haettua luvatkin. Hymyilee Huomenna voisi mennä uittaa perhoa sinne joksikin aikaa  Hymyilee
tallennettu

Lastunen
Vieras
« Vastaus #34 : Toukokuu 31, 2011, 23:13:36 pm »

Onnittelut "Ysärille"! On se vaan kova kalamiäs, vuoroin taimenta ja kirjoa.
Terveisin kalakaveri joka just kotiutui mp-reissulta Nolostunut
tallennettu

Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #35 : Kesäkuu 02, 2011, 17:50:26 pm »

Tänäänkin tuli tahkottua koskella lähemmäs viisi tuntia, mutta vaikeaa oli. Ensimmäiseen pariin tuntiin ei mitään havaintoa kaloista, edes niskalla jossa on lähes aina kala parkissa. Kalaa alkoi kuulua vasta kauempana alavirralla, kun kirjo iski kiinni täsmälleen samasta kohdasta ja samaan vaappuun kuin viime reissun jälkimmäinen kala. Irtosi heti hypättyään, mutta mitä sen perusteella näki niin kyseessä saattoi olla jopa sama kala. Ei näköjään ottanut viime kerrasta opikseen. Joku toinenkin kävi vaappua vähän laiskasti tökkäämässä jäämättä kuitenkaan kiinni.

Ennen seuraavaa tärppiä saikin taas rämpiä joen vartta jonkun aikaa, vielä vähän viimekertaista pidemmälle. Sama Taho edelleen siiman päässä, kun pieni mutta pippurinen kirjolohi iskee Kittelän mittapuulla kovasta virrasta kiinni, mutta taas jo parin sekunnin päästä irti. Vähän matkaa alavirtaan päin, heitto oksan alle ja samaan vaappuun tulinen isku. Vilahdustakaan en kerennyt kalasta näkemään, mutta tärpin perusteella vaikutti jo vähän paremman kokoiselta.

Vielä kuvaa vesitilanteesta, jäi viime reissulla ottamatta.


*  (751.73 kilotavua, 1024x768 - tarkasteltu 1099 kertaa.)
tallennettu

Taho
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 120



WWW
« Vastaus #36 : Kesäkuu 06, 2011, 16:34:47 pm »

Ilmeisesti siellä Kittelässä päin tuntuisi olevan ainakin tekstin perusteella nyt ihan mukavasti kalaa. Täytyy varmaan käydä tällä viikolla koittamassa, kun tuo Nukari vaikuttaa aika tyhjältä...
Mistäpäin tuolta koskelta löytyy parkkipaikka?
tallennettu


Jake-
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 14


« Vastaus #37 : Kesäkuu 06, 2011, 22:51:08 pm »

Juu kaipa sitä voisi aamulla herätä kalastamaan, ku muutakaan tunnu olevan. Ainoo että virveli reissu tulee, kun viimeksi meni perhosta kela ku olin kalastamassa.

Taho, ennen tuota siltaa oikealle voi jättää auton tai sitten sillan jälkee samalle puolelle.
tallennettu

Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #38 : Kesäkuu 07, 2011, 10:54:29 am »

Päätin eilen alkuillasta käväistä vielä koskella ennen helteiden alkamista. Sillan lähistöllä en kauaa ollut vaan keskityin lähinnä alavirtaan. Rauhassa sai heitellä useamman paikan läpi, ainoa tapahtuma oli kun hyvin kalaa antanut ambulanssi-Taho tarttui oksaan ja sinne myös jäi. Onneksi toinen vielä jäljellä. Siirryin reilusti alavirtaan päin ja meinasi sydäri tulla, kun kirjolohi hyppäsi aivan tyhjästä JBPL:n kimppuun. Tartutus ei onnistunut, joten uutta heittoa samaan paikkaan. Vielä kerran kävi sama kala kopaisemassa vaappua jäämättä kiinni eikä sen koommin näkynyt. Samassa paikassa on käynyt ennenkin kirre kiusaamassa.

Vähän myöhemmin Taho 60 osoittautui jälleen kerran ottipeliksi, koukutti taas kirjolohen. Ottivärinä tuttu ambulanssi



Ei ollut taaskaan koolla pilattu, silmäpuntarilla ehkä 700 g. C&R ja uutta yritystä, pian näkyikin jo yksi pintominen kiven takana. Pari heittoa perään ja hopeinen kylki vilahtaa, kiinni on. Vaikutti aluksi taas kirjolohelta, mutta väsyi ihmeen nopeasti. Kala kävi pinnassa ja ensimmäisenä tuli mieleen turpa, tuli vielä haavittua tarkempaa tutkimista varten





Ikinä en ole aikaisemmin tätä lajia saanut, mutta eiköhän se turpa ole? Puolisen kiloa tuntui olevan painoa.

Loppupuolella reissua ei kalaa enää kuulunut, mutta tapahtumaa riitti kun meinasi jäädä tuo toinenkin Taho pohjaan. Taisi osua siima terävään kiveen kun katkesi naurettavan helposti, vaappu kuitenkin nousi takaisin pintaan. Menin haavin kanssa alavirtaan odottamaan, mutta eikös se mennyt tarttumaan vastarannan kiveen, kuvan osoittamaan paikkaan



Melkein olisi päässyt kiviä pitkin hakemaan, mutta ei. Piti sitten koittaa toisella vieheellä saada se tuolta takaisin Pyörittää silmiään Suht turhauttava homma, mutta ei mahdoton. Noh, vartin verran piti yrittää ennen kuin sai heitettyä täysin kohdalleen, ja ylöshän se lopulta tuli. Pitänee hankkia taas pari noita lisää ennen kuin käy pahemmin.
tallennettu

Taho
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 120



WWW
« Vastaus #39 : Kesäkuu 07, 2011, 13:56:36 pm »

Taitaa tuo kala turpa olla, sain itse kanssa samanlaisen hetki sitten Nukarilta.


Kävin tänään ekaa kertaa Kittelänkoskella. Herätys viideltä aamulla ja saavuin paikalle puoli seitsemän aikaan, kalastus alkoi noin kello 6.40  Hymyilee

Paikka näytti heti ensisilmäyksellä todella mielenkiintoiselta ja ainakin ottipaikkoja näytti löytyvän. Virta oli juuri sopiva ja samoin vedenkorkeus. Koskella ei ollut ketään muita.
Aloitin siitä sillan alta, mutta hiljaista oli. Etenin alaspäin jokea ja tuntui että kalojen mahdollisia ottipaikkoja oli koskessa satoja, jokaisen kiven takana voisi kuvitella lymyilevän kirjolohen.
Yhden kiven takaa iski lopulta kala, joka paljastui haueksi, joka pääsi äkkiä takaisin kasvamaan. Jatkoin kalastusta rauhassa pitkälle alas asti ilman tapahtumia, kunnes joen ranta muuttui sellaiseksi ryteiköksi ettei alemmas päässyt. Mutta onko tosiaan siellä vieläkin alempana heittopaikkoja, kun ainakin tuo kalastaja-93 kuvan paikka on ihan oudon näköinen? Vai kävelinkö väärää rantaa pitkin?

No kuitenkin lopetin rämpimisen pusikossa siihen kun pelto tuli vastaan ja palasin takaisin samoja jälkiä heitellen vielä parhaimman näkoiset paikat läpi. Tapahtumia ei enempää tullut, mutta silti hieno reissu ja paikka. Näin vaappukalastajalle ainakin lähes täydellinen koski, kalat vaan puuttui Pyörittää silmiään

Kittelästä matka jatkui vielä Nukarille, mutta siitä lisää Nukarin keskustelussa.

Lupa kun on voimassa vielä huomiseen niin saatanpa käydä vielä aamulla koittamassa onnea, vaikka nämä helteet on selvästi saanut kalojen suut kiinni tai sitten on vaan miehessä vika...


*  (234.23 kilotavua, 640x480 - tarkasteltu 1004 kertaa.)

* koskea.jpg (378.68 kilotavua, 800x533 - tarkasteltu 1067 kertaa.)

* hevosia.jpg (297.21 kilotavua, 800x536 - tarkasteltu 949 kertaa.)
tallennettu


Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #40 : Kesäkuu 07, 2011, 14:12:21 pm »

Mutta onko tosiaan siellä vieläkin alempana heittopaikkoja, kun ainakin tuo kalastaja-93 kuvan paikka on ihan oudon näköinen? Vai kävelinkö väärää rantaa pitkin?

Sillä toisella puolella tosiaan tulee vastaan aikamoista ryteikköä, vastakkaista puolta pääsee vielä kuinka paljon pidemmälle. Ja siellä taas lukematon määrä ottipaikkoja Iskee silmää Siellä alempana ainakin oman kokemuksen mukaan saa kalan vähän helpommin siiman päähän, varmaan pienemmästä kalastuspaineesta johtuen. Toi mun vika kuva on ihan alimmilta paikoilta, melkein tulee jo Hankotie vastaan.
tallennettu

Taho
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 120



WWW
« Vastaus #41 : Kesäkuu 07, 2011, 14:44:45 pm »

Jotenkin noin vähän arvelinkin...  Hymyilee
Täytyy huomenna suunnata paikalle ja käydä katsastamassa se loppukin koskesta (ja siinä samalla ottaa se kirjolohi).
tallennettu


Jake-
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 14


« Vastaus #42 : Kesäkuu 07, 2011, 23:31:24 pm »

Oma koskelle lähtö jäi pommiin nukkumiseen, jonka jälkee päätin lähteä hakemaan perhoon uutta kelaa ja sain Hymyilee Kelaa haettassa tuli mieleen että mistä tuotoa Tahon vaappua saa, kun siellä ei kuulemma ole josta hain kelani (riksun kalakauppa siinä moottori tien läheisyydessä).

Jospa sitä huomenna pääsis kalaan vähästä aikaa kittelään ja voisi suoraan alussa ottaa suunnaksi alavirran.
tallennettu

Taho
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 120



WWW
« Vastaus #43 : Kesäkuu 08, 2011, 00:09:05 am »

Toistaiseksi noita vaappuja on kaiketi voinut hankkia minulta Iskee silmää

Vielä toisen kerran tuli käytyä nyt alkuyöstä paikalla. Kalastus alkoi siinä yhdeksän jälkeen ja päättyi noin 23.30.
Muita ei taaskaan ollut paikalla, lähdin suoraan alavirtaan päin. Hyvin löytyi uusia ottipaikkoja ja mulahduksia oli muutamissa kohdissa lähes koko ajan.
Onnistuin jopa tartuttamaan hetkeksi kirjolohen, mutta eipä se tietenkään ylös asti tullut. Sama kala kävi vielä myöhemmin kiusaamassa pintakäynneillään.

Kuljin jokea niin alas kuin vain pääsin. Tielle asti en löytänyt kun jälleen muuttui ranta sen verran ryteikköiseksi nokkospuskaksi, ettei tehnyt mieli edetä enää ollenkaan ja päätin kääntyä takaisin.
Nyt saakin sitten Kittelänkoski olla hetken minulta rauhassa kun suuntaan toisille vesille, mutta varmasti joskus tulee vielä uudestaankin käytyä.
Jos paikka olisi hieman lähempänä niin voisi kausiluvun ostoakin harkita.
tallennettu


Jake-
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 14


« Vastaus #44 : Kesäkuu 13, 2011, 22:27:58 pm »

Tuli tänään käytyä koskella ja ekan kerran havainto Kirjolohesta, joka jäi punaseen jigiin kiinni. Punnitus antoi kalalle painoksi 1,2kg Hymyilee Mutta enhän minä siitä mitään kuvia muistannu ottaa.
tallennettu

Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #45 : Kesäkuu 15, 2011, 19:38:30 pm »

Eilinen koskireissu jäi kalojen suhteen aika vaisuksi, ainoastaan pari tärppiä saaliina. Nimim. zoltAnin vaappuun otti pintakäynnin perusteella kevyesti yli kilon kirre, mutta irtosi parin sekunnin päästä. Saattoi olla vähän vanhempi kala, sen verran harvassa tuntuu nuo kilon ylittävät kalat nykyään olevan. Myöhemmin kävi aikamoinen onnenpotku, kun viime reissulla oksaan jäänyt Taho löytyi rantamudasta Hymyilee leveästi Vähän oli likaa pinnassa, mutta muuten täysin kunnossa. Onneksi ei ole kummoinen kalastuspaine tuolla alempana, olisi joku muu saattanut korjata parempaan talteen.

Sitten saikin odotella parikin tuntia ilman tapahtumia, kunnes löytö-Tahoon kävi joku tälläämässä ja rajusti. Sen verran säikäytti, että vastaisku oli aivan liian kova ja vaappu singahti saman tien kalan huulesta. Tärpin perusteella ei tainnut mikään sintti olla kyseessä, ei vaan millään ottanut enää uudestaan. Tuon vaapun tie päättyi vaiherikkaan elämän jälkeen lopulta tiukasti kivenkoloon, tuskin löytyy enää toista kertaa.

Kalarintamalla ei muuta enää tapahtunut, mutta metsässä tuli nähtyä vähän erikoisempi tapaus, nimittäin mäyräperhe Järkyttynyt Seisoin koskikivellä, kun metsästä päin alkoi yhtäkkiä kuulua rapinaa ja omituista tuhinaa, ja siinähän niitä otuksia oli neljä kappaletta. Olivat ehkä 10 metrin päässä mutta semmoisessa pusikossa, etteivät tainneet edes huomata mua tai sitten eivät vain välittäneet. Kuvaa en saanut otetuksi pusikon takia, mutta ei viittinyt lähemmäksikään mennä, emo tuskin olisi paljoa tykännyt. Kovin kauaa ne eivät siinä tuhisseet vaan lähtivät takaisin metsään, eikä sen koommin näkynyt.

Alavirralla kulku oli paikoin hankalahkoa, puita oli kaadettu rankalla kädellä ja polku oli aika hyvin peittynyt näiltä kohdin, mutta kyllä siellä etenemään pääsi.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 15, 2011, 21:20:45 pm kirjoittanut Kalastaja-93 » tallennettu

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382



« Vastaus #46 : Kesäkuu 15, 2011, 20:20:38 pm »

Miltäs vesitilanne ja väri näytti? Alkaako vedenvähyys haitata kalastusta?
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #47 : Kesäkuu 15, 2011, 20:52:03 pm »

Miltäs vesitilanne ja väri näytti? Alkaako vedenvähyys haitata kalastusta?

Vesitilanne aikalailla sama kuin tuossa Tahon kuvassa, sateet ehkä aavistuksen nostaneet vedenpintaa mutta eivät samentaneet. Kalastus onnistuu vielä ihan hyvin, lähinnä sillan lähistöllä saa nyppiä ruohoa koukuista, mutta alavirralla ne kalat tuntuu viihtyvän.
tallennettu

Kalastaja-93
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 88



« Vastaus #48 : Kesäkuu 16, 2011, 20:22:23 pm »

Tuli taas käytyä koskella, tällä kertaa yhden kaverin kanssa. Kaverilla kävi sama kirjolohi maistamassa Hornettia parikin kertaa, mutta sen verran varovasti, ettei tarttumisesta ollut pelkoa. Myöhemmin alimmilla paikoilla samaan vaappuun otti toinenkin kirre, mutta pysyi kiinni vain pari sekuntia. Saattoi olla sama kala kyseessä kuin mulla toissapäivänä, ottipaikka lähes metrilleen sama.

Mulla tapahtumia tasan yksi, mutta tuli jopa ylös asti. Varmaan useampi kymmenen heittoa oltiin jo tehty samassa paikassa ilman mitään elonmerkkejä, kun yhtäkkiä kirjo nappaa vaapun suuhunsa ja pistää heti alkuun melkoisen show'n pystyyn. Kokoa ei tälläkään kertaa enempää kuin ehkä 800 grammaa, mutta hyvin kyllä väänsi kokoisekseen, selvästi vahvempi kuin edelliset kalat. Ottipelinä zoltAnin vaappu, josta näkyy kuvassa vain keltainen vatsa, mutta kuten arvata saattaa niin oranssihan se pääväriltään on Virnistää


*  (407.82 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 951 kertaa.)
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 16, 2011, 20:25:20 pm kirjoittanut Kalastaja-93 » tallennettu

Juge.
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 2


« Vastaus #49 : Kesäkuu 18, 2011, 12:09:07 pm »

eilen tuli käytyy illalla koskella , saaliiksi jäi ahven, 2 kirreä ja pieni hauki. kirret otti mepsiin. kuvat on puhelimessa mut nettipiuhaa ei ole vielä, laitan kuvat sitte ko piuha hommattuna.
tallennettu

Sivuja: 1 [2] 3 4 5   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry: