Sivuja: [1]   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Hartolan Tainionvirta ja muu -kalastusalue  (Luettu 26358 kertaa)
katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« : Huhtikuu 03, 2011, 22:02:42 pm »

Avasin kauden Hartolan kalastusalueeseen kuuluvalla Hartolan kalastusalueella. Kyseessä on Hartolan kunnan läpi virtaava joki joka laskee jääsjärvestä päijänteeseen. Hartolan kalastusalueen luvalla voi kalastaa viidellä eri koskiosuudella jotka alkavat jääsjärvestä ja päättyvät Sysmän ja Hartolan rajalle. Kalastettavissa oleva jokireitti on pituudeltaan 6-7km ja pudostusta matkalle tulee 7 metriä. Tyypilliset saaliskalat ovat taimen ja harjus, oletettavasti myös hauki. Tarkemmin asiasta voi lukea kalastusalueen kotisivuilta: http://www.hartolankalastusalue.fi/page11.html .

Matkaa Hartolaan kertyy seuraavasti: Lahdesta 80km, Helsingistä 180km, Jyväskylästä 90km ja Tampereelta 190km.

Alue on sen verran pitkä että siellä saa kulumaan kyllä koko päivän jos kaikki pätkät kalastaa läpi eikä pidä kiirettä. Tänään vesi oli todella matalla mutta melko kirkasta. Paikkaa paremmin tuntevien mukaan vesi on aina kirkasta ja normaalina kesänä sitä on puolisen metriä enemmän. Nyt suurin osa joesta olisi ylitettävissä kumisaappain.

Aivan joen välittömässä läheisyydessä, käytännössä aivan rannalla toimii ainakin kaksi majoituspalveluita tarjoavaa yritystä: Gasthaus Camping Koskenniemi ja Linna Hotelli. Joen alku- ja loppupäässsä on grillikatokset mutta ainakin alkupäässä oli leirityminen kielletty.

Mainitut asiat löytyy myös tainionvirran kartasta: http://www.hartolankalastusalue.fi/attachments/Image/tkartta.jpg


Virailin Tainionvirralla tosiaan ensimmäistä kertaa joten parkkipaikkoja sai välillä hieman etsiä sillä niitä ei ole kovinkaan selvästi aina merkattu. Onneksi paikalle sattui puolituttu perhokalastaja joka vähän neuvoi. Kalakavereiden irc-kanavalla käyttäjä Voltti neuvoi aloittamaan nelospätkältä (holtinkoski/keijulankoski) ja tein työtä käskettyä. Aivan kalastusalueen yläosasta tarttui noin 30cm talvipukuinen taimen joka pääsi valokuvaksen jälkeen takaisin uimaan. Ottivieheenä toimi Abu Toby 7g koossa.

Taikinanlahti eli alueet 5 ja 6 ovat tieltä pienen patikoinnin päässä eikä sinne vienyt valmista polkua, enkä aikonut moista iskemättömään suvihankeen tehdä. Alueeseen tutustuminen saa jäädä kesälle. Jatkoin vanhalle myllykoskelle (kolmas alue) jossa saa kalastaa vain pohjoispuolella. Samalla tutkailin pellonviertä menevää kakkosaluetta joka on rauhallista jokiosuutta. Karkuutin pienen hauen ja palasin autolle. Hesburgerin ruokatauon jälkeen kävin tutustumassa joen alkupäähän. Alkupäässä oli vettä niin vähän etten viihtynyt hyvin kauaa.

Tarkoituksena oli ajaa Vuoteenkosken kautta kotiin mutta valitettavasti ajoin risteyksen ohi. Jääköön ensikertaan.

Lyhyestä virsi kaunis, kausi avattu ja saalistakin tuli. Kaudenavaus ei voisi olla enää paljon parempi. Vaikka vettä tihkutti koko päivän ja kengät kastuivat ei se latistanut fiilistä pätkääkään. Seuraavan kerran suuntaan Tainiolle kun vesi on noussut hieman. Voisi ottaa kerralla vuosiluvan. Tavoitteeksi voisi ottaa elämän ensimmäisen harjuksen Hymyilee

Edit. Valitettavasti kamera jäi kotiin joten ohessa muutama kännykkäräpsy.


* saalis.jpg (559.18 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1223 kertaa.)

* vanha_myllynkoski.jpg (1397.29 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1153 kertaa.)

* taikinanlahden_polku.jpg (1475.77 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1221 kertaa.)

* 03042011066.jpg (855.58 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1088 kertaa.)

* 03042011054.jpg (833.28 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1170 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #1 : Toukokuu 22, 2011, 18:43:05 pm »

Kävin perjantaina töiden jälkeen Hartolassa, nyt kolmatta kertaa. Edellisen kerran kävin jokunen viikko sitten heti kevään hellejakson jälkeisen kylmemmän jakson aikana. Unohdin ottaa hansikkaat mukaan niin oli todella kylmä kalapäivä. Saalista ei tietenkään tullut.

Perjantaina vesi oli todella kirkasta ja selvästi ylempänä kuin kauden avausreissulla. Veden lämpötilaa en mitannut. Otin tällä kertaa myös kahluuvehkeet mukaan niin pääsi heittelemään vähän paremmista paikoista. Ilman kahluuvarusteitakin Tainionvirralla pärjää hyvin mutta kahlarit avaavat lisää heittopaikkoja. Esimerkiksi Holtinkosken saareen toistapuolta ei pääse kalastamaan muuten. Kahlatessakin vettä oli korkentaan vyötäröön asti.

Tällä kertaa sää oli todella nätti ja lämmin. Aloitin Holtinkoskelta jossa heittelin noin nelisentuntia perholla ja vieheellä. Osa ajasta meni ruokataukoon ja muuhun huoltotoimintaan. Vajaan tunnin kalastelun jälkeen kompuroin kosken kivikossa jonka seurauksena takki kastui. Äkkiä kalastusluvat pois taskusta ja autoon, onneksi ei kerinnyt kastua läpi. Kalojen aiheuttamat tapahtumat jäi melkein vieressä tapahtuneeseen kalan molskautukseen. Vai olisiko parempi sanoa mahdolliseen molskautukseen sillä myöhemmin huomasin että melkein samanlaisen äänen aiheuttaa vedessä sykkyrällä oleva perhosiima joka nopeasti kiskaistaan kuiville.

Lähdin Holtinkoskelta yhdeksän jälkeen ja ajoin viereen vanhalle myllynkoskelle. En viitsinyt viritellä enää perhovehkeitä kun aurinkokin oli menossa kovaa vauhtia nukkumaan joten virveli ja vieheet kantoon ja siirtymätaivan metsän läpi koskelle. Heittelin koskenalueella suvantoja, rajavirtoja, kiventauksia ja akanvirtoja. Normisettiä siis. Ei tärppejä tietenkään.

Noin kymmenen jälkeen siirryin takaisin autolle ja pakkasin kamat autoon. Samalla juttelin muutaman kalamiehen kanssa jotka kertoivat etteivät hekään saaneet kamalasti tapahtumia, muutaman kirren tärpin ja se siitä. Kuulemma koskialuueelta on tullut tapahtumia vielä huonosti ja kirjot tuntuisi olevan hitaasti virtaavassa joessa, jota en tällä kertaa tullut pommittaneeksi. Epäilivät ettei taimenta ole vielä tänäkeväänä istutettu ollenkaan mutta kirjoa on laitettu moneen otteeseen. Ihmekkös kun kelistä ja hyönteisistä huolimatta ei pintomisia näkynyt.

Liitteenä muutamat kuvat Holtinkoskelta. Maisemat hieman erilaisia kuin talvella Hymyilee


* holtinkosken_loppuliukua.jpg (86.28 kilotavua, 1024x391 - tarkasteltu 1114 kertaa.)

* holtinkosken_niskaa.jpg (102.2 kilotavua, 1024x430 - tarkasteltu 1124 kertaa.)

* holtinkoski.jpg (109.2 kilotavua, 1024x395 - tarkasteltu 1210 kertaa.)

* nuotiokatos.jpg (111.23 kilotavua, 800x432 - tarkasteltu 1203 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #2 : Toukokuu 29, 2011, 00:53:50 am »

Ensin näytti että koko lauantai, tai jopa koko viikonloppu menee sisätiloissa luvatun sateen takia. Katselin säätiedoitusta ja sadekarttoja pitkin perjantaita ja lauantai-aamupäivää. Puolenpäivän jälkeen alkoi näyttää siltä että iltapäivällä pääsee ehkä kalaan. Hieman ennen kahta otin riskin, kamat kantoon ja kohti Hartolaa. Hieman ennen Tainionvirtaa satoi pienen kuuron mutta kun pääsin joen varteen oli ilma kuin morsian. Joen varressa tuli lyhyt ja pieni sadekuuro mutta se ei haitannut meininkiä. Suurempi haitta oli tuuli joka teki perhostelusta melkeinpä vaarallisen. Muutaman kerran sainkin kohtalaisesti painotetun liitsin takaraivooni.

Tällä kertaa aloitin vanhan myllynkosken (kartassa alue 3) yläpuoliselta jokiosuudelta (alue 2) kohteena kirjolohet. Aiemmalla visiitillä muutama kalamies kertoili ettei kirjot ole vielä koskessa vaan pysyttelevät joessa ja ovat aivan pohjassa. Heittelin liitseillä ja vaapulla jokivartta muutaman tunnin. Myllykosken sillalta bongasin vesilinnun joka katosi aina hetkeksi ruokailemaan pinnan alle. Lyhyt valokuvastauko ja siitymä Holtinkoskelle. Reilun tunnin ajan pommitin parkkipaikan puoleiselta rannalta niskaa ja loppuliukua ja käänsin auton kohti kotia.

Matkalla tosin pysähdyin vielä yhdellä koskiosuudella, vuoteenkoskella. Vuoteenkosken rannalla sijaitsee Gesthaus Koskenniemi. Alueella saa kuulemma kalastaa kunhan ei ole häiriöksi. Kiirehdin hieman sillä Mestareiden liigan finaali alkoi kovasti jo painaa päälle, pakkohan sitä oli keritä katsomaan. Vuoteenkoski koostuu muutamasta saaresta ja niitä ympäröivistä pikkuvirroista. Suurin osa joesta taitaa olla kahluumatalaa mutta jotain syvempääkin kohtaa pitäisi olla. Jokiosuudella on runsaasti kiviä joiden taustoja voi ronkkia. Kahluuvarusteet ovat tällä osuudella todellakin kullanarvoiset, muuten joutuu tyytymään selvästi pienempään kalastusalaan.

Kaloja ei tullut tälläkään kertaa muttei se ole pääasia. Kiva ja rentouttava reissu. Muita kalamiehiä oli melko hyvin liikkeellä. Eniten pisti silmään että kaikilla oli perhoveheet ainakin mukanaan Huh


* koskenniemen_saari.jpg (122.79 kilotavua, 1024x413 - tarkasteltu 1155 kertaa.)

* koskenniemi.jpg (110.08 kilotavua, 1024x457 - tarkasteltu 1259 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #3 : Syyskuu 05, 2011, 13:04:20 pm »

Kävin heittämässä viimeisen reissun Hartolan Tainionvirralle ennen rauhoitusta. Rauhtoituksen aikana koko Tainionvirta on kalastuskiellossa. Oletan että joki pysyy kalastettavana pitkälle alkutalveen joten vielä on aikaa. Viime vuonna avasin kauden huuhtikuun alussa joten lauhan talven sattuessa voi joelle päästä läpi talven.Pintakäyntejä näkyi jonkin verran joten kalatkin olivat jossain määrin aktiivisa. Ymmärsin muiden kalameisten puheista että kalat ovat nyt melko varovaisia ja perhoissakin saa mennä todella pieniin. Vesi oli yllättävän lämmintä sateet ja viilenneen kelin huomioiden. Vesi oli normaalilla korkeudella ja erittäin kirkasta.

Alkoitin Holtinkosken niskalta jonka kalastin huolellsiesti lipalla, vaapulla ja lusikalla. Muutamat kalat seurasivat viehettä muutaman metrin päähän mutta tekivät u-käännöksen nähtyään kalamiehen. Yksi kala tarttui uistimeen mutta putosi kahden metrin päässä.

Seuraavaksi nokka kohti vanhan myllyn koskea. Parkkipaikalla heitin kahluuvarusteet niskaan ja kokosin perhokamat jonka jälkeen lyhyt siirtymä metsän läpi joelle. Paiskoin koskialueen läpi mustalla liitsillä jolla oli puna-oranssi kypärä. Kakkosperhona oranssi wolframikuulan liitsi. Ei tapahtumia koko matkalla vaikka kalastin huolellisesti virran rajat, kivien ympärykset, peilit ja kovemman virran. Luultavasti olisi pitänyt olla vähän enemmän painoa. Unohdin lisäpainot toisen repun taskuun joten näillä oli tultava toimeen. Tällä kertaa perhot saivat uida kaikessa rauhassa.

Koskella oli myös muutama Jyväskyläläinen kalamies joiden kanssa tuli turistua. Olivat ensimmäistä kertaa Tainiolla. Juteltiin sitten Äyskoskesta ja Jyväskylän alueen koskista. Pitää laittaa korvan taa.

Seuraavaksi nokka kohti joen alkupäätä, ekonkoskea. Ekonkoski saa alkunsa Hartolan Jääsjärvestä. Ekonkosken yli menee kaksi kävelysiltaa joten joen voi kalastaa melko tehokkaasti molemmilta rannoilta. Tainionvirran alkupuoli on vähän syvempi ja melko louhikkoinen, joten kovin kauas rannasta ei edes kahlareilla pääse. Ekonkosken loppupuolelta, jälkimmäisen kävelysillan jälkeen tuli tärppi joka sekin irtosi muutaman metrin päässä. Harmillista.

Nokka kääntyi takaisin kohti lahtea kahdeksan jälkeen. Puoli yhdeksän jälkeen alkoi tulla jo pimeää joten kovin myöhään ei tuolla kivikossa välttämättä viitsi enää kahlata.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #4 : Maaliskuu 18, 2012, 22:01:42 pm »

Kuten viimevuonnakin, kausi käynnistyi Hartolan Tainionvirralla. Mielestäni Tainionvirta on hyvä paikka käynnistää avovesikausi sillä joki on auki lähes koko talven läpi, pelipaikoille ei tarvitse kahlata syvässä hangessa ja näemmä jotain on oikeasti mahdollista saada ylösastikkin Hymyilee Paljon parempaa päivää ei kauden avaukselle olisi voinut toivoa. Aurinko paistoi koko päivän ja lämpöä oli karkeasti +5 koko päivän.

Aamulla pikainen aamupala ja kalastuksenhoitomaksun suorittaminen. Koska en ole omistanut tulostinta enää useaan vuoteen päätin siirtää kalastusluvan pdf muodossa puhelimeen ja toivoa parasta Hymyilee Kamat kasaan ja kohti Hartolaa. Ensimmäinen stoppi Jari-Pekka huoltoasemalle josta mukaan vuoden 2012 kausilupa, 105€.

Itse kalastuksen aloitin tuttuun tapaan Holtinkosken niskalta. Paikalla oli myös kolme muuta kalastajaa mutta sopu tilaa antaa Hymyilee Aloitin pienellä Räsäsellä jonka vaihdoin hetken päästä pieneen Tobyyn. Lopulta päätin vaihtaa keskuudestamme poistuneen kupariseppämme lusikan värissä oranssi musta. Ensimmäinen heitto keskelle niskaa ja melkein heti iski. Pirteä 30-40cm taimen iski kiinni lusikkaan ja löysi nopeasti tiensä haaviin. Nopea valokuvaus lumella ja kala takaisin kasvamaan. Kala spurttasi pirteästi eteenpäin Hymyilee Hieno alku kauniille päivälle. Kahvitauko, hieman perhostelua liitsillä ja nokka kohti vanhan myllyn koskea.

Vanhanmyllyn koskelta jätin kosken kuohut rauhaan ja suuntasin mononi kohti hitaasti virtaavaa joenvartta. Paikka taitaa olla tunnettu kirjolohen ottipaikka sillä yleensä joenvarta on enemmän ja vähemmän täynnä väkeä ja kirjolohen suolia. jätin virvelit autolle ja otin mukaan pelkästään perhovehkeet. Musta-punainen liitsi jäi puun oksaan joten jouduin kaivamaan laukustani uuden, tällä kertaa sidoin kiinni valkoisen liitsin jossa punainen wolframi kuula. Muutama heitto ja noin kiloinen kirjolohi iski kiinni. Hetken taistelu, kala pari metriä rannasta ja siima löystyi. Kirjolohi taisteli itsensä vapauteen. Hetki vispailua ja takaisin autolle. Suunta kohti Jääsjärven suuta, Tainionvirran alkua.

Jääsjärven suulla ei ollut mitään erikoista. Rannat ovat sen verran syviä ettei kumikenkien varret ihan riitä. Lisäksi rantapenkere on sen verta pitkä että kalojen luoksi päästäkseen pitäisi heittää pitkälle tai kahlata syvemmälle. Kahvia ja kiertelyä. Lopulta suunta kohti kotia. Viisi tuntia raikasta ulkoilmaa sai riittää tällä kertaa.

Kaiken kaikkiaan upea päivä ja hieno kauden avaus. Katsotaan koska seuraavan kerran. Joki oli kokonaan sula. Vesi oli tuttuun tapaan kirkasta ja hieman matalalla viimekesään nähden. Kamera jäi valitettavasti kotiin joten juodutte tyytymään kännykällä otettuihin kuviin. Ikään kuin sitä huomaisi aiempiin kuviin verraten Hymyilee


* taimen_180312.jpg (832.71 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1109 kertaa.)

* holtinkosken_niska_180312.jpg (1143.35 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1128 kertaa.)

* 18032012221.jpg (866.72 kilotavua, 2048x1536 - tarkasteltu 1033 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

iph
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 13« Vastaus #5 : Kesäkuu 27, 2012, 02:49:25 am »

Huomasinpa täällä tällaisen aiheen ja ajattelin, josko tätä kautta saisi vähän neuvoja Tainionvirran eri kohteiden saavutettavuudesta.

Kalastelen Tainiolla pari kertaa vuodessa, tähän mennessä tutuiksi ovat tulleet vain Ekonkoski, Vanhan myllynkoski (jos se on se mesta minne täytyy parkkipaikalta kävellä metsikön läpi?), sekä se grillikatos-mesta, joka sitten ilmeisesti on Holtinkoski? Nyt kiinnostaisi tietää kuinka kartan alueet 2, 5 ja 6 ovat saavutettavissa? Minne auto kannattaa jättää ja minne kävellä? Näitä kohteita olen joskus yrittänyt etsiä kehnolla menestyksellä.

Myös tuo Sysmän puoli kiinnostaisi, liekö sille oma ketjunsa...

Tänä vuonna itselläni yksi Tainion reissu takana. Vanhan myllynkoskella oli virvelimiehelle tuolloin turhan vuolasta, mutta Ekonkoskella tuli heiteltyä kelpo tovi ilman tapahtumia. Myöhemmin sitten harvinaisen huonossa hapessa ollut kirre grillikatoksen edustalta Tanen taimen- lusikalla.

Avittakaa tyhmää. Heinäkuussa olisi mökkireissu Kalkkisiin luvassa ja pari päivää viettäisin mielelläni kalastellen Tainionvirralla.
tallennettu

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #6 : Kesäkuu 27, 2012, 17:45:03 pm »

Kalastelen Tainiolla pari kertaa vuodessa, tähän mennessä tutuiksi ovat tulleet vain Ekonkoski, Vanhan myllynkoski (jos se on se mesta minne täytyy parkkipaikalta kävellä metsikön läpi?), sekä se grillikatos-mesta, joka sitten ilmeisesti on Holtinkoski? Nyt kiinnostaisi tietää kuinka kartan alueet 2, 5 ja 6 ovat saavutettavissa? Minne auto kannattaa jättää ja minne kävellä? Näitä kohteita olen joskus yrittänyt etsiä kehnolla menestyksellä.

Myös tuo Sysmän puoli kiinnostaisi, liekö sille oma ketjunsa...
Erinäisistä syistä ei ole tullut käytyä kuin muutaman kerran alkukeväästä mutta tarkoitus palata mestoille elokuun puolella.

Grillikatos sijaitsee tosiaan Holtinkoskella ja vanhan myllynkoski on tosiaan se jossa joen yli menee pieni silta. Alue kaksi sijaitsee vanhan myllynkosken yläpuolella. Sillasta ylöspäin satakunta metriä on rauhoitusaluetta. Kauempana on keltainen kyltti johon rauhoitusalue loppuu ja 2 alue alkaa. Eli alueet 2 ja 3 menee samalta parkkipaikalta. Alue 2 on kirjolohenkalastajien suosiossa, varsinkin viileän veden aikaan ranta on täynnä perhomiehiä pommittamassa liitsejä. Auton olen jättänyt joko Ylemmäinen kyltin osoittamalle tielle tai sitten tien joenpuoleiselle parkkipaikalle, joka on hiekkatien vastapäätä.

Kalapaikoista kannattaa ehdottomasti tsekata myös Vuoteenkoski. Vuoteeenkoskella käydessä auton voi kuulemma jättää Koskenniemen mökkikylän parkkiin ja tenuta rannassa, kunhan ei häiritse asukkaita. Näin ainakin minulle on kerrottu. Koskenniemelle opasteet tulevat molemmista suunnista tullessa Lahti - Jyväskylä tiellä.

Ekonkoskella olen auton jättänyt Linnahotellin vastapäätä olevaan hiekkaparkkiin, siihen Golf-kentän viereen. Siitä olen sitten kävellyt hiekkatietä pitkin rantaan. Osa näkyy ajavan rantaan asti mutta mielestäni voi jäädä kotiin jos ei tuota väliä jaksa kävellä.

Alueet 5 ja 6 ovat itselleni hieman tuntemattomampia. Kun ajelee sysmään päin Holtinkosken ohi tulee muutaman kilometrin päästä keltainen kyltti joka osoittaa parkkipaikkaa. Käytännössä auto kannattaa jättää tienpientareelle tai viereiselle metsäautotielle joka menee pellonlaitaa. Kalastusalueelle ei ilmeisesti mene täysin selvää polkua. Itse kalastusaluekkin oli vain hitaasti virtaavaa jokea jonka rantoja ei oltu raivattu ollenkaan. Kerran olen käynyt enkä heittänyt heittoakaan. Matkaa tulee tieltä jonkin verran.

Sysmän puolella en ole koskaan käynyt. Lieneekö siellä koskimestoja ollenkaan?
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 27, 2012, 17:47:37 pm kirjoittanut katchu » tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

iph
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 13« Vastaus #7 : Kesäkuu 27, 2012, 20:03:10 pm »

Kiitoksia tiedoista, katchu. Täytynee koettaa pistäytyä jokaisella vähänkään mielekkäällä alueella. Tosin Ekonkoskella aina käydessäni ollut porukkaa julmetusti, saa nähdä jättisikö koko Ekon väliin tällä kertaa. Tuonne Vuoteenkoskelle taas en ole aiemmin viitsinyt änkeä tuon Camping-mestan tähden, mutta jos kerran kalahommat siellä ok, pitänee sekin käydä läpi ronkkimassa.

Sysmän puoleisesta virtaamasta sainkin jo tietoja toisaalta, ja tosiaan: varsinaista koskimestaa ei taida Sysmän puolella olla mutta silti mielenkiintoisia virtaavia osia ja ennen patoa jopa mahdollisuus Päijänteen taimeneen.

Saapa nähdä meneekö tälläkin kertaa haspelihommiksi. Tuo perhokalastus kun on vielä kohtuu hakusessa vaikka uudet romppeet tulikin tässä haalittua.
tallennettu

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #8 : Elokuu 14, 2012, 16:30:25 pm »

Sunnuntaina tuli käytyä taas Tainionvirralla. Edellinen kerta taisi olla joskus toukokuussa. Vuosilupa vanhenee käsiin ja nyt taisi olla kolmas kerta tänä vuonna. Katetta rahoille? Puolenpäivän jälkeen nokka kohti Hartolaa ja yhden jälkeen vanhanmyllyn koskella. Kahluuhousut jalkaan, kamat kantoon ja kohti rantaa. Muutama kalamies piti rannassa taukoa mutta muuten hiljaista. Ensin aloin tahkoamaan koskea läpi virvelivehkeillä. Parhaimman näköiset mestat  läpi ilman tapahtumia. Lyhyt motivaatio tauko ja vehkeiden vaihto perhovälineisiin. Ensin musta liitsi siiman päähän mutta se tahtoi jäädä sillalle joten jouduin tyytymään kuulapää nyphiin. Uudelleen koski läpi mutta ei tapahtumia. Tavarat kantoon ja Holtinkoskelle.

Holtinkoskella ensimmäiseksi tärkeimmät eli tulet nuotiokatokseen ja makkaranpaistoon.Holtinkosken vesi on hieman korkeammalla kuin viimekesänä. Myös heinät ovat tehneet tuloaan edellisen kerran jälkeen.Perhovehkeet sai jäädä autoon. Pikkuvaaput ja lipat messiin ja kurahousuissa koskeen. Oranssi pikkukosto kiinni, hetki heittelyä ja TÄRPPI! Pieni taimen kiskoi henkensä edesä ja sukelteli vielä jalkojen juuressa varsin agressiivisesti. Muutaman sekunnin taistelun jälkeen pirteä taimen löysi tiensä haaviin. Mittaa reilu 40cm. kala vapauteen.

Muutama heitto ja toinen samanlainen! Kalalla painoa ehkä aavistuksen enemmän kuin ensimmäisellä. Kalalle pappia, kurkku auki ja reppuun. Takaisin samoille sijoille. Muutaman kovan tärpin jälkeen yksi taimen löysi tiensä haaviin. Muutamat taimenet tekivät ilmavia hyppyjä ihan muutamien metrien päässä.

Muutamia tärppejä ja muutama taimen löysi tiensä haaviin. Kokonaissaldo 5 haavissa käynyttä reilun 40cm taimenta sekä saman verran tärppejä. Yksi kala evääksi. Tälläisiä reissuja saisi puolestani olla enemmänkin.

Kamat kantoon ja takakonttiin. Vielä ennen lähtöä viimeinen makkara muutaman perhomiehen seurassa kalajuttuja kertoen.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

Beltsu
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 2


« Vastaus #9 : Elokuu 14, 2012, 21:08:03 pm »

Komian näköiset taimenet oot nostanut, itse en ole tänä kesänä muuta saanut kuin kirjoja tainiolta. Ja vieläpä viime kerralla tuosta holtinkoskelta juuri, josta sulla on napannut taimenet Hymyilee leveästi Tällä viikolla olisi tarkoitus käydä jälleen narraamassa kaloja tainiolla  Hymyilee
tallennettu

jaakoppi
Kansalaisaktivisti Tammerkosken puolesta
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 585


39,3kg taimen


« Vastaus #10 : Elokuu 29, 2012, 09:29:36 am »

Onko Tainionvirta tällä hetkellä sellaisessa vedessä että sinne kannattaisi lähteä Tampereelta koittamaan viikon, kahden sisässä?
tallennettu

Kalastus- ja retkeilyjorinaa ilman suurempaa itsesensuuria: http://testamentti.blogspot.com/

jänis
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 1562« Vastaus #11 : Elokuu 29, 2012, 16:46:28 pm »

Kandeisko tonne ajella Kpäästä asti? Koska sieltä saa kalaa 100% varmuudella? Pitääkö odottaa syssympää?
Emäntä vaan käy nykyään tuossa nokialla töissä niin vois näppärästi aaamusella nakata sen siihen ja hakee pois ku on taimenta takakontti täynnä Hymyilee leveästi
tallennettu

--=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  --=  -
SonataarcticA http://kajostus.blog

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #12 : Elokuu 30, 2012, 11:15:43 am »

Vettä Tainiolla on varmasti tarpeeksi, hieman enemmän kuin viime kesävä tähän aikaan. Joki ei kuivahda missään vaiheessa joten veden määrä riittää aina. Tähän aikaan veden väri on melko kirkasta. Eikun menoksi vain.

Jos majoitusta kaipaa niin joen varrella on parikin kohdetta, joilta pääsee heittelemään hyville paikoille suoraan laiturilta. Esimerkiksi Koskenniemen lomamökit. Muutaman sadan metrin kävelymatkan päästä löytyy sitten Linnahotelli.

Omalla kohdallani saalisvarmuus ei 100% yllä, ei läheskään. En tiedä sitten asiansa osaavista. Taimen kanta on pitkälti istutusten varassa, mutta luonnonkantaakin on kuulemma vielä jäljellä. Satunnaisesti tavataan myös harjuksia ja järvilohta. Itse en lähtisi Kankaanpäästä vartavasten Hartolaan. Google Mapsin mukaan matkaa tulee noin 300km ja 4h. samalla ajamisella taitaa päästä keskisuomen koskille jo (esim kotala).
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #13 : Maaliskuu 31, 2013, 20:44:10 pm »

Kuten jo  muutamana keväänä peräkkäin, tuli kausi avattua taas tutulla ja turvallisella Hartolan Tainionvirralla. Tähän aikaan kausi on hyvä avata koska koko joki on auki, aurinko lämmittää ilmaa, hankikorrit alkaa kuoriutumaan joten kalatkin on vähän aktiivisempia ja istutuksia alkaa olemaan lisääntyneiden kalamiesten takia. Lisäksi saa ajella sulaa tietä koko matkan. Lisäksi vesi on vielä kirkasta. Vesi paskaantuu nopeasti kun lumet alkavat sulamaan.

Lähtö myöhästyi kanahäkki & kumisaapas selkkauksen takia joten olin joen varressa joskus 14:00 maita. Kuten aina tähänkin asti aloitin Holtinkosken niskalta jossa virvoin oman aikani. Täältä siirryin Holtinkosken saareen josta makkaranpaiston kautta takaisin niskalle.

Loppujen lopuksi Holtinkoskella meni niin kauan että päätin käydä vain piipahtaa lähtiessä Vanhan myllyn kosken yläpuolella olevalla joen pätkällä josta kirjolohta narrataan. Ainakin jäljistä ja puheista päätellen.

Saaliista ei tullut, joka ei yllättänyt. Yksi tärppi siunaantui kuitenkin "kirjo alueelta" mutta irtosi kolmannen potkun jälkeen kun kalamies ihasteli aurinkoa  Pyörittää silmiään Muita kalamiehiä jututtaessa yksi myönsi saaneen harjuksen ja kertoi kirjoa nousseen muiden toimesta aiemmin. Muut valittivat samaa tyhjää kuin itselläni. Hankikorreja näkyi yhden hyttysen verran.

Luultavasti tulee käytyä nyt lumien aikaan kerran tai kaksi jonka jälkeen tulee taukoa koska vesi menee sameaksi kun pelloilta ja turve soilta valuu paskaa ja likaa veden.* IMG_4602.jpg (98.37 kilotavua, 600x400 - tarkasteltu 943 kertaa.)

* IMG_4592.jpg (109.92 kilotavua, 600x400 - tarkasteltu 933 kertaa.)

* IMG_4590.jpg (115.56 kilotavua, 600x400 - tarkasteltu 999 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

iph
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 13« Vastaus #14 : Huhtikuu 04, 2013, 02:29:49 am »

Jaahas. Parin viikon päästä luvassa vuoden ensimmäinen mökkireissu, joten onhan se pakko myös Tainionvirralla pistäytyä.

Omalta osaltani kalastuskausi on vuoden 2013 osalta vielä avaamatta, yleensä avausreissu osunut vasta jonnekin toukokuun paikkeille. Kokemusta keväisestä koskikalastuksesta ei ole liiemmin, mutta konstit on monet. Tainiolla ajattelin viuhtoa perholla, sekä virvelillä. Saa nähdä ehtiikö sitä ennen tuota käydä jossain muualla treenaamassa.

Jokohan huhtikuussa alkaa joella porukkaa piisaamaan, ja miten on kalan tulon laita? Millä pelillä tullut? Onko kukaan käynynnä?

Oivalsin muuten taannoin, että useampia reissuja Tainiolle vuosien varrella tehneenä olen tainnut saada kaikki ylös asti nousseet kalat Holtinkoskelta. Kaveri taisi kerran Ekokoskelta taimen taltuttaa, mutta itselläni ei tuolla koskaan edes tärppejä. Viime kesänä elämäni ensimmäinen perhovälinein saatu kala juurikin Holtin niskalta, tulipahan samalla huomattua että kalaa voi saada, vaikkei heittotekniikka vielä olisikaan kovin hyvin hallussa. Tuolloin pintaperhoon hassahti ihan mukavan kokoinen taimen, jota sai amatöörinä kelpo tovin väsytelläkin.

Saas nähdä, kuinka sujuu Tainiolla tänä vuonna. Kovin montaa kokonaan kalatonta reissua ei muistu äkkiä mieleen, mutta tällä hetkellä taidot sen verran talviterässä, että avausreissu voi hyvinkin kartuttaa pelkästään kokemusta.
tallennettu

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #15 : Huhtikuu 04, 2013, 18:02:48 pm »

Porukkaa taitaa Tainiolla rampata läpi vuoden mutta tuossa maaliskuun puolivälissä väki lisääntyy selvästi. Itse heitellyt kylmän veden aikana lähinnä lusikoita ja liitsejä, vaaput jääneet yleensä kotiin vielä tällöin.

Toikokuulla alkaa sitten vedet valumaan pelloilta ja turvesoilta jokeen joten nyt kirkas vesi samenee aikalailla.

Viime kesänä en muista nähneeni yhtään tuikkia Tainiolla. Outoa tai sokea...
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

tatu
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 90


Ensi kesäksi tulossa.


« Vastaus #16 : Tammikuu 15, 2014, 08:40:16 am »

Onkos Tainion lupaehdoista kuulunut mitään, kun tuo alamittakin nousi melko rajusti.
Kuulin vaan, että ollaan hakemassa poikkeuslupaa alempaan alamittaan, voihan se 60 cm taimen olla pitkässä kuusessa Tainiolla, kuten muillakin vesillä.
Mutta istutetaanhan sinne kait kirjolohia?
tallennettu

Koolla on väliä!

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #17 : Tammikuu 16, 2014, 16:45:04 pm »

Hartolan sivut eivät kerro mitään. Lisäksi perhokalastajat.net Tainionvirtaa käsittelevässä keskustelussa ei ole vielä muuta varmaa tietoa kuin että poikkeuslupaa on haettu. Taimenta on alueelle istutettu mutta lisääntyviäkin yksilöitä todistettavasti on. Mielestäni Tainiolta vuosittain saadaan noita 60cm ylittäviä mutta ei varmasti kovin montaa. Kirjolohta kylvettäneen jatkossa samaan tahtiin kuin ennenkin.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #18 : Tammikuu 19, 2014, 15:14:39 pm »

Jos joku suunnittelee retkeä Tainiolle niin vettä pitäisi riittää: http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/01/19/hartolan-tulvatilanne-jatkuu-kiperana

Kausi tuli avattua Tainiolla uudenvuoden päivänä 1.1. Keli oli muutaman asteen plussalla ja ilma pilvinen ja harmaa. Muita kalamiehiä tai kaloja ei näkynyt koko päivänä. Koskista pyörähdin vain Ekonkoskella ja Holtinkosken niskalla kunnes kengät hörppäsi vettä ja päätin lähteä kotiin. Itselleni jäänyt tapa paiskoa kylmällä vedellä lähinnä lusikoita, mutta varmasti kannattaisi kokeilla myös kylmään veteen suunniteltuja perhoja. Seuraavan kerran maalis-huuhtikuun vaihteessa kun kevät koittaa.


* IMG_6860.jpg (186.49 kilotavua, 1024x683 - tarkasteltu 826 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #19 : Toukokuu 24, 2014, 10:47:17 am »

Hartolan Tainionvirralle oli myönnetty poikkeuslupa uusiin Taimenen alamittoihin. Nykysäädösten mukaanhan Taimenen alamitta on 60cm, mutta poikkeusluvalla rasvaevättömien kalojen alamitta pysyy vanhassa 40cm. Olikin hämmentävää kun ennen poikkeusluvan saamista lupalapuissa luki viime vuoden mitat. Lähde: http://harrihytonen.blogspot.fi/2014/05/rasiat-tayteenja-tyhjaksi.html

Viimeviikon sunnuntaina oli niin kaunis päivä että tuli pyörähdettyä Tainionvirralla. Vesi on hieman normaalia matalemmalla, kuten kaikkialla muuallakin. Normaalisti näihin aikoihin vesi on vielä hieman tummaa kun pelloilta valuu paskasta vettä jokeen. Tänä vuonna ei ollut kamalasti lunta joten vedetkin ovat kohtuu kirkkaat. En ole aamuvirkku joten olin liikkeellä iltapäivästä/alkuillasta.

Ilmeisesti muutamilla koskilla oli kala syönyt. Jutellessa muutamien kalamiesten kanssa kertoivat he saaneensa 62cm ja 55cm taimenet paria tuntia aiemmin. Lisäksi muutama yli 50cm taimen pyörähtänyt haavissa ja vapautettu. Omalle kohdelle ei taimenia tällä(kään) kertaa siunaantunut. Aloitin kalastamalla Ekonkoskelta molempien siltojen luota jonka jälkeen pyörähdin Holtinkosken niskalla jossa pidin ruokatauon. Nopea pisto vanhanmyllyn koskelle ja kotimatkan varrelta vielä Vuoteenkoski joka on Hartolantien varressa olevan Gasthaus Koskenniemen luona. Kuulemma siellä saa muutkin kuin Gasthousin asiakkaat kalastaa kunhan ovat nätisti.

Vuoteenkoskella yksi kirjolohi kelpuutti Siek kirjo vaapun, värissä muikku/särki. Kalalla mittaa noin 40-45cm ja paino arvioiden kilon paikkeilla. Kirjo oli yllättävän aktiivinen siiman päässä mutta joutui antautumaan kuitenkin melko nopeasti. Samalla pääsi testaamaan uutta kelaa ja viime kesänä ostettua St. Croixin vapaa kalan kanssa. Näistä lisää myöhemmin.


* tainionvirta gasthaus kirjo resize.jpg (472.55 kilotavua, 1024x768 - tarkasteltu 1807 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #20 : Kesäkuu 28, 2015, 01:28:50 am »

Avovesikausi avattu vihdoinkin. Harvinaisen myöhälle meni mutta menköön. Lyhyestä virsi kaunis, illasta viitisen tuntia Tainiolla ja yksi tärppi. En kerinnyt tunnistaa lajiketta kun kala vei siiman kiven taa jossa koukku irtosi. Harmillista. Hyttysiä riitti, välillä satoi kovaa ja polkasin saaren kärjessä huti jonka johdosta upposin paskaan kainaloita myöten.

Kalaa oli ilmeisesti kuitenkin liikkeellä sillä muutamat olivat nähneet kalojen hyppyjä. Väittipä eräs kanssakalastaja käyttäneensä 60cm taimenen ylhäällä.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

Sivuja: [1]   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry: