Sivuja: [1] 2   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Murmelin raportit Ruotsin puolelta  (Luettu 41359 kertaa)
Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« : Joulukuu 12, 2010, 17:14:27 pm »

Ruotsissa kesä-heinäkuussa 2009

30.6.2009

Tiistaina iltapäivällä lähdettiin (minä, isoveli ja kaveri) kohti Ruotsia. Päämääränä oli Moskosel, Ruotsin lapissa. Taimenta lähdettiin hakemaan. Luulajan kautta ajettiin Kalixin ja Älvsbyn läpi Arvidsjauria kohti. Isolta tieltä oikaistiin ennen Arvidsjauria kohti Moskosel:iä (jatkossa Moskoselli) johtavalle pienemmälle tielle. Ajeltiin jonku matkaa ja ohitettiin Viståjoen ylittävä silta. Palattiin takaisin ja mentiin sillalle. Sillan alla köllötteli 4-5 kg hauki joka pelästyi ja lähti. Kalasteltiin niillä paikoilla se ilta, muttei kukaan saanut pienehköä haukea tai ahventa kummempaa kalaa. Nukuttiin yö samoilla paikoilla puolen kilsan päässä "isosta" tiestä ja sillasta.

1.7.2009

Aamulla oli mahottoman kuuma teltassa ja ulkona paarmoja ja mäkäräisiä. Mukava alku. Muut nukkui teltassa vielä, kun lähdin käymään kuvauskierroksella ennen kuin vaihdamme paikkaa muualle. Kiertelin ja kuvailin ja jossain vaiheessa menin sillalle. Sillan läheisyydessä oli koskenniska kymmenen metrin päässä sillasta alavirtaan. Yhden kiven päällä odotteli 40 cm harri (pituusarvio). Menin sillan alle ja uittelin pientä vaappua harrin nokan edestä (ainaki kuvittelin, että menivät läheltä), muttei kala välittänyt niistä ollenkaan. Menin sillalle ja sidoin punottuihin mustan uppoperhon (ei itsesidottu). Uitin perhon harrin vierestä ja se kävi näykkäisemässä sitä. Pari uittoa vielä ja perho meni justiin keskeltä ja harri otti kiinni. Kelasin kalan sillalle (3-4 metriä veden pinnasta) ja koko homma oli nopeasti ohi. 35 cm/430 g harri sai vapautensa takaisin.


Mukavasti hollilla. Uppoperho nenän eteen ja kala ylös.

Syötiin ja lähdettiin ostamaan luvat Moskosel Campingista. Lupa maksoi viikoksi 250 kruunua ja minulta (alle 18 v) 125 kruunua (jtn. 12 €). Ei paha. Vuosilupa (alle 18 vuotilalta noin) 30 € ja päivälupa jotain 4 €. Kalastusalue on todella laaja ja vuoden aikanakaan ei kukaan ehdi käydä kalassa edes puolella lupa-alueeseen kuuluvista kalapaikoista. Tällä ei nähtävästi tehdä kovin suurta bisnestä Ruotsissa.
Ajelimme jonnekkin Malmesjauren pohjoispuolella kulkevalle pikkujoelle. Mäkäräiset ja paarmat kavereina lähdimme kalastamaan tätä jokea joka edellisvuonna oli ollut antoisa kalakavereilleni. Päivän mittaan karkuutin muutaman pikkutaimenen ja meinas hermot pettää useampaan otteeseen, kun uistin takerteli ja mäkäräiset puri. Paikan valinnassa ei menty ollenkaan hukkaan, jos ei ole aikomusta kalastaa. Kirkas vesi, komeita pieniä koskia ja putouksia yms. siistiä. Vesi oli matalalla ja kalaa tuli huonosti.

Mentiin toiselle joelle parin kilsan päähän. Yhen kilon hauen sain ja muutaman ahvenen omatekoisella liitsillä.

Illaksi ajeltiin jonnekkin joelle x, jonka yli kulkee silta. Makea koskenniska odotteli kalastajaa. Sovittiin että lähdetään kunhan nuotio on pystyssä. Yhdessä välissä muiden huomaamatta luikahdin autolle ja otin virvelin valmiiksi. Laitoin Taildancerin paikalleen ja juoksin koskelle. Heittelin tyhjää ja muutkin oli päässyt pelipaikoille. Kohta huudettiin, että pitäis haavia viedä, kun on iso taimen kiinni. Juoksin sata lasissa auton kautta (hain kameran) muiden luo ja aloin kuvata kalan ylösottoa. No sehän paljastui haueksi (3,5 kg) ja poistin samantien videon, mitä ehdin ottaa. Lopahti innostus siihen ja menin keittelemään perunoita. Ensin kuitenkin piti löytää riuku ja ... Olo oli ainakin kotoisa, kun hirvenpaskoja oli aarin alueella jo useampi kymmenen kiloa. Palasin leiriin ja hoidin tarpeelliset hygieniahommat pois, vaikkei kovin puhtaassa ympäristössä oltukkaan. Palastelin perunat pakkiin ja laitoin kiehumaan. Paistoin makkaran ja tein sellaisen perunamakkaramäskin, jota parempaa ei voi sellaisissa olosuhteissa saada (jos kalanpaistoa ei oteta huomioon). Illalla virittelin pressun varjoksi auringolta ja pystyttelin teltan. Harrit tuikki sillan yläpuolella ja niitä narrattiin, muttei taaskaan päästy kunnolla mukaan. Mentiin alemmas ja ison kallion päällä aloin ottamaan kuvia, kun kamera ei lähtenytkään päälle. Vilkutti valoa ja avasin patterikotelon. Sisällä oli vähän vettä. Kamerakotelo oli kostea sisältä ja kamera oli ollut siellä sisällä ja koko paketti repun pohjalla. Laitoin kameran pattereineen ja muistikortteineen tyhjään muovipussiin ja pussi reppuun. Sain vielä yhden ahvenen omalla perholippa systeemilläni. Kameran vein auton takaikkunalle, jottai kaikki vesi kameran sisältä kuivuis.

2.7.2009

Sääsket oli päässyt telttaan jotenkin ja aamulla niitä oli teltassa ainakin sata. Kaikki muut teltan ovet oli auki, paitsi verkko-ovi, jonka pitäisi olla sääskisuoja. Purettiin leiri ja perunamuusimakkaramäskin jälkeen lähdettiin Abmojoelle, joka laskee Piteåjokeen (Piteåälven). Harjukset otti pintaperhoon ja vaappuun mukavasti, muttei taimenta näkynyt. Päivän suurin harri 37 cm otti vaappuun (ei mun saama kala). Perhokelasta hajos jarru ja kalastus meni vähän hankalaksi. Päätin siirtyä virvelihommiin. Avokela toimi jotakuinkin moitteettomasti ja jossain vaiheessa mulla tipahti virveli veteen. Nostin sen ylös ja siitä alkoi hankaluudet. Kelaus takkuili ja kela rahisi. Purin kelan kaikki osat, mitä irti sain ja puhdistin RUOSTEEN pois. Kela alkoi toimia jotenkuten ja onnistuin kalastelemaan sillä loppuillan. Polarisoidut aurinkolaisini unohdin johonkin. Harria oli tullut hyvin ja lähdimme pois junaradan varresta, jotta saa yölläkin nukuttua. Kävimme Piteåjoella mutkan ja menimme sitten takaisin Abmojoelle, niille paikoille, missä se laskee Piteåjokeen. Tie oli kivinen ja hankala, mutta lopulta päästiin hyvälle paikalle. Grillattiin sisäfile-pihvejä ja tein itelle vähän liikaa makaronimakkaramäskiä. Teltta ja aurinkosuoja laitettiin paikalleen ja uni voitti.

3.7.2009

Nukutti vähän liiankin makiasti ja herättiin neljän aikaan päivällä. Jotain syötiin ja purettiin teltat yms. Testasin kameraan ja se toimi! Otin muutaman kuvan ihan pelkästään kameran kuolleistaheräämisen ilosta. Taimenta alkoi tulla mukavasti lotolla loimulipalla ja volframilipalla, mutta keskikoko oli pientä. Aluksi tuntui mukavalta saada siimanpäähän sitä mitä haettiin (toki pienempää saatiin, mitä tavoiteltiin), mutta jossain vaiheessa alkoi siima venyä joka heitolla. Päivän aikana saatiin jonkulainen kontakti ainaki sataan taimeneen, mutta suurin ei ollut 40 senttiä pitempi. Kela takkuili ja jossain vaiheessa jumitti kokonaan. Väänsin väkisin kampea ja muutama inhottava ääni ja kela alkoi toimi lähes kuin unelma. Ei ollut pehmeä kelaus, mutta samanlainen kova ja rahiseva kuin vanhassa Abu Garciassakin oli. Abmojoki kalasteltiin loppuun asti ja mentiin Piteåjoen puolelle. Kaveri lähti eri suuntaan ja vähän mietitytti, että miten saadaan kerrottua, että milloin lähetään pois. Yli 30 senttinen harri otti pieneen lottoon ja muutaman pikkutaimen sai myös takaisin vapautensa. Oltiin jo takaisin lähdössä kun kaveri ilmestyi pusikosta. Oli käynyt autollakin kattelemassa. Kolme lippaa menetein Abmojoen kivienkoloihin. Kuusamon Volframilipan kolmeen kertaan, kun kahdesti kahlasin sen pois. Ajeltiin parin kilsan päähän Malmesjauresta, missä meillä oli aikomus kalastaa. Pistettiin teltta pystyyn ja söin loput lihapullakastikeperunamakaronimäskit, joka oli mahottoman hyvvää.


Abmoälvenia. Lähes joka heitolla taimen kiinni.


Ottipeli.

4.7.2009
 
Aamu oli kylmä ja vaatetta tuli laitettua liikaa joen varrella kävelemiseen. Nyt lähdettiin hakemaan isoa taimenta Malmesjauresta. Yhden karikon kohdalla hauki vei Abun Droppenin. Vaihdoin siiman päähän Skitter Popin ja heti otti hauki kiinni. Vajaa kiloinen hauki pääsi takaisin. Toinen heitto ja reilu kiloinen hauki pääsi takaisin. Laitoin kameran jalustalle kuvaamaan ja kolmas heitto. Popperimainen uitto ja 2,5 kg hauki otti popperiin. Kaikki väsytys yms. videolle ja Abun Droppen hauen suusta pois ja hauki takaisin järveen. Muutaman paikanvaihdon jälkeen heitin samaan paikkaan eri suunnasta ja isohko hauki yritti monta kertaa ottaa popperin. Vähän aikaa väsyttelinkin, muttei kala antautunut...vielä. Iso ruskea matalauintinen lotto kiinnosti myös haukea ja taas väsyteltiin. Perzan P13 siiman päähän ja taas hauki kiinni. Nyt tuli rannalle, mutta P13 kärsi. Peräkoukusta lähti yksi haara ja keskikoukusta kaksi haaraa. Lisäksi vaapun perä napsahti poikki. Isoveli sai silläaikaa vajaa 600 grammaisen ahvenen ja kaveri noin 700 grammaisen harjuksen. Iso taimen jäi saamatta, mutta ehkä se sitten joskus. Yksi paikka on tiedossa ja sieltä se ennätys sitten tulee...viimeistään ensi kesänä kun saa autolla ajella...


2,5 kg peekolmellatoista (Perza P13)


Peräkoukusta lähti yksi haara ja keskikoukusta kaksi haaraa. Lisäksi vaapun perä napsahti poikki.


Reissun suurimmat. Harjuksella mittaa 41-42 cm (en muista tarkemmin, kun ei ole oma). 700 grammaa.
tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #1 : Joulukuu 12, 2010, 17:16:32 pm »

Pilkillä Ruotsissa marraskuussa
18.11.2009

Kaivelin madot kasvimaasta valmiiksi, jos ei saada kärpäsen toukkia mistään. Joku päivä sitten sain ison satsin morreja valmiiksi testattavaksi. Tarkotus oli viipyä jotain 4-5 päivää reissussa. Kesällä saatiin ihan sopivaa kalaa ja odotukset oli ihan melko kovat. Ei oo vielä isompaa kalaa pilkkillä saatu ja kun kattelin yhtä suomalaista sivustoa, missä kaverit esittelee kookkaampia kaloja, ei tarvinu kauaa miettiä, että lähenkö vai meenkö kouluun. Aamupäivä pakattiin tavaroita ja viiden aikaan iltapäivästä lähdettiin kohti tuttua Moskoselliä (kato aiempi ruotsin reissun raportti). Käytiin kärkkäiseltä hakemassa toukkia ja uudet siimat.

Keli oli melko huono koko matkan, kun tiellä velloi sumu ja vettäki tais tulla välillä. Jossain vaiheessa hiipi epäilys, kun oltiin kemissä menossa, että onkohan siellä edes jäätä. Ruotsalaisten liikenne oli melko rasittavaa pimeällä, kun ne pitävät lisävaloja autoinsa keuloissa ja kokoajan saa olla sammuttelemassa ja sytyttelemässä pitkiä. Siellä on katuvalot vain keskellä kaupunkia ja isommissa risteyksissä yks lamppu. Ajettiin yhestä risteyksestä ohi ja tuli 30-40 kilsaa ylimääräistä. Älvsbyn jälkeen tuli tienreunoihin lumet ja paksu sumu vello tiellä koko matkan. Jossain vaiheessa tien pintaan tuli jäitä ja kohta oli täys talvi. Ehkä sielä sitteki on jäitä.

Joskus yhentoista aikaan illalla tultiin perille. Alettiin nukkumaan autossa ja herätys laitettiin seittemäksi.

19.11.2009

Seittemältä herätti kännykkä ja siirrettiin kelloa vielä tunnilla, kun oli pimeää. Siirrettiin kaheksaksi herätys ja kaheksalta siirrettiin vielä yheksäksi. Aamupalaksi kauratyynyjä ja juissia. Käytiin kattomassa Malmesjauren padon alapuolella olevaa aluetta. Siellä oli vähän jäätä, joka näytti heikolta. Heittelin Abu Garcia Royal Commodore -vavalla ja 0,35 siimoilla lusikoita koskessa. Ei mitään merkkiä kalasta.

Lähettiin autolle ja ajeltiin teitä pitkin Malmesjauren yläpäätä kohti. Yhessä kohassa pysähyttiin ja käytiin testaamassa jäätä. Kantapäällä sai polkaistua reiän, eli ei passaa yrittää jäälle. Silloin tuntu, että miks me nyt lähettiin. Oishan sitä voinu pari viikkoa myöhemminkin tulla, ois saattanu olla kestävät jäät. Lähettiin ettimään paikkoja Abmoälvenin suunnalta, mutta siinä joessa ei ollut jäätä. Ajettiin takasi Malmesjauren padolle ja ajateltiin, että mennään heittelemään jos jäät on tosiaan heikkoja.

Virittelin kaikki hienot lusikkaperhot valmiiksi ja silläaikaa isoveli kävi testaamassa jäätä. Sitä oli ainaki sen 8-10 senttiä paksuimmillaan. Meillä ei ollut kairaa mukana, mutta kirveellä tehtiin reiät. Vettä oli ensimmäisen reiän kohdalla jotain metrin verran ja näkyvyys tosi hyvä. Ei tärppiä eikä kalahavaintoja mulla, mutta isoveli näky jonku pienen sirrin. Vaihettiin paikkaa syvemmälle (3 m). Kolmen aikoihin aloin syömään eväitä ja samalla kalatkin heräs. Sain sieltä sain kaks ahventa (noin 50 g/kpl). Neliältä alkoi jo vähän hämärtämään ja lähdettiin autolle.

Ajeltiin Abmoälvenille ja tehtiin isot tervaskanto tulet. Paistelin broileripullia ja keittelin perunoita. Johonkin yheksään meillä meni nuotiolla ja sitte takasi autolle. Pelattiin Monopoly Eurooppaa isoilla summilla ja hävisin. Yhentoista aikoihin alettiin nukkumaan.

20.11.2009

Yheksältä aamulla herätys. Ajeltiin Malmesjauren padolle ja söin jonku Fazerin kaurapalan aamupalaksi. Samanlaisia jauhopaukkuja tein evääksi, kinkkua väliin. Mentiin suoraan sinne syvemmille vesille ja tein yhden reiän ootto-onkia varten. Ootto-ongeksi virittelin räsänen-värikoukku yhdistelmän ja syötiksi nippu kastematoja. Ootto-onkena käytin isoa pilkkimiseen käytettävää vapaa (kato kuva). Yhden ahvenen sain pilkillä päivän aikana. Lunta satoi kokoaajan ja sitä kertyi ainaki viis senttiä auton katolle. Yhen aikaan lähettiin pois, kun ei ollut kalakaan otillaan.

Ajeltiin Viståjoelle ja siellä tehtiin tervastulet. Paistelin loput broilerit ja pari pottua. Parin tunnin päästä lähettiin ajelemaan kotia. Älvsbyn kautta Haaparannalle, siellä Nettoon ja Netosta pari tölökkiä limsaa. ABC:lla käytiin paskalla ja sieltä lähettiin kotia.
Ei ihan tullut sitä, mitä ootettiin, mutta ei näin heikkoa tulosta ois voinut oottaa. Jotku sanoo, että ensijäillä kala ottaa parhaiten, mutta nyt ei ottanut. Sieltä oli viimetalvena tullut kilosia harreja parikymmentä kappaletta ja ne (pari ukkelia joilla on mökki siellä) on saanu isoja siikoja ja taimenia sieltä. En sano, että en mee ikinä enään tuonne.
tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #2 : Joulukuu 12, 2010, 17:24:42 pm »

Pilkillä ruotsissa keväällä 2010
Pilkillä ruotsissa

29.4

Torstaina työpäivän jälkeen alettin toteuttaa pidempään mielessä ollut reissu. Suuntana sama Malmesjaure, mutta taas eri vuodenaika. Tavoitteena saada siikaa, harria ja/tai taimenta.

Tavarat pakattiin torstaina ja illalla yheksän jälkeen lähdettiin ajelemaan. Kaupan kautta Tornioon ja sieltä samaa reittiä Haaparanta-Kalix-Luleå-Älvsby-Moskosel. Neljän aikaan aamuyöstä oltiin perillä. Lunta oli metsissä vielä metrin verran. Yöpyminen autossa samassa paikassa Malmesjauren rannalla.

30.4

Aamulla kymmenen jälkeen ylös (kun ei nukuttanut). Ranskanleivällä suurin nälkä pois ja pilkkikamppeet esille. Kävelimme samaan paikkaan Malmesjauren padon alapuolelle, kuin viimekerrallakin. Kurjet lähtivät lentoon heti meidät nähtyään. Lunta satoi kokoajan.
Jäätä oli vähemmän Joessa, mutta se oli monta kertaa paksupaa, kuin syksyllä. Varovasti mentiin jäälle, mutta se oli kestävää ja paksua ihan sulan reunaan asti. Ei tärppiäkään. Kylmä tuli ja nälkä jo ennen sitä. Paistettiin parit juusto ukkopekat ja vaihettiin paikkaa Parin kilsan päähän padon yläpuolelle.

Hanki kantoi jotenkin, mutta välillä lähti jalat alta. Lunta oli harvassa metsikössä vajaan metrin verran ja hankaloitti välillä liikkumista. Lunta satoi. Mentiin jäälle ja löydettiin kallioinen paikka, jossa oli syvää vettä ihan kallioiden ja kivien lähellä. Kairasin lähelle kalliota ensimmäisen reiän. Ensin oli kovaa jäätä kymmenen senttiä ja loppu nelkytsenttiä meni kevyesti. Kirkas vesi ja vettä jään alla noin 1,5 metriä. Kymmenisen minuuttia meni, että pohja hahmottui (pudottelin kärpäsen toukkia pohjalle ja ne näkyivät hyvin).

Laitoin siiman päähän ison Suomi -pilkin ja parinkymmenen sentin tapsin päähän morrin. Ehdin jonkinaikaa uittaa ja pudotin vielä kaksi kärpäsentoukkaa. Kun toukat olivat vajoamassa noin 10-20 sentin päässä pohjasta, tuli oikealta jokin kala ja otti toisen toukista. Tunnistin kalan taimeneksi (runsaat pilkut selässä). Pituutta noin 40 senttiä. Se kävi vielä kerran pyörähtämässä ja sitten lähti. Velipoika sai ahvenen silläaikaa syvemmästä vedestä. Kairasin pari reikää lähelle ja laitoin ootto-onget ja syötiksi matoja ja kärpäsen toukkia. Nälkä tuli ja söin lopun ranskanleivän. Samalla tamppasin lumihankea aarin verran ja vahdin ootto-onkeja. Ei mitään koko päivänä. Märkää lunta satoi.

Seitsemän-kahdeksan aikaan illalla lähdimme järveltä märkinä. Suuntana jokin hyvä nuotiopaikka. Kettukin loikki tien yli ja varmasti nauroi meille. Nuotiopaikka löytyi Abmoälvenin tienoilta. Kaikki pienemmät tiet oli ihan ummessa. Lunta metrin verran. Ei pääse autolla. Leiriydyimme pienen puron rannalle rinteeseen ja sytyttelimme tervasista kannoista ja keloipuista nuotion. Pari tuntia siinä kului. Räntää satoi kokoajan.
Kuorimme perunat ja laitoimme kiehumaan. Porsaan ulkofileet halsterille ja paistumaan. Jälkiruoaksi vielä kananmunia ja johan oli hyvät eväät. Vapun kunniaksi paisteltiin tietysti munkkeja. Rasva taisi olla liian kuuma, kun munkit mustui pinnalta ja raa´aksi sisältä. Oli ne silti hyviä. Ennen kahtatoista alettiin nukkumaan, kun vaihdettiin vain rauhallinen paikka ensin.

1.5

Aamulla ennen kahdeksaa ylös ja abmoävenille. Ajateltiin heitellä perhoa koskessa, kun olivat auki, eikä jäätä ja lunta ollut muualla kuin kivikoilla ja saarissa. Märkää lunta satoi jatkuvasti ihan liikaa. Isoveli sai yhen pienen harrin ja siinä kaikki. Hankikorentoja pyöriskeli vähän jokapaikassa. Heittelin lusikkaa koskessa ihan vaan talvikkotaimen mielessä. Ei mitään taaskaan. Paistettiin taas ukkopekat ja jatkettiin kalastusta. Joskus iltapäivällä oltiin jo ihan liin märkiä ja lähdettiin autolle.

Ajeltiin Vistån (joen) lähistölle ajateltiin jäädä siihen yöksi. Lunta tuli liikaa ja lähdettiin katselemaan parempia paikkoja. Kymmenen-kaksikymmentä kilsaa risteiltiin pikkuteitä pitkin. Silläaikaa, kun oltiin autossa, ei lunta satanut. Löydettiin sopiva hakkuu-aukean reuna, missä oli polttopuuta. Alkoi sataa lunta. Märät kammppeet ylle siinä toivossa, että ne kuivuvat. Solumuovipatjoista (näköpilkinnässä käytettin makuualustana) rakennettiin huono sateensuoja puun juurelle.

Puut palamaan ja potut kiehumaan. Samoin myös loput ulkofileet ja kanamunat. Perunat meinasivat palaa pohjaan, lihakaan ei ollut yhtä hyvää, patonki paloi, ja kanamunakaan ei maistunut niin hyvältä kuin edellis iltana. Kylmä oli kokoajan, kun ei takki kuivunut. Männystä valui ja tippasi vettä kokoajan. Munkkirasvan sekaan satoi puusta vettä ja se rupesi räiskymään. Munkkitaikinaan tippui vettä solumuovipatjan nurkasta. Oli ihan liian kylmä. Kerättiin kamppeet kasaan ja lähdettiin autolle. Vaihdoin kuivia vaatteita päälle ja juuri silloin tulee se ainoa auto, mitä siinä nähtiin. Oikein hiljensi ruottalainen, mutta jatkoi matkaa onneksi. Lähdettiin ajelemaan kotia kohti. Hyvästeltiin malmesjaure ja koko moskosel. Toivottavasti ei nähdä enään ikinä talvella.


* 6.jpg (357.02 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 600 kertaa.)

* 5.jpg (519.6 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 574 kertaa.)

* 4.jpg (334.34 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 583 kertaa.)

* 3.jpg (528.48 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 582 kertaa.)

* 2.jpg (497.46 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 581 kertaa.)

* 1.jpg (372.16 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 588 kertaa.)
tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #3 : Joulukuu 12, 2010, 17:34:47 pm »

Ruotsissa kesäkuussa 2010
15.6 Tiistai

Tiistaina iltapäivällä alettiin pakata tavaroita. Suuntana aluksi Bodenin Svanisträsk, mistä saadaan vuosittain lukuisia monsteritaimenia, sekä suuria ahvenia. Jos kalaa alkaisi tulemaan, viettäisimme järvellä vetouistellen pari päivää. Meillä oli sähköperämoottori ja veneen vuokrasimme sieltä järveltä. Päivä järvellä maksaa 120 kruunua ja vene 130 kruunua. Melko kallista muualle Ruotsin kalapaikoille verrattuna, mutta saalis onkin ihan toista luokkaa (jos sitä tulee).

Ajomatkaa kertyi Oulusta tuonne noin 350 kilometriä, eli melko vähän. Yöllä saavuttiin järvelle ja ilma oli melko loistava. Tyyni järvi, eikä ainoatakaan sääskiä. Paisteltiin makkaraa ja alettiin nukkumaan.

16.6 Keskiviikko

Aamulla kymmenen aikaan ylös. Takana ainaki 7 tuntia huonosti nukuttua yötä. Ajoimme CampSvaniksen pihaan ja sieltä ostimme luvat. Rahat laitettin postilaatikkoon (370 kr.) ja samantien järvenrantaan. Kalastuksen aloitus ajaksi laitettiin klo 15.00. Näin oli pari tuntia aikaa tehdä perunalihapullakananmuna mäskiä ja tankata päivää varten.

Rannassa oli useampi vene ja valitsimme niistä paraskuntoisimman. Veneeseen kamppeet ja systeemit kuntoon. Lähdettiin järvelle. Ensimmäisenä ajeltiin vähän syvempään ja aloitettiin pilkintä. Mulla oli Abu Garcian Royal Commodore - vapa ja siinä avokela. Siiman päässä Nilsmasterin tasari, suurinta mallia. Muutaman minuutin päästä oltiin tuulen mukana seilattu jonkin aikaa ja sitten otti. Vettä oli kymmenisen metriä veneen alla. Kun nostin, tuntui että siiman toisessa päässä oli jotain tosi raskasta. Saalis kuitenkin irtosi melkein heti. Jännittävä alku.

Vetouisteltiin järveä ympäri ja jossain kohdassa kävi jokin isompi kala pyörähtämässä aivan velipojan uistimen vieressä. Yhden saaren vieressä ajettiin rauhassa ja veli näki veneen vieressä ison ahvenen. Heiteltiin sinne päin, mutta eihän se tietenkään ottanut. Kyllästyin pikkuhiljaa kalastukseen ja otimpa nokkaunetkin siinä veneessä. Kylmää pohjoistuulta rupesi puskemaan ja sadettakin tuli välillä. Ajeltiin rantaan.

Hiljaista oli ja käytiinkin tekemässä ruokaa välillä. Lisää vaatetta illaksi mukaan ja takaisin järvelle. Nelisatanen ahven otti parista metristä ja samoilta paikoilta tuli vielä muutama ahven ja pari haukea. Itsekkin näin yhden mörssäriahvenen matalassa, mutta sekin jäi sinne. Neljän aikaan aamuyöstä oltiin rannassa ja kalastuspäivä oli ohi.

17.6 Torstai

Päivällä kahen jälkeen ylös. Ajattelin vielä käydä järvellä heittelemässä, kun tunti oli aikaa. Yhden hauen säikyttelin rannasta, mutta ei sekään napannut popperiin. Seurasi vain perässä.

Palasin autolle ja päätimme lähteä Jokkmokkia kohti. Jospa sieltä löytyis sitten kalapaikkoja. Reilu tunti ajoa ja oltiin Jokkmokissa. Kalastusluvat Team Sportiasta. 3 päivää ja 110 kruunua (sama kuin yksi päivä Svaniksella). Ajeltiin ensin Nautasjåkalle ja sieltä löytyi hyvännäköinen paikka. Tie oli poikki, niin ei päässyt kauemmas autolla. Tulva oli vienyt koko tien, kun siltarumpu ei ollut riittänyt.

Uudet kahluuhousut jalkaan ja pikaisen syömisen jälkeen joelle. Koko joessa oli melko huonosti kalaa, mutta hyviä taimenen oleskelupaikkoja sitäkin enemmän. Kaikki taimenet noin 20-25 cm. Välillä oli tosi hienoja paikkoja, niin kuin oikeassa lohijoessakin, mutta ei kalaa. Kakos meppseillä ja nilsmasterin pienimmillä vaapuilla pyysin.

Yöllä takaisin leiriin ja nukkumaan. Ehkä sitten huomenna tulee isompaa kalaa...

18.6 Perjantai

Aamulla ylös ja kamppeet kasaan (ja haavin jättäminen sinne jonnekkin). Kateltiin kartasta joki, joka lähtee Harrejauresta, laskee lokkejaureen ja siitä Stajnasjaureen. Tarkoituksena kalastaa lokkejauresta lähtevässä joessa (Lokkejokka). Tie kulki joen yli ja joki näytti tosi hyvältä. Kirkasta vettä kohtuu paljon.

Lähdettiin kalastamaan jokea alaspäin. Alussa oli kovaa virtausta ja sitten alkoi pidempi suvanto. Tyhjää täynnä. Suvannon toisessa päässä alkoi sadan metrin mittainen koski, joka laski toiseen järveen. Kosken alussa lähti rannasta joku noin nelkytsenttinen tumma kala ihan vierestä. Jonkin aikaa salmo hornetilla heiteltyäni otti kiinni joku, mutta se ei ollut kova vastus. Nelisatainen harri antautui ja punnittuani ja kuvattuani vapautin sen. Loput koskesta oli tyhjää ja järvellä heittelin hetken aikaa vielä. Rupesi satamaan. Tein ison puun viereen nuotion ja odottelin sateen loppumista.
Hetken päästä lähdettin takaisin ylöspäin. Paluumatkalla löysin metsästä ison hauen pään ja ajattelin ottaa leukaluun mukaan. Leuassa oli rivi hampaita, joista pisimmät ainaki sen kaksi senttiä. Eipä ihme jos kala on vähissä. Sääsket rupes olemaan riesana loppumatkasta, kun hiki puski ryteikössä kompastellen.

Autolla uudet offit niskaan, evästys ja takaisin joelle. Nyt vain lähdettiin autolta ylöspäin. Hienoja koskia riitti kokoajan ja pikkutaimenta alkoi tulla. Niitä oli lähes joka paikassa, paitsi koskien niskoilla. Sitten tuli taas pitempi suvanto ja sen yläpäässä hiipui kalastuinto. Nousin suurimmalle kivelle sääskiä karkuun ja meinasin nukahtaa. Tein vielä nuotion ja istuskelin hetkenaikaa.

Kyllästyin istuskeluun ja lähdin ylöspäin. Silläaikaa veli oli saanut isomman harrin ja joitakin pieniä taimenia. Kosket muuttu ihan täysin. Maisemat oli ihan uskomattomat, kun joki kiemurteli kallioiden välissä. Pikkutaimenta tuli tasaiseen tahtiin ainakin uistimen perässä. Illan ja yön tullen alkoi olla jo kurkkua myöten täynnä pikkutaimenta (tammukkaa luultavasti kaikki). Takaisin autolle ja paikan vaihto. Kattelin kartalta joen joka kulkee kahden ison järven välissä. Ajeltiin joen vierellä kulkevaa tietä joen yläpäähän ja sielä odotti ikävä yllätys, pato. Varmaan 100 metriä korkean padon alapäähän ei edes tieltä nähnyt.

Ajeltiin uuteen paikkaan Skalka-järven rannalle. Sielä nukuttiin yö.

19.6 Lauantai

Aamulla syönti ja auton keula kotia kohti. Jokkmokista bensaa ja jossain soramontulla syötiin eväät lopppuun ja jatkettiin matkaa.


* 1.jpg (327.55 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 585 kertaa.)

* 2.jpg (689.87 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 623 kertaa.)

* 3.jpg (483.21 kilotavua, 600x800 - tarkasteltu 569 kertaa.)

* 4.jpg (352.97 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 677 kertaa.)

* 5.jpg (509.02 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 598 kertaa.)

* 6.jpg (683.27 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 587 kertaa.)

* 7.jpg (839.16 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 586 kertaa.)

* 8.jpg (552.91 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 578 kertaa.)

* 9.jpg (573.49 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 618 kertaa.)

* 10.jpg (251.34 kilotavua, 800x450 - tarkasteltu 559 kertaa.)

* 11.jpg (360.52 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 618 kertaa.)
tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #4 : Heinäkuu 16, 2011, 04:16:16 am »

Turskaa, sopuleita ja supermarketteja, eli:

Kalareissu Ruotsiin ja Norjaan 11-15.7.2011

11.7
Maanantaina lähtö venähti iltakahdeksaan, kun huomasin ettei meillä oo penniäkään Ruotsalaista rahaa. Ensin POP pankkiin, mistä ei juuri nyt saanut kruunuja (toisin kuin vuotta aimmin). Sitten sieltä Forexille. Vaihdoin 2000 kruunua (228 €). Haaparannan kautta ajeltiin tuttua reittiä Moskoselliin ja siellä kateltiin kartasta uusi paikka. Matkan aikana peruuntui toinen kalareissu ja saatiin lisäaikaa muutama päivä. Leiri laitettiin joen rannalle ja muutamin heittojen jälkeen mentiin nukkumaan.


12.7
Päivällä ylös johonkin aikaan ja vesisateessa ajelessa tuli mieleen, että kun sataa ja viikko on aikaa, niin miksi ei mentäisi Norjaan jäämerelle. Lähdimme ajelemaan pikkuteitä pitkin kohti Arjeblogia. Kaikki kalapaikat merkattiin matkan varrella karttaan. Yhdellä järvellä parisataset ahvenet söivät lottoa ja saatiin reissun avauskalat. Sveafiske -kyltti oli todella monen joen/järven/puron vieressä, joka oli tien läheisyydessä. Tietää siis heti, mikä lupa mihinkin kelpaa. Arjeblogissa haettiin ICA:sta jäätelöt ja lisää juomia, kun alkuperäiset eväät oli vähän vajaat. Kalastuskaupasta ostettiin raskasmetalleja ja muuta tarpeellista turskaa varten. Matkan aikana pysähdyttiin jonkun järven kohdalla ja heiteltiin rannalta järvelle (http://kartat.eniro.fi/m/aWUp4). Taimenta tuli melkein joka heitolla, mutta alamittaista kaikki. Suurin noin 30 cm.

Matka jatkui ja vuoristoisen pätkän jälkeen ohitettiin Fauske (Norjassa vuonon rannalla). Fausken ohi ajettiin muutama kilometri tälle paikalle (http://kartat.eniro.fi/m/aWUpV). Ensimmäisenä veli nappasi pikkuseidin ja turskan. Itse sain myöskin turskan ja sitten otti isompi (toki oikeasti pieni). 1,75 kg turska taipui hetken väsytyksen jälkeen. Virnistää Muutama turska vielä saatiin ja veljen uistimeen tarrasi joku kala, joka veti siimaa, vaikka räikkä oli lähes kireimmillään. Sytytimme nuotion kalliolle ja paisteltiin turskaa, lihapullia ja keitettiin perunoita. Muutama heitto ja taas veli huusi että nyt viedään siimaa, eikä taaskaan tullut mitään (meritähteä lukuun ottamatta). Illan aikana nähtiin merssä kaikenlaista, mitä ei täällä näe. Pyöriäiset tuhahteli kauempana, lähellä pyöri hylje ja muutama meduusa.


13.7
Seuraava kalastuspäivä oli sateinen. Kolme pohjaan jäänyttä uistinta ja matka kohti ICA Supermarked:ia ja intersporttia. Uistimet oli ihan hirveissä hinnoissa ja muutenkin oli erittäin kallista ruokakaupassakin. Veli osti muutaman lusikan ja lähdimme ajelemaan Ruotsia kohti. Yhdellä aallonmurtajalla oltiin muutaman tunnin ja yksi pikkuturska jäi saaliiksi. Taas jäi kolme uistinta pohjaan. Vesisateen saattelemana lähdettiin jatkamaan matkaa. Yhdellä joella kalasteltiin matkan aikana muutaman tunnin. Taimentärppejä tuli, mutta kalaa ei tullut ylös asti. Jollakin isolla järvellä heiteltiin kovassa tuulessa tyrskyjen sekaan ja sieltä saatiin kolme taimenta, kaikki tosin alamittaisia. Eli siis uusia paikkoja etsimään.

Kartalta katsottiin paikka, joka on tien päässä ja josta on muutaman kilometrin kävely joelle. Thärnbergin ohi ajettiin muutama kilsa (kato viimeinen kuva) ja siellä auto parkkiin tien päähän. Siitä lähtikin sitten jokin polku ja sitä käveltiin ehkä kaks kilsaa. Välillä pysähdyttiin järvellä ja muutaman heiton jälkeen saatiin pikkutaimenet. Polku lähti liian korkealle tunturiin, eikä jokea ollut vielä näkynyt. Tultiin vähän matkaa takaisinpäin siihen kohtaan, mistä kuului kosken kohina (ajateltiin, että polku vie joelle). Kohinaa päin ja edessä alle viisimetrinen puro (http://kartat.eniro.fi/m/aWXBC). Sopuleita juoksenteli kivikolla varmaan ruokaa etsien ja metrisen putoiksen alta tuli taas alamittaista (25-35 cm taimenta).

Lähdimme kalastamaan puroa alaspäin. Aina kun oli vähänkin syvempi kohta, niin sieltä nappasi. Taimenta tuli jatkuvasti, mutta kaikki oli alamittaista. Puro oli yhteydessä muutaman aarin lampeen ja sieltä tuli myöskin taimenta. Yksi sopuli jäi kengän alle vahingossa, kun tuli liian lähelle (käveli polulla vastaan).Sadan metrin matalan pätkän jälkeen, tuli lampare ja siinä puroon yhtyi toinen pienempi. Siitä tuli suurin taimen (35 cm). Aamu seitsemään asti kalasteltiin. Taimen oli samaa kokoluokkaa kokoajan. Yhden suuren putouksen alla oli syvempää ja siinä oli paljon taimenta. Siihen sytytettiin nuotio, paistettiin makkarat ja lähdettiin poies. Ajoimme Sädvvájauren rantaan nukkumaan.


14.7
Iltapäivällä kolmen aikaan uusia paikkoja etsimään, tietenkin ruokakaupan kautta. Suunta kohti kahden jauren välissä kulkevaa jokea ja sinne auto parkkiin. Ensin syötiin ja sitten kalaan. Taimen oli taas sitä samaa kokoa, vaikka vettä olisi ollut paljon isommallekkin. Kalastusta riitti muutamaksi tunniksi. Maantiesillalla tuli sopuli vastaan ja se säikähti. Se lähti juoksemaan takaisinpäin sillan yli, mutta tajusikin häviävänsä, jos olisin ottanut sen kiinni. Ei muuta kuin katse vielä kerran takaa-ajajaan ja sillalta jokeen. Pudotusta oli varmaan 4-5 metrin luokkaa, mutta hyvin se selviytyi. Sopuli uiskenteli rantaan ja katosi kivien koloon.


Nyt lähdettiin ajelemaan kotia kohti ja tarkoituksena oli, että kalastellaan matkan aikana vastaan tulevissa vesissä. Poikkesimme tieltä jollekkin pikkujoelle, josta ei tullut mitään ja jossa ei oikein ollut vettäkään. Muutama hirven mullikka tuli vastaan pikkutiellä, kun jatkoimme kohti Grutaurea (http://kartat.eniro.fi/m/aWiuV). Eka heitolla otti pienimpään lottoon noin kaksisatainen ahven. Ei muuta kuin auto parkkiin ja kalavehkeet mukaan. Muutaman heiton jälkeen noin 30 senttinen siika nappasi harmaaseen lottoon (värit raaputettu pois). Se pääsi karkuun tietenkin, kun annoin liikaa löysiä. Niemennokalta ei tullut kalaa ja menimme seuraavaan poukamaan. Lähes joka heitolla oli kala kiinni (pääasiassa ahventa). Suurin ahven oli joku nelisatanen. Yhdessä vaiheessa tuli siikaparvi ihan rantoja pitkin (suurimmat noin 40 senttisiä). Eivät ottaneet mihinkään. Kävin hakemassa perhot ja heittokohon. Eka heitolla 25 senttinen siika. Välillä tuli ahventa ja taas samankokoinen. Ottivat mustaruskeaan 10 -koon kuulapääpupaan. Isommat siiat eivät kelpuuttaneet mitään. Veli härnäsi perhovehkeiden kans isompaa siikaa, mutta niille ei maistunut. Ilta meni hienosti ja kalaa tuli. Välillä oli pientä, mutta ei sillä väliä. Nukuimme yön järven rannalla.


15.7
Päivällä taas ylös johonkin aikaan suunta Arjeblogiin. Ajateltiin käydä vielä yhdet taimenet ottamassa, mutta se jäi haaveeksi. Hornavan rannassa pyörähdettiin ja siellä oli jonkun toteuttama haltija patsas (tai mikä lie). Siitä otettiin yksi sarvi mukaan. Mietitytti jälkeenpäin, että mikähän kirous siitä tulee, kun järvikin on nimetty Hornavaksi. Yhdellä joella käytiin, mutta siellä ei näkynyt mitään. Arjeblogista löydettiin Frassesin Hamburgerila ja ostimme ateriat. Aika mautonta mössöä, mutta eipä sitä paljon tarvinnut syödäkkään, kun ateriat oli niin pieniä. Joku ruotsalainen nuorimies veti kahta ateriaa, mutta ei siitä sen enempää. ICA:sta haettiin helteisen päivän takia jätskit ja sitten suoraan Suomea kohti. Jossain välissä alkoi edellinen ateria puskemaan ulos ja ei muuta kuin kyykylle pusikkoon. Yhden lipan (nelos meppsi) löysin joesta ja menetettyjen uistinten saldo otti vähän takaisin päin.


Reissussa kertyneitä lukuja:
Ajetut kilometrit 1672
Dieselin hinta ruotsissa Haaparannassa 13,8 kr/litra ja Arjeblogissa 14,38 kr/litra = 1,561 € KALLISTA (luultiin, että se on halpaa)
Dieselin kulutus ylläolevilla kilometreillä 111,5 litraa (6,67 l / 100 km)
Kalastusluvan hinnat (Arjeblog) 60 kr / päivä, 110 kr / 3 päivää, 200 kr / viikko, 400 kr / vuosi
Puhelinlaskuni reissun aikana 0 € (puhelimestani loppui akku ensimmäisenä päivänä, ei viisasta
100 grammaa tavallista kinkkuleikettä Norjassa 30 kruunua (38 €/kilo)

Parannettavaa seuraavaa reissua ajatellen, jos toteutetaan samanlainen reissu:

1. Jäämerelle ei kannata lähteä kalastamaan punotuilla siimoilla, jonka vetolujuus on 10 kiloa, jota on puolalla noin 30-40 metriä ja jonka jälkeen tulee pohjasiimana monofiilit, jonka vetolujuus on 5 kiloa. Pikkulotolla sai heitettyä punotut puolalta, siten että tulee pohjasiimat vastaan.
2. Tunturissa kävelemiseen kannattaa ostaa jotkut paremmat kengät kuin croksit.
3. Kannattaa vähän suunnitella reissua ennen kuin lähtee esim. se tuli huomattua että kannattaa ottaa toinenkin vapa 5-15 grammaisten heittelyyn tarkoitetun lisäksi.
4. Pohjaan jätettävää rautaa kannattaa olla tarpeeksi, ettei tarvi Norjan puolelta ostaa niitä tuplasti kalliimpia, jotka jää silti pohjaan.
5. Jos punnitsee kalaa, ei kannata unohtaa kalapuntaria kivelle.
6. Kannattaa siltikin ottaa niitä kuvia ja videoita paljon, vaikka se alkuun tuntuu tylsältä. Niitä on mukava katsella jälkeenpäin.
7. Edelliseen liittyen kannattaa laittaa muistikortti tietokoneesta takaisin kameraan, sillä muuten se jää kotiin, niin kuin nyt kävi.
8. Ei välttämättä kannata mennä semmoiselle paikalle, missä on monta kertaa käynyt ja mistä ei itse hyvin saanut kalaa. Siellä saattaa olla puolijoukkueteltallinen lihavia ruotsalaisia. Varsinkin jos joen rantaan pitää ajaa erittäin kivistä tietä pitkin muutaman kilometrin, niin kannattaa miettiä ensin hetken aikaa.
9. Mieti hetken aikaa, haluatko varmasti ottaa sen perhovavan mukaan, varsinkin jos et ole sitä koskaan kokeillut. Yli metrinen vapaputki on inhottava kantaa tunturissa, erityisesti jos joudut pusikoissa liikkumaan.
10. Ota ruokaa tarpeeksi mukaan, ettei tarvitse laukata Marketeissa!


* IMG_0067.jpg (485.3 kilotavua, 800x450 - tarkasteltu 603 kertaa.)

* IMG_0070.jpg (258.27 kilotavua, 338x600 - tarkasteltu 688 kertaa.)

* IMG_8586.jpg (356.35 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 541 kertaa.)

* IMG_8609.jpg (287.89 kilotavua, 450x600 - tarkasteltu 511 kertaa.)

* IMG_8656.jpg (591.42 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 523 kertaa.)

* IMG_8669.jpg (467.94 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 514 kertaa.)

* IMG_8686.jpg (690.58 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 555 kertaa.)

* IMG_8695.jpg (458.67 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 591 kertaa.)

* IMG_8704.jpg (284.43 kilotavua, 450x600 - tarkasteltu 520 kertaa.)

* IMG_8711.jpg (557.44 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 508 kertaa.)

* IMG_8716.jpg (226.39 kilotavua, 450x600 - tarkasteltu 539 kertaa.)

* IMG_8736.jpg (613.63 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 584 kertaa.)

* IMG_8745.jpg (481.49 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 524 kertaa.)

* IMG_8759.jpg (696.29 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 612 kertaa.)

* IMG_8762.jpg (331.24 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 528 kertaa.)

* IMG_8770.jpg (491.71 kilotavua, 450x600 - tarkasteltu 545 kertaa.)

* Kopio IMG_0118.jpg (436.14 kilotavua, 800x450 - tarkasteltu 645 kertaa.)
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 17, 2011, 21:19:18 pm kirjoittanut Murmeli » tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #5 : Elokuu 14, 2012, 00:16:30 am »

Huomenna aamulla lähtee auto käyntiin Oulusta ja rattia kääntelemällä ja kaasua polkemalla kuski ja matkustajat löytävät itsensä jostain Arjeplogin seudulta. Toivottavasti tulee iso, yli 430 grammainen, harjus mitä on tullut jo kolme kappaletta kolmesta eri paikasta. Ei mee enkka rikki, vaikka miten yrittää.
tallennettu

TEE SE ITSE

turpiini
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 206« Vastaus #6 : Elokuu 14, 2012, 12:20:29 pm »

Kireitä siimoja! Samanlaista rapsaa ootellessa mitä tähänki asti on tullu Iskee silmää
tallennettu

.: Asiallisen tiedon puute ei saa olla este henkiselle epävarmuudelle :.

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #7 : Elokuu 21, 2012, 02:13:26 am »

Kalareissu Ruotsiin ja Norjaan 2012

14.8 Tiistai

Aamulla kello yhdeksän lähdettiin Oulusta ajelemaan Arjeblogia kohti. Torniossa syötiin ABC:llä lounas ja niillä eväillä mentiin Arjeblogiin asti. Lämmintä oli noin 22 astetta ja taivas lähes pilvetön. Itikoita ei ollut sen vertaa, että olisi offia kaivattu. Ensimmäinen yö nukuttiin Grutauren rannalla. Siiat tuikki ahkerasti, mutta niitä ei saanut tarttumaan perhoon. Oli liian suurta tarjottavaa ilmeisesti ja muutenkin suurin osa tuikeista oli liian kaukana perhovälineillä heitettäväksi. Kokeilin heittokohon kanssa. Ei parantunut ottihalut ja jätin perhostelut.


Grutaure

Heittelin omatekoista lippaa samalla paikalla, missä edellisenä kesänä käytiin. Ahven tarrasi kiinni ja heti tunsi, ettei ollut ihan samaa luokkaa mihin on tottunut. Noin 300 grammainen ahven oli kiinni ja ehkä kymmenen kalan parvi tuli perässä. Ahven irtosi ja heti oli koko parvi lipan kimpussa. Otin ahvenen ylös ja heitin heti uudelleen. Toinen samankokoinen nappasi ja molemmat C&R. Kolmas ahven oli varmasti yli 400 grammainen, mutta sekin pääsi takaisin uimaan. Ilta alkoi hämärtyä ja syönti hiipui lähes nollaan. Kaverit oli saaneet ahvenia joitakin ja siiat oli ottaneet perhoon, muttei niitä tullut haaviin asti. Ei käynyt mitään pinnassakaan enään ja oli aika siirtyä leiriin. Nuotioon keräsin puita ja jostain läheltä lähti varmaan metso lentoon, kun oksat vain katkeili. Mitään ei silti näkynyt, kun oli liian tiheä metsä. Iltapalana sai kelvata suolalohella höystetty leipä. Ei siihen muuta tarvinutkaan. Onnellisena ryömin uuteen Retki-merkkiseen makuupussiin, jonka olin ostanut pari päivää aiemmin. Ajattelin, että nyt tulee hyvät unet, kun on hyvä makuupussi.


15.8 Keskiviikko

En ehtinyt viittä tuntia nukkua, kun heräsin siihen, että makuupussin vetoketju oli auennut keskeltä. Kyllä tuli kallis yö, jos 40 €:n makuupussilla saa viisi tuntia nukkua. Hornavan Hotellissa maksoi 400 kruunua yö. Olisi sieläkin saanut halvemmat unet. Muutama ylimääräinen herätys siinä tuli ja aamulla aurinko porotti niin kuumasti, että ei teltassa pystynyt olemaan. Ulos vain ja nuotiota sytyttelemään. Keitetyt perunat ja paistettu lohi maistui ihan hyvältä. Ruoan jälkeen pikainen uimareissu järveen. Kerättiin kamppeet ja vaihdettiin paikkaa.Vuoggatjalmarijaure

Ajettiin jonkin matkaa, kun tultiin Ringselet -nimiseen paikkaan. Siinä on tien alta kulkeva joki, joka yhdistää kaksi järveä. Näkyvyys oli jotain 5-6 metrin luokkaa, eli ihan riittävästi. Ei tullut kalaa ja jatkettiin matkaa. Vuoggatjålmjaure laskee johonkin järveen ja siinä on noin puolen kilometrin koskipätkä. Lämmintä oli 24 astetta ja pikkutaimenta tuli lipalla ja perholla. Oli kaverilla ollut isompikin kiinni, mutta oli irronnut melkein heti. Kalastin järven puolella melko kaukanakin joesta, mutta siellä oli tyhjää. Liekkö liian lämmintä keliä, kun kalaa tulee vain koskesta. Taas meni leivän kanssa suolalohta ja paikkaa vaihdettiin.


Kuoletisjaure

Illasta tultiin Kuoletisjaurelle. Alkuilta meni hyvin, mutta sitten alkoi sääsket valtaamaan ilmatilaa vähän liikaa ja meinasi mennä hermot. Onneksi ne pyrki vähemmän naamalle tulemaan, eli ei kuitenkaan hirveästi haitannut. Kalaa ei tullut ollenkaan ja riisin ja nötkötin voimin mentiin nukkumaan.


Tunturikoivu Kuoletisjaurella


16.8 TorstaiKuoletisjaure aamulla

Aamulla ylös taas liian kuumasta teltasta ja kyllä silmät lepäsi, kun näki peilityynen järven. Jopa muutama tuikki näkyi ja kaveri yritti heittää perhoa. Kokeilin upottaa lippaa ihan pohjaan. Heitin kuusamon volframilipan mahdollisimman kauas ja odotin minuutin. Millään tavalla ei tullut kalaa, eli paikanvaihto oli mielessä päällimmäisenä. Vettä oli yhdessäkin kohdassa heti viisi metriä. Pystyjyrkkä kallio alkoi heti parin metrin päästä rannasta. Kala ei ottanut mistään kerroksesta ja järvi vaikutti liian hiljaiselta.


Peikonhammas matkan varrella


Maisemaa

Uudeksi suunnaksi valikoitui Jäämeri Norjassa. Junkerdalin puiston (tms.) kohdalla kulkee silta jonkun lohijoen yli. Poikettiin siihen sillalle, ja siinä oli joitakin pieniä lohenpoikasia napsimassa ohikulkevaa tavaraa. Jonkinaikaa ihteteltyämme Joku hoksasi katsoa suoraan sillalta alas ja siellä siltapilarin vieressä oli vähintään 2 kilon taimen! Alkoi liian pahaa tekemään, kun lupiakaan ei ollut että oli pakko lähteä pois siitä ja jättää kala.


MeritaimenJoki matkan varrella

Norjassa seikkailtiin jonkin aikaa kalapaikkaa etsien ja lopulta päädyttiin samalle kalliolle, missä oltiin edellisvuonna oltu. Tie oli todella kapea ja kulki välillä ihan kallion reunalla. Jostain löytyi sitten paikka autolle ja siinä kohtaa oli tien ainoat paskakasat. Lehmän lantaa näytti olevan. Haisihan se pahalle, mutta ei siinä autolla asuttukaan vaan kannettiin tavarat jonkin matkan päähän kalliolle.


Maisemaa Norjassa

Aloin keittelemään ruokaa ja juuri kun olin saanut perunat kiehumaan, kaverilla oli kiinni. Kolmekiloinen turska väsyi ja se vedettiin rannalle ruoaksi. Menin takasi nuotiolle, kun huomasin, että perunat oli palaneet pohjaan ja veistelin jokaisesta perunasta palaneet pois. Jalostajan lihapullakastikkeessa meni palanutkin peruna ihan nätisti eikä maistunut edes palaneelle. Vähän teki pahaa olla syömässä samalla aikaa, kun kaverit kiskoo turskaa. No, ei ne kalat kuitenkaan loppuneet. Kaverit veti silläaikaa kaksi kolmekiloista, yhden kaksikiloisen ja yksi kaveri sai elämänsä ensimmäisen makrillin. Menin itsekkin kalliolle heittelemään. 690 g makrilli otti Lastusen häjyyn ja kohta tuli toinenkin, vähän pienempi. Yksi kaveri sai vielä pari makrillia ja muut taisi ottaa joitakin pikkuturskia. Syönti hiljeni joksikin aikaa. Paisteltiin makrilli filettä pannulla. Se maistui vähän lohelle...tai hauelle... mutta näytti sen liha kyllä tonnikalaltakin... Mitä kalaa se sitten onkaan, mutta olihan se makrilli tuoreeltaan melko hyvää.Sieltä ne tulee


Kaverin eka makrilli


Mun eka makrilli

Menin viimevuotiselle ottipaikalle ja muutaman kerran näki kun kelasi lusikkaa pintaan, että joku kala pyörähti lusikan takana. Kerran vilahti noin kuuden kalan parvi, mutteivät ottaneet. Näyttivät kiertävän rannan tuntumassa edestakaisin. Jokin aikaa meni ja kaverilla otti joku iso kala kiinni. Räikkä huusi melko juhlavasti, kun ei keveillä välineillä uskaltanut pistää kalalle liikaa vastaan. Useita pitkiä syöksyjä ja kala tuli pintaan. Hyvänkokoinen (3,34 kg) pallas koukattiin ja sitä ihmeteltiin pitkään. Eihän se mikään valtava ole, mutta normi heittokalastusvälineillä se antaa kyllä ihan hyvän vastuksen. Jossain vaiheessa kuului selän takaa kopsetta ja menin katsomaan, että mitä siellä tiellä oikein menee. Iso lauma nuoria nautoja jolokutti tietä pitkin ja jäivät parveilemaan siihen auton viereen. Muutama tumma pahanhajuinen kasa siihen ilmestyi lisää ja elukat haisteli ja nuoleskeli auton kylkeä. Menin ajamaan ne pois, etteivät tuhoa mun autoa. Nuoriso kun on välillä vähän arvaamatonta.


Kaverin pallas


Lehmät

Pari tuntia kului ja muutamia kertoja tuli pallas lusikan perässä ihan pintaan. Olivat samaa kolmen kilon luokkaa, kuin aiempi. En tiedä onko pyöriäisten ilmestymisellä mitään yhteistä pallasten kanssa, mutta aina kun pallas tuli perässä, niin pyöriäinen oli lähellä. Tosin joka kerta vedin vauhdilla lusikan pintaan, ettei pyöriäinen tartu koukkuun. Sille ei kyllä olisi voinut tehdä mitään ja oli parempi antaa tietä. Iltahämärässä istuskelin kalliolla ja mulla oli lusikka juuri vajoamassa. Olin ajatuksissani, kun juuri mun kohdalla parikymmentä metriä rannasta kävi pyöriäinen pinnassa. Säikähdin melkoisesti, kun muuten oli ihan hiljaista ja sitten joku tuhahtaa siinä nokan edessä ja uistin on vedessä. Melko velmu otus oli, kun ei sitten muuten enään noussut pintaan ja kävi vain säikäyttämässä.

Ilta hämärtyi ja heittelin kultaista, mustaselkäistä 22 gramman moresildaa. Joku tarttui kiinni ja heti alkoi räikkä laulamaan. Kymmenen sekuntia se huusi ja sitten kala onneksi pysähtyi. Pumppasin kalaa pintaan ja kohta se lähti uudestaan. Kolme-neljä kertaa se lähti ja sitten tuli pintaan. Siiman päässä oli PALLAS! Koukkasin varovasti suupielestä tämän lätyn ja muutaman kuvan jälkeen päästettiin takaisin. Pari minuuuttia kului ja 3,46 kg kala häipyi meren syvyyteen. Muuta kalaa ei sinä iltana sitten tullutkaan, eikä kyllä olisi edes kaivattu. Päivän aikana Croksit kului puhki päkiän kohdalta. Myöskin sukkiin tuli reiät kalliolla juostessa edestakaisin toisten kaloja kattelemassa ja paikkoja vaihdellen.


Mun pallas

Meillä oli tarkoitus ajaa illan mittaan takaisin Ruotsiin, mutta kun oltiin jo suunnitelmista niin monta tunti menty yli, niin alettiin miettimään yöpymistä Norjassa. Siinä tuli mieleen, että miksi ei nukuttaisi taivasalla, kun ei yhtään itikkaakaan ole vielä näkynyt. Jokaiselle katottiin jonkunlainen kouru, ettei pyöritä mereen. Ilma oli niin kirkas, että ilman lamppuakin olisi pärjännyt. Tähtitaivas näkyi silmissä, kun uni kolahti otsaan.

17.8 Perjantai


Aamu


Tyven vuono


Meritähti

Aamulla kahdeksan aikaan oli taas jo niin lämmintä, että ei voinut makuupussin alla nukkua. Yön aikana heräsin siihen, kun pyöriäinen käväisi rannan läheisyydessä mölisemässä. Kerran meni naamalla joku pieni elukka, mutta muuten yö meni kyllä hyvin. Vuono oli lähes peilityyni. Yksi pieni turska siitä vielä otti ja ongin meritähden kuvattavaksi. Niitä oli näköjään ranta täynnä, mutta illala ei tullut ensimmäistäkään ylös. Sitten tuli myöskin joku punavalkoinen koppa, joka hajosi kuin kananmunan kuori, kun se putosi kalliolle. Heti aamusta taivaalla pyöri hornetit. Ei tarvinut pelätä nukahtavansa, oli niissä sen verran meteliä. Pakattiin kamppeet ja lähdettiin ajelemaan Ruotsiin päin. Fauskessa oli pakko käydä Ica Marketissa. Ostin pari pulloa limsaa ja jonkun ranskanleivän näköisen Ciabatta -leivän. Oli siinä vaiheessa niin nälkä ja jano, että ei siihen leivän päälle muuta tarvittu. Puolikas leipä meni hetkessä ja olo vaihtui parempaan suuntaan. Norjalaiset lienevät tottuneet outoihin turisteihin. Itse olisin kyllä saattanut ottaa valokuvan porukasta, joka vetää pelkkää leipää meren rannalla.


Fauskea


Maisemaa matkan varrelta

Käväisimme katsomassa sitä taimenta siellä lohijoella, mutta eihän se tietysti enään siinä ollut. Ajeltiin Arjeblogiin ja tankattiin dieseliä 273 kruunulla (18 litraa). Käytiin frassesissa pitsalla ja valehtelematta voin sanoa, että oli yksi elämäni parhaimmista pitsoista, tosin tässä oli nälkä erittäin hyvänä mausteena. Seuraava päivä oli tarkoitus viettää sellaisella paikalla, missä menisi koko loppuaika. Leiripaikaksi valikoitui joki, mikä kulki tien alta. Siinä oli molemmin puolin pieni lampare ja päätettin rakentaa telttasauna ihan tien varteen. Kyllähän ruotsalaiset katteli pitkään, kun saunaakin lämmitettiin kolme tuntia. Aika hyvin löytyi puuta sähkölinjan alta, mitä oli vähän aikaa sitten karsittu. Sauna rakennettin joen penkalle siten, että jalat oli sunnillen kiukaan pinnan tasalla ja tilaa oli juuri sen verran mitä tarvittiin. Saunasta tehtiin neliön muotoinen ja mahdollisimman matala, että saa vähällä vedellä hyvät löylyt.


Saunaranta

Lopulta heitettiin häkälöylyt ja kasteltiin hiillos kokonaan. Pressut vedettin kehikon päälle ja saunominen alkoi. Ensimmäisten löylyjen jälkeen hypättiin jokeen. Kymmenen vuoden tauon jälkeen pääsi pressusaunaan ja olo oli kuin valtavan lohen saaneella kalastajalla (ehkä). Pesuaineet niskaan ja sillalta jokeen. Olo koheni hetkessä, kun sai hiuksetkin puhtaaksi. Melkein viisi päivää meni pesemättä ja kyllähän suomalainen haisee, kun lämpötilakin keikkuu lähes hellelukemissa joka päivä. Kesken saunomisen alkoi satamaan, mutta eihän se haitannut, kun oltiin sateelta suojassa saunassa. Kiuas heitettiin ihan kylmäksi ja saunominen piti lopettaa.


Kiuas


Sauna

Jonkin aikaa vielä tuli vettä ja sitten mentiin kehittelemään jonkinlaista iltapalaa. Nakit ja keitetty kananmuna meni leivän kanssa ihan hyvin. Lisäksi lämmitin veden ja laitoin veteen pussillisen jotain valmista kaakaota. Pystytimme teltat melkoisessa hyttysparvessa ja torkahdimme yöksi.

18.8 Lauantai

Aamulla oli taas kuuma ja avasin teltan "oven". Vedin sääskiverkon oviaukon eteen, mutta mäkäräiset tuli läpi ja niitä oli kohta teltta pullollaan. Pakko sieltä oli häipyä, kun ei siellä enään untakaan saanut. Purettiin leiri ja käytiin vielä kertaalleen uimassa. Ei tuntunut vesi enään niin lämpimältä, kuin illalla. Lähdimme ajelemaan Arjeblogia kohti. Ennen kylää pysähdyttiin jossain järvellä mistä kulkee silta yli ja salmessa virtaa vesi järvestä toiseen. Kala kävi pinnassa ja niitä pintomisia olemaan enemmänkin. 30 cm harri otti johonkin Caddikseen. Muutama pienempikin tuli, mutta into laantui kun kalat oli pieniä ja nälkä alkoi hiipimään. Kauempana kävi joku kunnon harri (ilmeisesti) pinnassa parikin kertaa. Sinne ei yltänyt millään heittämään ja lähdettiin jatkamaan matkaa.

Käytiin Ica marketissa ja poikettin johonkin järven rantaan syömään. Sielläkin oli mäkäräisiä ja oli pakko jatkaa autossa. Kotimatka meni välillä unessa ja välillä valveilla. Siitä ei enään jäänyt kerrottavaa. Paitsi yksi aitajuoksijaporo tuli vastaan. Ajateltiin, että annetaan karttakirjalla vähän vauhtia, mutta sehän loikkasi kaiteen yli ketterästi. Aita olisi kyllä kaatunut, kun koparat vähän kolahti kaiteeseen.

Ensi kerralla mennään suoraan Norjaan ja jätetään pikkukalojen pyynti kokonaan pois. Kyllä siellä Norjassa näkee kaikenlaista samana päivänä, mitä Suomessa ei
« Viimeksi muokattu: Elokuu 21, 2012, 02:27:50 am kirjoittanut Murmeli » tallennettu

TEE SE ITSE

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #8 : Elokuu 21, 2012, 07:59:32 am »

Aivan loistava raportti, mitä muuta tuohon voisi sanoa, KIITOS.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Matzq
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 290« Vastaus #9 : Elokuu 21, 2012, 13:23:36 pm »

Kylläpäs on mahtavia kuvia, ja hyvää tekstinpätkää myös... Kiitos munkin puolestani, oli ilo lukea Hymyilee
tallennettu

anssal
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 367


Lusikkamies(joka suhteessa)


« Vastaus #10 : Elokuu 21, 2012, 14:13:06 pm »

Oli typerää tai ei kommentoida toisen kirjoittamista/rapsan tekoa niin loistavasti koottu kokonaisuus ja miellyttävä lukea. Kiitos. (taisi mennä hetki tuon rapsan tekemiseen???) Hymyilee
tallennettu

Lapsi ja kala...molemmat saadaan!!!!

A.V.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 390« Vastaus #11 : Elokuu 21, 2012, 14:31:08 pm »

Hienoja kaloja! Kuinka laajalla alueella Norjassa liikuitte?
tallennettu

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #12 : Elokuu 21, 2012, 14:53:11 pm »

(taisi mennä hetki tuon rapsan tekemiseen???) Hymyilee
Joo. Aloitin sunnuntaina. Meni muutaman tunti ja maanantaina vielä joitakin tunteja. Onhan se itselläkin mukava jälkeenpäin muistella kun ei kaikki kuitenkaan jää mieleen. Ensivuonna sitten lisää.


Hienoja kaloja! Kuinka laajalla alueella Norjassa liikuitte?
Ei me oltu muualla kuin Fauskessa. Sinne ajettiin Ruotsista suoraan, eli ei tullut paljon mutkaa.
tallennettu

TEE SE ITSE

Tonnikala85
Metalli-inssi
Ylläpitäjä
Jäsen
*****
Poissa Poissa

Viestejä: 778« Vastaus #13 : Elokuu 21, 2012, 15:27:23 pm »

Kerrassaan mahtava raportti hyvien kuvien kera. Oikein mukavaa luettavaa Hymyilee
tallennettu

turpiini
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 206« Vastaus #14 : Elokuu 21, 2012, 17:34:41 pm »

Samaa mieltä edellisten kanssa, loistoraportti!
On kyllä huikeita maisemia, ei voi muuta sanoa, ja hienoja kalojakin.
tallennettu

.: Asiallisen tiedon puute ei saa olla este henkiselle epävarmuudelle :.

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #15 : Marraskuu 17, 2012, 20:50:08 pm »

Tässä ollaan jonku aikaa mietitty pilkkireissua ja huomen iltana olis tarkotus lähteä Ruotsin puolelle Arjeblogin seudulle taimen/siika/harri jahtiin. Ei siis ihan tunturiin asti, mutta pohjoseen kuitenkin.
tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #16 : Marraskuu 23, 2012, 02:15:36 am »

Pilkkireissu Ruotsiin 2012

19.11

Sunnuntai-maanantai välisenä yönä lähdettiin ajelemaan Arjeblogia kohti. Tarkotuksena ajaa yö ja päästä pilkille heti aamusta.

Kymmenen aikaan aamulla oltiin Kakel -järvellä (ihme nimi). Heti alussa kaveri kiskaisi minisiian, mutta siihen tapahtumat sillä järvellä jäikin. Kesällä harrit pintoivat ahkerasti ja niitä tuli ihan hyvin, mitä nyt tunnissa ehti pyytämään. Nyt ei siis harreista ollut tietoakaan. Ruotsalaiset ajeli kelkoilla jotain ihme ympyrää kauempana, liekkö jotain rataa tekemässä. Jäätä oli 10 senttiä ja metsissä lunta saman verran.

Vaihdettiin paikkaa muutaman tunnin pilkkimisen jälkeen ja ajeltiin Grutaurelle. Sieltäkin on hyviä kokemuksia ja kaveri kiskaisi pari noin 300-400 grammaista ahventa. Akkametso lehahti lentoon vähän matkan päästä. Norwegianin punanokkainen kone piirsi taivaalle valkoista viivaa.Oltiin siis erämaassa, tiettömien taipaleiden takana. Kalaa ei tullut ihan niinkuin odotettiin ja alettiin taivaltaa takaisin autolle. Tunturikoivut taipuilivat, kun kaksi väsynyttä pilkkimiestä etsivät koskemattomassa metsässä reittiä. Uudet venttiilinhatut kiilsivät tummia, ruskettuneita peltivanteita vasten...

Takaisin asiaan. Lähdettiin Vuoggatjålmjaurelle, mistä tuli kesällä taimenia. Kerättiin nuotiopuut nopeasti (kiitokset ruotsalaisille). Mummommuusi epäonnistui, kun sekoitin jauheet liian kylmään nesteeseen. Keitin kananmunat, jotka kiehui, kypsyi ja maistui muuta ruokaa odotellessa. Vaihdoin muusin makaroniin ja nehän kiehahti iloisesti. Lisäksi paistoin pannussa lohta. Italiansalaatilla höystettynä meni ruoka nopeasti alas. Vähän aikaa oltiin kuutamolla tähtiä atselemassa ja sitten alettiin valmistautua nukkumaan. Kaikki pakkasenkestävä heitettiin autosta ulos mm. sukset, sauvat, kairat, pulkka ja pari kuutiota polttopuita. Keräsin kamppeet kasaan ja oikaisin itseni vaakatasoon.

20.11

Heräsin viiden aikaan kylmyyteen. Seitsemään asti meni jonkinlaisessa puoliunessa. Kun kello kilahti, käynnistin auton. Katoin lämpömittaria ja ulkona oli -15 astetta. Vain noin 10 astetta enemmän, kuin ennuste sanoi. Annettiin auton jonkin aikaa käydä ja kävin mutkankin ajamassa, että lämpenee nopeammin. Lisäsin vaatetta sen verran, että tarkenee.

Menin höyrystelemään termariin kuumaa vettä retkikeittimellä ja joku ruotsalainen siinä pyörähti kyselemässä, mitä ollaan tekemässä. Aika levällään oli tavarat siinä. Hankala yrittää selittää, kun ei se raukka Suomea osannut ja minäkin englantia vain vähän. Sain selitettyä, että kalassa ollaan ja muutama tunti ollaan tässä. Se oli jonkilainen parkkipaikka ja siinä oli pari huussiakin, jonka takaa löytyi iso kasa polttopuita...

Jäälle päästiin vähän myöhemmin ja siellä olikin jo yksi ruotsalainen pilkillä. Kohta tuli toinen ja möhemmin kolmas. Osasivat varmaan pilkkiä, kun saivat kalaakin. Olin varmaan kolmannella avannolla, kun uittelin kuusamon papukaijan väristä rautulätkää ja sen alla punaista morria. Rautu ilmaantui kuvaan ja uittelin varovasti pilkkiä. Kohtahan se sieltä sitten tuli ja otti pilkkiin. Noin 250 grammainen kala pisti veren kiehumaan. En silti ollut stratosfäärissä, niinkuin tomaatti feelix aikoinaan, mutta korkealla kuitenkin.

Parilla muullakin reiällä kävi rautu pyörimässä, mutta ne olivat paljon pienempiä. Kaveri ei saanut onneksi tärppiäkään, saati että olisi edes nähnyt rautua. Vaihdettiin paikkaa toiselle puolelle järveä. Taimenia näkyi pariin kertaan, mutta ne olivat poikkeuksetta pieniä. Kaveri kiskaisi yhden 15 senttisen taimenen. Taas iski kylmyys ja pimeys. Oli pakko vaihtaa paikkaa.

Nyt lähdettiin ajelemaan takaisin kohti Arjeblogia. Ohitettiin kylä ja vähän sen jälkeen oltiin Arjeblogin pohjoispuolella. Siellä ajettiin lukuisia kilometrejä autopaikkaa etsien. Sitten löytyi soramonttu ihan tien vierestä ja potkittiin lumet pois. Lunta olikin 30-40 senttiä, eli reilusti enemmän, kuin muualla. Poimittiin metsästä iso tervainen mänty. Se laitettiin palamaan muutaman rutikuivan polttopuukuution avustamana. Paistelin lihapulllat ja keitin makaronit. Olihan se hyvää, kun oltiin päivä taas oltu nälissään. Lopuksi paistoin halsterissa sen ainokaisen raudun ja se oli vielä parempaa.

Nyt laitoin vaatetta niin paljon, että ei varmasti tule kylmä. Hieman oli kankea olo, kun oli päällä teepaita, kalsarit, kolme fleecepaitaa, kahdet fleece-housut, huppari (Savagegear), college-housut, toppatakki ja pilkkihaalarit. Päähän karvahattu, jalkoihin sukat, villasukat ja huopavuoret talvikumisaappaista. Pään alle tyyny ja päälle vielä kolme peittoa. Kaikki edellä lueteltu olisi voitu korvata yhdellä makuupussilla. Pitää laittaa sellainen hankintalistaan seuraavaksi.

21.11

Heräsin kolmen aikaan siihen, että tuntui, kuin en voisi liikkua. Avasin takin vetoketjun hieman helpotti, mutta oli pakko käydä vähentämässä vaatetta ja hengähtämässä ulkona. Vaattet puristi vähän liikaa varmaan, kun tuli liioitellusti sanottuna "pakokauhu". Loppuyö meni paremmin, vähemmissä vaatteissa. Yö ei tietenkään ollut sitten enään niin kylmä, kun vaatetta oli enemmän laitettu päälle.

Kahdeksalta kilahti kello, mutta yhdeksään asti meni, ennenkuin noustiin ylös. Metsän läpi tuli noin 400 metriä käveltyä välillä polveen ulottuvassa hangessa. Perille päästyä totesin, että toivottavasti vaiva palkitaan. Ja kyllähän se palkittiin, mutta ei mulle niin runsaasti. Kaveri kiskaisi 600 grammaisen harrin jäälle. Illan aikana kaikki kalat tuli matalasta. Lähimmillään rantaaviivaan oli matkaa varmaan kaksi metriä. Kuusi harria sieltä tuli yhteensä. Suurimmat kolme kalaa 550-600 grammaa/kappale.

Itse sain reilu kolmisataisen. Se otti sellaisesta paikasta, missä oli jäässä pieni reikä ja sitä pulppusi vettä. Jotain pieniä vesielukoita uiskenteli jään päällä vedessä. Pudotin pilkin reiästä ja nostin sen verran ylös, että näin sen käyvän jään reunalla. Sitten oli harri kiinni. Se ei mahtunut tulemaan reiästä ja koukkasin sen kiduksen takaa sormella ja vedin kalan jäälle. Tosi paljon oli jotain riekkojen jälkiä hangessa. Jäällä oli lunta noin viisi senttiä ja jäätä oli kymmenen senttiä. Pimeän tultua lähdettiin ajelemaan Suomea kohti. Arvidsjauressa käytiin ICA:ssa ja ostettiin viinerikranssi, katosi hetkessä jonnekkin. Joskus on hauska kommentoida toisten ihmisten tekemisiä ihan ääneen, kun ne eivät mitään tajua. Olihan sielä muutama mamukin, jotka saivat osakseen kommentteja.


* 1.jpg (198.61 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 510 kertaa.)

* 2.jpg (374.7 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 506 kertaa.)

* 3.jpg (351.48 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 495 kertaa.)

* 4.jpg (247.33 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 502 kertaa.)

* 5.jpg (260.32 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 507 kertaa.)

* 6.jpg (195.58 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 485 kertaa.)

* 7.jpg (162.33 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 530 kertaa.)

* 8.jpg (154.95 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 480 kertaa.)

* 10.jpg (167.87 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 590 kertaa.)

* 11.jpg (268.14 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 473 kertaa.)

* 12.jpg (185.95 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 481 kertaa.)

* 13.jpg (193.25 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 525 kertaa.)

* 14.jpg (245.11 kilotavua, 800x449 - tarkasteltu 498 kertaa.)

* 15.jpg (374.26 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 504 kertaa.)

* 16.jpg (232.58 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 526 kertaa.)

* 17.jpg (506.1 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 489 kertaa.)

* 18.jpg (251.95 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 551 kertaa.)

* 20.jpg (579.92 kilotavua, 800x600 - tarkasteltu 550 kertaa.)
tallennettu

TEE SE ITSE

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #17 : Marraskuu 23, 2012, 10:42:38 am »

Mukava reissurapsa onnistuneiden kuvien kera jälleen, kiitos.

Ps. tuntuu hieman hassulta lukea pilkkireissusta kun täällä on lämpöasteita jatkuvasti reilut kuutisen astetta, ja samanlaisena tuntuu jatkuvan, eikä taida tuo merikään muutamaan viikkoon jäätyä.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #18 : Marraskuu 23, 2012, 13:56:20 pm »

Onhan se toisaalta väärin muutenkin, että siellä saatte meritaimenta pyytää yleensä silloinkin kun täällä on jo jäät olleet jonkin aikaa. Ainahan sitä voisi eteläsuomeen muuttaa, mutta tuntuu edut siinä asiassa olevan niin vähäisiä, että täytyy pysyä täällä. Tuo meritaimen on ainoa juttu, mikä harmittaa (siis se, että porukka kiskoo niitä siellä solkenaan  Virnistää). Kyllähän täälläkin verkkomiehet niitä saa. Suurimmat viisikiloisia ja tästä paikasta kolmen kilometrin päästä, missä nyt tätä kirjoittelen. Ei vaan oo venettä.
tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #19 : Marraskuu 30, 2012, 19:07:24 pm »

Sain kerättyä videonpätkät samaan kasaan ja tässä olis nyt kesän reissusta jotain:
http://www.kalasaalis.com/video/1055/Ruotsissa+ja+Norjassa+Elokuu+2012/#1055
Kyllähän nuo selviää lukemalla ja kuvat katsomalla, mutta video lisää poltetta ensi kesää odotellessa. Virnistää Miettikääpä tuon pallaksen syöksyjä. Tuollatavalla lähti varmaan neljä kertaa, eikä kalalla ole painoakaan, kuin 3,5 kg. Mitä ne +200 kg pallakset sitten on Järkyttynyt.

Viimeviikkoisesta pilkkireissustakin videota tulossa, kunhan saadaan ne koottua kasaan.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 30, 2012, 19:09:46 pm kirjoittanut Murmeli » tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #20 : Huhtikuu 17, 2013, 21:56:48 pm »

Reilun tunnin päästä pitäisi mun ja velipojan olla jo Ruotsin puolella. Arjeplogi kutsuu. Lauantai-iltana takasi, kolme kokonaista pilkkipäivää.  Cool
tallennettu

TEE SE ITSE

Murmeli
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 210


TEE SE ITSE


WWW
« Vastaus #21 : Huhtikuu 23, 2013, 12:41:48 pm »

Ruotsissa pilkillä 2013

Vajaat puoli vuotta aiemmin tehtiin kaverin kans ensimmäinen onnistunut pilkkireissu Ruotsiin. Löydettiin uusi järvi, missä ei olla aiemmin kalastettu. Harjusta nousi muutamassa tunnissa hyvin, kun pilkkiaikaakaan ei ollut kuin pari tuntia päivässä. Silloin alettiin suunnitella samaan paikkaan kevätpilkkireissua.

Reissua edeltävällä viikolla jännitettiin mitä keliä se lupailee Arjeplogiin seuraavalle viikolle. Näytti että vesisadetta tulee joka päivä, mutta reissun lähestyessä vesisateet väistyi.

Keskiviikkona yhentoista aikaan illalla starttailtiin Oulusta. Edessä oli 530 kilometriä ajoa samaan paikkaan, missä oltiin marraskuun lopulla käyty. Torniossa tankattiin halvempaa suomalaista ysikasia ja otettiin kanistereihinkin, ettei tarvi jännittää Ruotsin puolella, riittääkö bensa. Hieman alkoi loppumetreillä väsyttämään, kun oli tullut edellisaamuna herättyä puoli kuuden aikoihin. Muutaman energiajuomatölkin ja jonku muun virikkeen jälkeen oltiin Rappenilla.

18.4.2013Kello 6.10 nousi aurinko ja 6.40 oltiin jäällä. Loputon rehkiminen olisi ollut rantaanpääsy, jos meillä ei olisi ahkioita ollut ja ellei joku olisi joskus kelkalla jäälle kerran ajanut. Hanki kantoi jokseenkin ja pulkan päällä maaten ei jalat uponnut metriseen hankeen. Rannassa odotti pieni ihmettely, kun vedenkorkeus oli suunnilleen -2 metriä. Ei päässyt samoille paikoille pilkkimään. No tehtiin reiät vähän kauemmas rannasta ja aloitettiin pilkkimiset. Jäätä oli ehkä 60 senttiä ja sehän oli positiivinen yllätys. Jäällä ei ollut lunta ja siinä olis voinut vaikka autolla ajella.

Muutaman reiän jälkeen nappasi harjus Papukaijanvärisen Kuusamon lappiloisteen alla tarjottuun kastematoon. Harjus oma ennätys, 620 gramma ja 42 senttiä. Keli oli tyyni, tuuleton ja aurinko nousi lähes pilvettömälle taivaalle. Lämpenevässä kevätpäivässä kelpasi istuskella. Muutamia reikiä tuli tehtyä lisää sinne tänne ja kohta 440 grammainen harjus nousi jäälle. Sekin otti samaan syöttiin. Siellä täällä rannoissa oli aurinko sulattanut lumet isojen puiden juurilta ja olishan siinäkin viihtynyt pitkään. Eväät syötyään oli kuitenkin pakko jatkaa matkaa. Päivän aikana ei kuitenkaan muuta kalaa Rappenilta tullut.

Pari viikkoa sitten oli Daiwa käynyt Örnvikissä Tjeggelvas –järvellä. Olivat sieltä rautua saaneet ja sinne suunattiin seuraavana. Lunta alkoi satelemaan ja sukat oli saappaissa märkinä. Ajeltiin Örnvikiin ja pistettiin auto parkkiin. Kerättiin tavarat ja rämmittiin metrisessa hangessa jäälle, lyhintä reittiä. Suunnattiin ensin jonkun saaren kupeeseen, kun näytti hyvältä paikalta. Sieltähän löytyikin sitten reikiä ja aloitettiin pilkkihommat. Vettä oli ensin jotain yli 30 metriä ja aattelin mennä lähemmäs rantaa. Aika lähelle sai kalliota mennä ja silti vettä oli se 11-12 metriä, näkyvyys veden alle saman verran. Kaveri tuli siihen parinkymmenen metrin päähän ja yritettiin uittaa kaikenlaista, mutta ei tärppinyt.
32 tuntia oli tullut jo valvottua, kun jossain vaiheessa tulin nojanneeksi kyynärpäillä polviin. Pari sekuntia meni ja valot sammui. Ehkä varttitunti tuli nukuttua istuallaan, kun heräsin siihen kun korppi raakkui siinä kalliolla. Liekkö oli raatoa jo odottelemassa, mutta onneksi ei niin pahasti ollu akut loppu. Ihmettelin, mihin oli kaveri kadonnut vierestä ja sielähän se oli parinsadan metrin päässä. Oli kuulemma huudellutkin jotain, mutta eihän sitä tajunnut mitään. Kelasin ilmeisesti pilkin ylös, kun mulla oli vapa kädessä ja kun olin kävellyt kaverin luo, ei paljon ollut muistikuvia edes siitä että kelasinko siimat vai oliko vapa jo valmiiksi ahkiossa. Hieman huippasi, kun vaihdettiin paikkaa toiselle puolelle saarta.Saaren takaa löytyi matalikko, missä oli vettä vain puoli metriä ja reikiä melko tiheässä. Eihän se kala sieltäkään napannut ja vaatteet oli niin märkinä, ettei paljon huvittanut jäälläkään istuskella. Käveltiin autolle ja suunniteltiin jo järven vaihtoa. Pari kilsaa ajeltiin ja johonki parkkipaikalle mentiin nukkumaan. Nelisen tuntia tuli nukuttua ja keli oli vieläkin huonompi. Kaveri lähti jäälle, mutta ite jäin autoon, kun ei paljon kuivaa vaatettakaan löytynyt. Muutaman tunnin se sielä jäällä viihtyi ja oli jonku pikkuharrinkin saanut, mutta ei mitään mainittavaa. Palattiin takaisin Örnvikiin ja meillä oli tarkotuksena mennä aamulla samaan paikkaan, kun oltiin muutenki niin myöhään olti siellä, että oli varmaan jo syönnit ohi. Pistettiin kello viideksi soimaan ja pikaisen iltasyönnin jälkeen alettiin nukkumaan.

19.4.2013

Viiden aikaan soi kello ja ulkona oli pilvinen, mutta kuiva keli. Lainasin kaverilta sukkia ja ”huopasukkia” lämpösaappaisiin, kun omat oli märkinä. Nyt tuntui, että kaikki on kohdallaan vaatetuksen suhteen. Märät sukat jäähdyttää koko ukon. Käveltiin saman kallion juurelle ja aloitettiin pilkkihommat. Kuuden aikaan huomattiin Örnvikin parkkipaikkojen läheisyydessä joku harmahtava ”koira”. Se tuli jäällä rannan tuntumassa tien suuntaisesti ja pysähteli välillä paikalleen. Laiturin kohdalla se nousi rantaan ja jolokutteli metsään ja seurattiin sitä pitkän matkaa, kun se jatkoi matkaa tunturiin harvassa koivikossa. Ilmeisesti susi oli kyseessä, kun ei varmaan monellakaan koirat ole liikenteessä kuuden aikaan aamulla. Väritykseltään se oli harmaa ja häntäkään ei ollut ihan maahan asti ulottuva, niin kuin ketulla.
Pilkkipaikoilla oli ruotsalaisilla vavat pyytämässä ja vähän ihmeteltiin, että miten nevoi luottaa ettei niitä oteta. Onhan se tietenkin selvä, ettei sinne jäälle varkaat ja rosvot erehdy, vaan kalamiehet on samanhenkistä porukkaa. Ukot tulivat joskus seittemän aikaan ja nostivat pyydöt ylös. Eihän sieltä mitään tullut. Jotain kävivät kaverille juttelemassa ja sen ymmärsimme, että kysyivät oltiinko kävellen tultu. Vaihdettiin paikkaa saaren taakse ja testattiin vanhat reiät läpi. Tyhjää tuntui olevan. Muutama tunti eri paikoilla pilkittiin ja lähdin valmistelemaan nuotiota kallion kylkeen. Siinä oli iso kelohonka kaatunut järveen ja nätisti sai tervanuotion sytytettyä.Juusto Ukkopekka grillautui nätisti ja sämpylän kans sai sitä nauttia. Syönnin jälkeen lähdettiin hakemaan uusia paikkoja. Matkalla saatiin ihastella jotain kotkaa, joka liiteli kallion kupeessa ja laskeutui kielekkeelle. Örnvikistä lähdettiin ajelemaan Ljungheden tietä pitkin Bergnäsvikeniä kohti. Edellisvuonna rakennetun saunan runkokin oli vielä pystyssä. Sen verran voin kalapaikasta kertoa, että joku järvi se niistä on mitä sen tien varrella on. Siis tienvarsipaikka on kyseessä. Ajeltiin tietä pitkin ja kateltiin semmonen järvi, mihin ei välttämättä tarvi kovin paljon kävellä. Aurinko oli alkanut paistamaan, tuuli oli yltynyt, mutta kylmä ei ollut missään vaiheessa. Vaatetuspuoli oli täydellinen.
Kahden aikaan iltapäivästä oltiin jäällä. Lahdenpoukama näytti sen verran matalalta, että oli pakko ottaa vähän ulompaa tuntumaa järveen. Kairasin reiän järveen ja pudotin lappiloisteen matoineen järveen. Heti tarrasi 440 g ahven. Muutama riemunkarjahdus ja kohta oli jo 670 grammainenkin jäällä. Kaveri veti 660 grammaisen ja pari hieman pienempää. Itse sain vielä jonku reilu kolmisatasen. Sitten seutu hiljeni sen verran, että lähdettiin hakemaan uutta paikkaa. Muutaman reiän jälkeen jätin vavan pyytämään ja aloin toista virittelemään, kun vapa hyppäsi jonkin verran. Liekkö sielä kala käynyt, vai mikä lie. Kävin testailemassa mutuliitsillä alkupaikkoja ja yhtäkkiä liitsi heilahti, niin kuin sitä olis joku käynyt töytäisemässä. Mitään en tuntenut tai nähnyt sen jälkeen ja jatkoin matkaa.


Pienen saaren kupeesta kaveri narrasi vielä yhden kolmisatasen, kalapussilla oli siinävaiheessa painoa 2,1 kg ja pussissa neljä ahventa. Ei huonosti. Kova tuuli vallitsi seudulla jatkuvasti ja lähdettiin niemennokan taakse kiertämään tuulta pakoon. Siellä oli pienen laguunin tyyppinen lahdenpoukama ja laitettiin vapoja pyytämään. Aurinko oli sulattanut hangille pälvipaikkoja ja iso tervaskanto alkoi hajota nuotiotarpeiksi. Kaveri laski pilkkiä veteen, kun sitä vietiin heti. Nopea väsytys ja jäällä makasi 46 cm ja 790 grammainen harjus. Hieman teki pahaa viritellä nuotiota, mutta ite oli ennätysharrini jo saanut, eli ei paineita sen suhteen enään. Vielä se ehti morrilla napata kaksi noin 25 cm siikaa ennen kuin suostui nuotiolle tulemaan. Taas grillattiin juusto Ukkopekkaa ja nautittiin Putaanpullan Koululaissämpylöitä. Jälkiruokana tarjoiltiin tummaa suklaata ja DelMonte -ananasrenkaita.


Vatsa pyöreänä lähdin kiertelemään reikiä läpi, missä mulla oli vavat pyytämässä. Otin pilkit ylös ja aiottiin lähteä jatkamaan matkaa eteenpäin. Tein muutaman reiän, kun alkoi otsassa tuntumaan jo jonkinlaista kipua. Aurinkolasit oli kyllä mukana, mutta ei ollut tullut käytettyä. Yritin uinahtaa puolisen tuntia, mutta ei siitä tullut mitään. Kaveri oli käynyt kauempana pilkkimässä, mutta ei ollut saanut kokemusta kummempaa. Palattiin laguunille ja kiertelin pilkin kans samoja reikiä, missä mulla oli ollut vavat pyytämässä. En ollut ottanut sohjoja pois ollenkaan ja joka reiästä tuli yksi kala. Ensin tuli nelisatanen ahven. Sitten 15 cm harri ja viimeisestä joku 35 senttinen harjus.
Illan aikana ei muuta kalaa nähtykään ja käytiin vielä koluamassa aloitusreiät, mistä oli ahventa tullut. Ei mitään sielläkään. Löysin yhden reiän kairattua sen mihin olen kuullut koko maapallon voivan joutua. Musta aukko. Kun sain reiän kairattua, aloin sohjoa puhistamaan reiästä. Eihän sitä ollut, kun kaikki oli kadonnut sinne näkymättömiin. Jäältä virtasi sohjoa ja vettä siihen ja se teki oikein pyörrettä veden pintaan. Onneksi hoksasin laittaa jäälevyn mustan aukon peitoksi. Ei virrannut tavaraa enään maailmankaikkeuden ulkopuolelle. Tiedoksi vaan tietäjille, ohut noin 5 mm jäälevy pystyy torjumaan mustaan aukkoon joutumisen. Ei se niin pelottava juttu olekkaan.

Ilta kaareutui nukkumaan menoa kohti ja lähdettiin hakemaan sopivaa parkkipaikkaa. Muutamia motorplats:eja sieltä löytyi, mutta vähän olivat huonoja paikkoja auton parkeeraamista ajatellen. Jäätiinkin sitten parkkiin johonkin avaraan mutkaan, missä oli leveästi vapaata tilaa. Pikainen iltasyönti ja taas miestä vietiin unten maille. Luvattiin vielä kaverin kans, että molemmat vetää kilosen harrin ja ahvenen aamulla.20.4.2013

Viideltä taas ylös ja kuivaa vaatetta päälle. Aurinko oli nousemassa lähes pilvettömälle taivaalle. Päivä alkoi hienosti. Aika nopeasti oltiin jäällä, kun nyt oli kovat tavoitteet ilmassa. Eka reiltä nappasikin sitten se suurin, eli 890 grammainen ja 42 cm pitkä ahven. Lisäksi tuli toiselta reiältä 820 grammainen ja pari pienempää. Jos olisi tiennyt saaliin jäävän siihen, niin olisihan sitä saattanut lähteä pois. 2,4 kg oli vartissa ehtinyt saalista karttua, neljä ahventa. Kaveri lähti uusille reiteille ja ite kiertelin vanhoja reikiä. Ei tullut kalaa. Sitten mentiin sinne laguuniin ja sieltä kokeiltiin, mutta ei tärppinyt.
Aamupala oli jäänyt laihanpuoleiseksi ja pitikin käydä sytyttämässä pystyyn kuivanut kelokanto palamaan. Hyvin sai makkarat paistettua ja mieli kohosi taas jonkin verran. Hetken aikaa meni nuotiolla istuskellessa ja olihan sitä sitten jatkettava matkaa. Kun tietää kaverin olevan kalassa, niin itelle tulee vähän semmonen fiilis, että ei sitä kyllä millään malttaisi paikallaan istuskella. Helpotuksena ei kaverikaan ollut kalaa saanut.Vaihdeltiin jonkin verran paikkoja, kun satuttiin kairaamaan jonkin kivikon kupeeseen. Vettä oli jään alla ehkä 30 senttiä. Kaveri pudotti morrin sinne ja heti vietiin syöttiä. Siimat napsahti poikki ja sinne meni kala pilkkeineen. Ite sain kymmenen metrin päästä neljä pientä harjusta. Syönti jämähti taas ja tuli vaihdeltua paikkaa. Yhdestä reiästä tulikin pari mutua ja sielä oli kova syönti päällä. Hanakasti ottivat morriin, kunhan tarpeeksi pientä tarjosi niille. Päivä alkoi kulumaan vähän oleskellessa ja suunniteltiin jo kotiinlähtöä. Vielä käytiin makkarat paistamassa ja eväät nauttimassa. Ahvenpaikaltakaan ei tullut kala ja oli aika valmistella auto siihen kuntoon, että voidaan lähteä ajelemaan.

Arjeplogista haettiin se vaniljaviineri, mistä on muodostunut perinne (jo kolmatta kertaa). Ei saa Suomesta yhtä hyvää viineriä mistään. Tahtovat suomalaiset viinerit olla niin kuivia, että ei niissä silloin ole sitä makuakaan niin paljon. Kaupassa oli yksi suuri viineri enään jäljellä ja se jaettiin tarkasti tasan. Pikainen syönti ja lähdettiin ajelemaan.

Reissun aikana tuli nähtyä melko monenlaista elukkaa. Hirviä tallusteli metiköissä, poroja Luuleossa hirviaidan väärällä puolen, metsoja, teeriä, riekkoja, susi, pyitä (joku pieni valkoinen lintu, pyi nimeltään (ei muuta keksitty)). Kalantulo oli ihan hyvää luokkaa ja reissu onnistunut, vaikka aluksi tuli vettäkin. 1200 kilometriä tuli ajettua, eli ei ihan hirveästi.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 23, 2013, 12:45:27 pm kirjoittanut Murmeli » tallennettu

TEE SE ITSE

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #22 : Huhtikuu 23, 2013, 18:42:21 pm »

Kiitos Murmeli. Sinä sitten osaat kirjoittaa mukaansatempaavasti ja kuvatkin ovat aivan huippuluokkaa.  Toivottavasti saamme jatkossakin näitä lisää.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Tonnikala85
Metalli-inssi
Ylläpitäjä
Jäsen
*****
Poissa Poissa

Viestejä: 778« Vastaus #23 : Huhtikuu 23, 2013, 20:03:02 pm »

On kyllä tullut mahtavia ahvenia, eikä oo maisemissakaan valittamista Cool
tallennettu

Vaahku
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 211« Vastaus #24 : Huhtikuu 23, 2013, 22:53:28 pm »

Kiitos Murmeli. Sinä sitten osaat kirjoittaa mukaansatempaavasti ja kuvatkin ovat aivan huippuluokkaa.  Toivottavasti saamme jatkossakin näitä lisää.

Yhdyn täysin näihin sanoihin. Hienoja reissuja, hienoja kuvia ja mukavasti kirjoitettuja juttuja. Näitä lukee kyllä mielikseen. Voi harrastaa vähän nojatuolimatkailua. Kiitoksia!
tallennettu

Sivuja: [1] 2   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry: