Sivuja: [1]   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Talvinen verkkokalastus  (Luettu 38784 kertaa)
katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« : Marraskuu 20, 2010, 00:30:05 am »

Verkot ketjussa pyydettiin kertomaan miten verkkojen lasku talvella tapahtuu. Itse en harrasta pyydyskalastusta ollenkaan mutta olen kulkenut verkoilla isän mukana pikku pojasta asti. Kuten mikä tahansa kalastus talvinen verkotus alkaa kalapaikan sijainnilla. Koska vedet ovat jäässä on paikallistuntemuksesta todella suuri apu. Kun kalapaikka on löydetty mietitään mihin suuntaan verkot vedetään.

Ensimmäinen toimenpide on luonnollisesti avannon tekeminen. Isoinkin kaira on ymmärrettävästi aivan liian pieni joten jäähän tehdään reilu reikä jääsahalla (kuvassa oikealla). Alkuun kannattaa tehdä vain yksi reikä josta verkot lasketaan.

Reiän tekemisen jälkeen alkaa haastavin osuus eli narun uittaminen. Verkko vedetään jään alle narun avulla, eli naru kulkee jään alta reiästä toiseen. Narun voi uittaa jään alle monella tavalla mutta uittolauta lienee perinteisin vaihtoehto. Uittolauta on käytännössä laudanpätkä jossa on laudan kokoon nähden isohko kaari ja kaaren toinen pää tulee laduasta lävitse. Lisäksi laudassa on jonkin sortin ohjausterät huolehtimassa että terä menee suoraan. Uittolauta on todella helppo tehdä myös itse.


Naru sidotaan uittolaudan perään kiinni ja uittolauta lasketaan sahatusa avannosta jään alle. Lauta tulee kaari pohjaanpäin, eli kaaren päästä muodostuva "piikki" tulee jäätä vasten. Tämän jälkeen uittolauta suunnataan sinne suuntaan minne verkot halutaan laskea. Uittolautaa liikutetaan kiskaisemalla nopeasti narusta. Kun narusta kiskaistaan piikki pureutuu jäähän ja kaari jännittyy. Kun kaari suoristuu normaaliin asentoonsa liikahtaa lauta jäänalla eteenpäin. Kiskaisun tulee olla reipas ja nopeahko jotta kaari "latautuu". Laudan pysähdyttyä kiskaistaan uudelleen. Kannattaa huolehtia että narua on reilusti ja että naru juoksee sulavasti avantoon. Laudan etenemistä on helpoin seurata siitä lähtevän äänen avulla. Lumien sulattua jäältä voi värikkäästi maalatun laudan myös nähdä. Olen kuullut joidenkin käyttävän myös koiratutkaa apuna. Kun narua on jään alla riittävä määrä sahataan jäähän toinen reikä ja uittolauta nostetaan jäälle. Nyt naru on jään alla. Uittolaudan paikallistaminen on huomattavasti helpompaa jos käytettävissä on kaveri joka seuraa koko ajan uittolaudan etenemistä.

Naru sidotaan kiinni verkkoon ja narua aletaan vetämään toiselta avannolta hitaasti jäälle. Kun verkko on kokonaan jään alla sidotaan narun päät vaikka puukeppeihin jotka ovat jäällä avannon päällä. On tärkeää ettei naru pääset kerkaamaan avantoon koska silloin verkko ajelehtii. Molemmista päistä avantoon karannut naru tarkoittaa menetettyä verkkoa.

Verkon tarkastaminen on helpointa narun avulla. Eli katsotaan että naru on kiinni verkoin toisessa laidassa ja itse verkko nostetaan jäälle. Verkon nostettua jäälle naru on taas jään alle. Jos verkko aiotaan laskea takaisin kannattaa naru jättää jään alle.

Näin me ollaan verkot laskettu talvisin. Miten muut? Onko uittolauta korvattu jollain muulla konstilla? Onko verkon laskemiseen jään alle helpompaa keinoa?
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

jarski
Haukimagneetti
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 512« Vastaus #1 : Marraskuu 20, 2010, 12:50:35 pm »

Jonkun verran myös tätä puuhastellut. Viime talvena Näsijärvellä meillä oli oikein pitkä verkko ja uittolauta toimi siinä hommassa erinomaisesti! Sahattiin kokemispäähän pidempi avanto, jossa pystyi verkon käymään läpi vedessä, jolloin ei pakkanen päässyt jynttäämään sitä kiinni jäälle.

Nuorempana pikkuverkkoja soviteltu ja niissä käytetty ihan riukua, eli kairailtu reikiä 3-4 metrin välein ja niistä uitettu narua riu'un avulla eteenpäin. Selvästi hankalampaa hommaa, joten suosittelen käyttämään uittolautaa  Virnistää
tallennettu

Sensaatiomaista! Tulitaistelu ostereiden kesken!

jkw-uistin
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 66WWW
« Vastaus #2 : Marraskuu 20, 2010, 18:45:48 pm »

Talviverkko kalastusta on tullut isänkanssa pienestä pojasta asti harrastettua mikäli jäät on ollut siinä kunnossa et on voinut ilman isompaa riskiä mökille mennä, mikä siaitsee saaressa. Apu välineenä ollaan käyttetty suomalaista keksintöä  eli Härveliä. Laitanpa kuvan vielä siitä mikäli joku ei tiedä mikä/millainen se on. Verkko kalastus on kylläkin hiipunut tätä nykyä omalla kohdallani ainakin ja jonkin verran olen huomannut että oisivat muuten vähentyneet? Ainakin meidän mökin lähettyvillä.


*  (2.15 kilotavua, 146x92 - tarkasteltu 13225 kertaa.)
tallennettu

J.K.W-Uistin

Rolli92
Mr Sergeant
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 116« Vastaus #3 : Marraskuu 21, 2010, 01:29:18 am »

Apu välineenä ollaan käyttetty suomalaista keksintöä  eli Härveliä. Laitanpa kuvan vielä siitä mikäli joku ei tiedä mikä/millainen se on.
Kerrotko vielä vähän mikä on tuon Härvelin toimintaperiaate? Katselin tuota jo aikaisemmin Rialinnan verkkokaupasta, mutta eipä sielläkään juuri kerrottu asiasta.
tallennettu

Järvi kuin järvi, parhaat kalapaikat on aina vastarannalla.

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #4 : Marraskuu 21, 2010, 02:27:19 am »

Kerrotko vielä vähän mikä on tuon Härvelin toimintaperiaate? Katselin tuota jo aikaisemmin Rialinnan verkkokaupasta, mutta eipä sielläkään juuri kerrottu asiasta.
Härvelissä on naru josta nykäisemällä piikkipyöräty pyörähtävät ja härveli etenee jään alla. Selventävä video youtubessa: http://www.youtube.com/watch?v=8hVgYjff3qA
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

jkw-uistin
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 66WWW
« Vastaus #5 : Marraskuu 21, 2010, 12:20:00 pm »

ihan hyvä video ja siitähän kuuluu sellainen suht kovo raksuttava ääni mikä helpottaa (ehkä)  Hymyilee leveästi paikallistamaan härvelin jään alta.
tallennettu

J.K.W-Uistin

zipa
Yleisvalvoja
Jäsen
*****
Poissa Poissa

Viestejä: 29« Vastaus #6 : Tammikuu 23, 2011, 17:36:36 pm »

Härveli meilläkin käytössä, toimii ihan hyvin. Pitää sen verran kovaa ääntä edetessään, että kuuluu hyvin vähän paksummankin jää/lumikerroksen alta, ja kirkas väri näkyy edes jotenkin vähän sameammankin jään läpi. Kolme verkkoa vedessä, kuhaa on noussut ihan kohtalaisesti.
tallennettu

Erkkisanteri
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 3


« Vastaus #7 : Joulukuu 30, 2012, 13:23:43 pm »

Tälläinenkin viritys on mahdollinen ja toimii hyvin.

Motonetin edullisin uppopumppu 12e
http://kauppa.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=38-6420

Lipoakku (12-20e)
http://www.verticalhobby.com/kauppa/0550-mah-4590c-3s1p-111-charge-p-2843.html

Akku vedenpitävästi viemäriputken (50mm) sisään,päihin tulpat, ja johtojen läpiviennit tiivistetään silikonilla.
Claes Ohlsonista superkirkas led-lamppu (4e).

Tälläinen rotisko syntyi:

Huom! 1/2 litran maitotölkki referenssinä. Lauta kooltaan 10*30cm ja design sentyyppinen, että ei kaadu (raskas pumppu alhaalla ja putki lähellä jään pintaa)Systeemi meni 12cm kairareiästä helposti jään alle...

Kamera lakkasi toimimasta (kosketusnäyttö ei toiminut lumisateessa), joten tämä viimeinen kuva kokeilusta

...vehje kulki vinhaa vauhtia jään alla, tässä kokeilussa  12m (testiajo). Superkirkkaat Ledit näkyi 40cm paksun jään ja 20-30cm paksun lumen läpi hyvin.

Laitetta purkaessa kotona silikonit oli vähän vuotaneet , vettä pari ruokalusikallista oli mennyt sisään, mutta ei haitannut toimintaa.

tallennettu

turpiini
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 206« Vastaus #8 : Joulukuu 30, 2012, 15:36:23 pm »

Hieno systeemi!  Virnistää
tallennettu

.: Asiallisen tiedon puute ei saa olla este henkiselle epävarmuudelle :.

Erkkisanteri
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 3


« Vastaus #9 : Tammikuu 01, 2013, 12:09:29 pm »

Tossa jäi mainitsematta, että lipoakku tarvii suojapiirin, joka katkaisee virran akkujännitteen  pudottua alle tietyn pisteen. Muuten akku menee pilalle. Esim. tässä akussa 9.3V.
Niitä myydään valmiinakin:
http://www.airsoftnurkka.fi/product/1204/firefox-li-poly-111v-battery-protective-circuit-board

Laitteen käynnistämiskatkaisimena toimii bullet liitin, jossa virtajohdot yhdistetään toisiinsa laitteen ulkopuolella. Veden vastus on niin suuri, että se on käytännössä eriste, esim. LED lamppu on "raakana" vedessä, akku on ainostaan suojassa vedeltä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 2013, 12:21:00 pm kirjoittanut Erkkisanteri » tallennettu

Erkkisanteri
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 3


« Vastaus #10 : Maaliskuu 23, 2013, 06:34:55 am »

Loppujen lopuksi yllämainitussa designissa ongelmana oli akun suojan vuoto ja epävarma liikkuminen jään alla. Yllättäen ensimmäinen kokeilu onnistui, mutta usein härpäke jäi n. 10m päähän.

Sen pohjalta tein vähän sulavamman designin, joka toimii paremmin. Akku korvattu 2kpl 9v paristoilla, jotka on "raakana" vedessä. Paristot riittää  kahteen 30m matkaan veden alla, edellyttäen, että on nopea kairaamaan, nostaamaan laite ylös ja sammuttamaan. Tällä designilla olen käytännössä verkot laskenut. Ensimmäisella alkuperäisellä laskin vain yhden verkon.


Kun kyllästyin paristojen ja akun kanssa pelaamiseen tein vielä yhden version. Tässä laite toimii johdon perässä ja kytketään moottorikelkan tupakansytyttimeen. Pitkä johto aiheuttaa huomattavan jännitehäviön, joten tämä edellytti jännitteensäätäjän (12V-->18V) hankkimista tupakansytyttimen perään. Maksoi 10e Singaporen nettikaupassa posteineen ( http://www.prodctodc.com/dc-4532v-to-542v-booster-converter-industrial-power-supply-stepup-regulator-module-p-158.html#.UU0hQleQPyU ). Designin toimiminen edellytti myös pilssipumpun suuttimen pienentämistä (kovempi virta). Lisäksi johdon ympärille viinipullon korkkeja n. 1.1m välein. Johto on senverran painava, että muuten lauta pysähtyy n. 10m:ssä ilman johtokellukkeita.Summasummarum. Tässä meni aikaa , rahaa ja tupakkaa niin paljon, että olisi kannattanut käyttää tämän ketjun ensimmäistä kaupasta ostettua klassista käsikäyttöistä lautaa tai esim. Härveliä. Toki nyt narun vetäminen on jatkossa helpompaa.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 23, 2013, 06:37:01 am kirjoittanut Erkkisanteri » tallennettu

Sivuja: [1]   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry: