Sivuja: [1]   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Ilomantsin kalavedet ja erämaat  (Luettu 14421 kertaa)
katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« : Heinäkuu 15, 2013, 23:43:40 pm »

Laitampa vihdoinkin ketjun pystyyn synnyinseutujeni kalavesille sekä erämaille. Aloitan lyhyellä yleiskuvauksella. Asun vakituisesti Etelä-Suomessa mutta pidemmillä lomilla tulee mökkeiltyä ja visiteerattua porukoiden luona tuolla Suomi neidon hanurissa. Kesämökki löytyy Koitajoen varrelta jolla tulee kalasteltua jonkin verran vuosittain. Lisäksi tulee tehtyä pistoja joen päissä oleville Merkijärvelle sekä Nuorajärvelle. Kalasto koostuu särjistä, säyneistä, ahvenista sekä hauista. Lisäksi jos planeetat ovat oikeassa asennossa saattaa saada juhannuksen aikoihin suuntavaistonsa menettäneen vahinko kuhan. Kohta 30v kalastanut koidalla suuntaan ja toiseen ja toissakesänä taisi tarttua ensimmäinen kuha tuolta. Kyseessä oli jigiin haksahtanut pikku kuha.

Kuha itsessään on yksi pää saaliskaloistani kesän aikana. Eniten kuhaa tulee vedettyä eräällä pienellä järvellä jonka nimeä en paljasta. Kyseinen järvi on pienehkö ja vesi ruskehtavaa. Järven keskellä on yksi pieni saari jonka ympärillä on vettä 3-6m. Lisäksi saaresta 300m päässä on noin 8m syvänne sekä toisessa suunnassa pitkähkö lahti jossa vettä 3-4m. Lahteen mennessä pieni kapeampi kohta jossa pientä virtaa sekä rannalta toiselle yltävä 5-6m syvänne penkka. Käytännössä koko järvi on itsessään kohtalaista ottipaikkaa. Useampia selviä hot spotteja on joita tulee kierrettyä kuin linja-auto uskollista reittiään.

Koskikalastus kohteita lähellä on Möhkönkoski sekä ilmeisesti Tohmajärvellä sijaitseva Jänisjoki. Näistä jälkimmäinen vasta käytävien kohteiden listalla ja kerron enemmän kun paikka löydetty. Möhkönkoski sijaitsee historiallisella Möhkön kylällä. Möhkön kylän läpi virtaa Koitajoki josta on aikoinaan nostettu malmia. Lisäksi alueella on oma pieni osansa Suomen sotahistoriassa, kuten koko Ilomantsin pikku kylälläkin. Kesämökin pihakin täynnä juoksuhautoja. Nykyään Möhkön alue toimii museona sekä kahvilana. Kesällä matkailua ja juhannus tanssit yms.... Kahvio on tehty vanhaan laivaan joka nostettu maalle. Teen koskesta oman topikin kun löydän jonkin järkevän kuvan jostain kiintolevyn kätköstä.

Luonnollisesti mökkeillessä tulee myös syötyä hyvin. Lähes poikkeuksetta ruoka tirisee puulla lämpiävässä grillissä, takassa tai muurikassa. Mökillä ollessa ja kelin ollessa suotuisa tulee soudeltua lähirantoja ahventen toivossa. Monesti päivällä tuottoisaa puuhaa ja paisto ahvenet voi saada kohtuu nopeastikkin. Toisinaan saa taas soutaa tyhjää vaikka koko päivän.


* muurikkahauki.jpg (230.93 kilotavua, 1024x683 - tarkasteltu 610 kertaa.)

* DSC_0676.JPG (134.31 kilotavua, 800x450 - tarkasteltu 595 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #1 : Heinäkuu 16, 2013, 00:22:45 am »

Eilen tuli tehtyä taas retki tuonne mystiselle kuhajärvelle. Vesillä joskus 19:00 jälkeen. Lähtiessä oli etelätuulta noin 4 m/s ilmatieteenlaitoksen mukaan ja lämmintä jotain 23 astetta. Lämmin ilta siis vaikka hieman tuulikin. Koko ilta meni koheltaessa. Jos viehe ei ollut pohjassa niin plaanari laukesi syyttä, viehe ylitti kaarteessa toisen siiman liian läheltä tai tai tai... AARGH!!! Ilmeisesti arvioin plaanarin ajolinjan suhteessa syvänteen reunaan väärin kun Sepen Tuuri tarrasi kaikin käsin uppotukkiin.

Noin puolentoista tunnin kiroi...luonnon rauhasta nauttimisen jälkeen kävi ensimmäinen kuha ylhäällä perälahdelta. Muistaakseni kelpasi kölikosto. Juniori oli joten laskin takaisin.  Lahden perältä toinen ylös ja tällä kertaa selvästi paremman kokoinen. Kokoa 52cm ja tällä kertaa saalistjaana hiletetty Riko. Takaisin tullessa vielä yksi hieman yli 45cm kuha ylös. Tultuamme takaisin varsinaisen järven kello oli jo hieman yli kymmenen ja aurinko alkoi pikkuhiljaa jo laskea. Tässä vaiheessa viimeistään kaivetaan hileet ja muut kiiltävätä rensselit esiin. Saaren luokse tullessa oli vedossa 6 tai 7 viehettä. Puolikas kierros ja kaksi vähemmän sillä järvelle viimeaikoina tyypillenen syöntipiikki iski saaren luona. Kierros ympäri ja enää kaksi viehettä vedessä. Hieman hässäkkää, pari kierrosta saarta ja piikki katosi yhtä nopeasti kuin ilmaantuikin.

Tämän jälkeen kerran syvänteen kautta takaisin saarelle jolloin -90 luvun sähkö starttisesta 20hv Yamahasta taisi toinen pytty väsähtää ja kierrokset oli laskettavilla sormin. Ei tarvinnut kauaa ihmetellä outoa ääntä kun moottori seisattui kokonaan. Epäilevä katsaus tankkiin, täynnä on. Hieman pumpaten bensaa koneeseen ja käynnistys, kone hyrähti nätisti. Hieman kovaa kaasua ja meno jatkui normaalisti. Kello alkoi tulla yhteentoista ja aurinko oli laskenut kokonaan. Vielä yksi 51cm kuha ylös ja hissukseen rantaan.

Saldona taisi olla 11 kuhaaa joista 5 ylitti vesistölle määrätyn 45cm alarajan. Kuhien lisäksi kaksi pientä haukea.

Edellinen reissu oli heti juhannuksen jälkeen jolloin suurin taisi olla 58cm pituinen. SIlloin takalahdella iski pidempi syöntipiikki auringon laskiessa. Rantaan saavuttua laskeskelimme että veneessä kävi 20-23 kuhaa joista noin puolet alamittaisia.

Yleensä ko. järvellä on toimineet parhaiten 8-13cm vaaput. Väreinä muikku, sini-hopea ja firetiger ovat suosituimpia. Lisäksi Rikoissa tumman muuretun sininen- hopea sekä tumma violetti - hopea ovat toimineet. Merkeistä Koston kölikosto ja Riko ovat luottopelejä. Heti juhannuksen jälkeen vihreä-keltainen Merimetso on ollut varsinainen tappaja.


* DSC_0674.JPG (88.41 kilotavua, 800x256 - tarkasteltu 633 kertaa.)

* DSC_0675.JPG (38.17 kilotavua, 672x181 - tarkasteltu 614 kertaa.)

* DSC_0588.jpg (118.55 kilotavua, 800x450 - tarkasteltu 709 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #2 : Heinäkuu 22, 2013, 23:56:29 pm »

Hieman vajaan kolmen tunnin pisto kuhajärvelle. Monta päivää peräkkäin satanut ja tuullut eikä ole päässyt oikein uloskaan joten ukkospuuskan jälkeen kamat kasaan ja järvelle. Olimme vesillä josku 20:00 jäljestä ja uistelimme hieman vajaaseen 23:00 asti. Vähän väliä tuuli kovaa tai sitten tuli vettä niskaan. Kymmenen jälkeen keli alkoi selkenemään. Vaikea keli kaiken kaikkiaan kun tuuli pyöritti välillä venettä aivan mielensä mukaan ja sade kasteli persauksen. Onneksi kylmä ei ehtinyt tulla. Lämpötila siinä +17 astetta ja ilmeisesti pohjois tuulta loppuajasta 2-3 m/s.

Saaliina pieni hauki, 3 alamittaista kuhaa jotka jatkoivat uiskenteluaan ja yksi 58cm 1.49kg kuha joka haksahti kölikostoon luottovärissä.

Katsotaan jos pääsisi taas lähipäivinä uudelleen. Tarkoituksena kaivaa jigivermeet naftaliinista kun keli antaa myöten. Luvannut vain tuulta.


* kuha220713.jpg (104.8 kilotavua, 800x353 - tarkasteltu 540 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #3 : Heinäkuu 28, 2013, 00:40:10 am »

Taas tuli käytyä pari kertaa kalassa ja kohdekalana näin kesäisin tottakai kuhat. Viimeviikolla oli tuulista ja sateista mutta kuluneen viikon alkupuolella enää vain tuulista. Viimein torstaina keli asettui sen verran että oli 22 astetta lämmintä ja muutama metri koillis tuulta. Suuntasimme kuhavesille ilta seitsemän ja kahdeksan välillä.

Ilta oli kovin hiljainen sillä 22:30 asti veneessä oli käynyt yksi 280g ahven sekä pieni hauki. Aurinko oli juuri laskenut eikä havaintoakaan kuhista. Puhuimme jo kamojen nostamisesta ylös ja kotiin lähdöstä kun plaanari loikkasi levottomasti tyynessä kesäillassa! KALA! Noin 1.3kg kuha tarrasi kaikin voimin Kosto-uistimen Ällymäkpiili vaappuun, värinä pumu. Tästä alkoi lyhyt piikki joka toi 20min aikana vielä kolme kuhaa lisää. Pienin 1.16kg ja suurin 1.5kg. Näistä yksi kelpuutti toistamiseen Pumu Koston, yksi oranssin Perzan ja isoimmalle maistui muikku Taho.

Perjantaina heittelin hieman jigiä kesämökin edustalla Koitajoella. Vettä oli ehkä pari metriä ja pohjassa kivikkoa ja ajopuita. Muutamia jigejä hukkuukin joka ikinen kerta. Pienen hauen lisäksi jigin kelpuutti 1.5kg kuha! Kuhalle kelpasi Waken vihreä kalajigi.

Lauantaina olikin päivällisellä oikein mainiota savukuhaa sekä Karjalaista perinne herkkua sultsinaa.


* kuha250713.jpg (63.27 kilotavua, 600x338 - tarkasteltu 606 kertaa.)

* jigikuha.jpg (90.71 kilotavua, 600x338 - tarkasteltu 644 kertaa.)

* sultsina.jpg (260.59 kilotavua, 1200x800 - tarkasteltu 643 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #4 : Elokuu 03, 2013, 13:26:44 pm »

Kaksi reissua tehty taas kuhavesille surkealla menestyksellä. Toissa kertainen reissu viime viikonloppuna oli täysin tyhjä, ylös vain yksi pieni hauki. Vesillä noin 20:00 - 24:00. Eilen vesillä 19:45 - 23:00 ja saaliina yksi 40cm kuha jonka laskin takaisin. Ei yhtään haukea tai ahventa. Melkoisen surkeaa kyllä. Syönti loppui kyllä kuin seinään.

Viikolla ajoimme vanhemman moottoriveneen Merkijärveltä kesämökin rantaan ja uistelimme jonkin matkaa mennessä. Saaliina puolenkymmentä pikkuhaukea sekä yksi 2kg hauki joka tarrasi kiinni Abun Tormentoriin. Hauki pääsi osaksi kalakukkoa onki ahventen kanssa.

Kesäloma vetelee viimeisiä henkosiaan joten tämän kesän uistelut alkaa olla aika lailla tässä, jos ei tänään illalla intoudu.


* haukiahvenkukko.jpg (109.1 kilotavua, 800x533 - tarkasteltu 628 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #5 : Kesäkuu 24, 2014, 20:14:17 pm »

Kuhakausi tuli avattua itä-Suomen pikkuisella kuha järvellämme juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina. Lähtö illasta ja vesillä hieman ennen ilta seitsemää, takaisin rannassa yhdentoista jälkeen. Tuulta oli vain hieman ja ilman lämpötila autosta noustessa oli 14 astetta, saman verran mitä kaiku näytti pintaveden lämpötilaksi.

Alkumatkasta nousi muutama pieni hauki ja pari pienempää kuhaa, jotka saivat jatkaa matkaansa. Vedossa tällä kertaa kuusi vapaa joista neljä sivuilla plaanareissa ja kaksi perässä. Kalastamamme järven keskisyvyys on noin 3-4m syvimmän kuopan ollessa noin 8m. Tällä kertaa kaikki kuhat tulivat 1-2m syvyydessä uivilla perus kuha vaapuilla, syvänne malleilla ei tällä kertaa tullut tulosta. Lisäksi kuhat löytyivät normaalista 2.5 - 4m vedestä, syvänteiden päältä ei tarttunut mitään. Onko kuhat lämpimämmän veden perässä vai ovatko vain olleet saaliskalan perässä?

Yli 50cm kuhia tuli kahdeksan kappaletta joista isoin 1.6kg, pienempiä kuhia saman verran. Pieniä haukia tuli kaiken kaikkiaan reilu puolenkymmentä. Ahvenia ei vielä tullut mutta odotan niitäkin nousevan vesien lämmettyä.

Parhaana saalistajana kunnostautui talvella hankkimani Perzan solakka kuha vaappu muikku/särki värissä. Joitakin kappaleita keltaiseen ja sini-hopea värityksilliseen.

Loppuviikoksi luvattu kylmää ja pohjois-tuulta joten seuraava reissu voi hyvinkin olla vasta heinäkuun puolivälin jälkeen.

Kesämökillä koitin hieman pommittaa tuttuja kuha paikkoja, mutta ilmeisesti vesi ei ole vielä tarpeeksi lämmintä. Juhannuksen jälkeen alkoi vuosi sitten kuulla Koitajoelta ensimmäisiä kuha havaintoja, mutta nyt ei vielä yhtään.


* Kuha_20140622_195610.jpg (120.54 kilotavua, 600x450 - tarkasteltu 604 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #6 : Heinäkuu 20, 2014, 22:23:34 pm »

Loma alkoi! Edessä neljä viikkoa itä-Suomessa. Lauantaina otettiin koira kyytiin ja käytiin hakemassa kanttarellejä soosia varten. Muutama rasia jo pakkasessa ja tulossa vielä lisää, hyvältä näyttää. Isä sai katiskasta isoja ahvenia ämpärillisen joten tulet pihagrilliin ja hiilloksella paistettuja ahvenia saunan jälkeen. Koiratkin tykkäsivät, vanhempi söi nahkat oikein tyytyväisenä.

Saunan jälkeen kuhien perään. Rannassa ilta seiskan jälkeen ja vesillä varmaan varttia vaille kasilta. Keli oli kalastajalle loistava mutta ehkä liiankin hyvä kalan syöntiä ajatellen. Vesille lähdettäessä 25 astetta, lähes pilvetön taivas ja koillis tuulta 0-1 m/s, eli käytännössä tyyntä. Kuudella vavalla vedettiin tällä kertaa ja vieheitä kelattiin illan mittaan lävitse riittämiin. Aika hiljaista oli. Ensimmäinen tapahtuma oli pieni hauki joka jatkoi matkaansa. Ensimmäinen kuha nousi puoli kahdentoista aikoihin auringon jo laskettua. Heti perään toinen. Isommalla painoa 1.92 kg ja pienemmällä 1.39 kg. Isompi iski hampaansa folio-muikku Tahoon ja pienempi puna-mustaan Koston Ällymäkpiiliin. Muita tapahtumia ei enää ollutkaan ja vene rantautui puoli kahden maita rantaan.

Kaikuluotain oli mukana mutta ei suostunut käynnistymään joten en osaa sanoa mitään veden lämpötilasta. Laitoin akun tänään lataukseen jonka jälkeen laite virkosi. Pintavesi oli joka tapauksessa lämmintä sormituntumalla koetettuna.

Pitää katsoa viikolla joku vähän pilvisempi päivä jos kävisi koettamassa uudelleen. Lisäksi pitäisi alkaa katselemaan Koitereella käyntiä. Pitänee odotella uutisia nyt viikonloppuna käydystä Koitere-uistelusta.


* kuha_20140719_230306.jpg (116.35 kilotavua, 600x304 - tarkasteltu 696 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #7 : Heinäkuu 22, 2014, 13:00:33 pm »

Koitere uistelussakin oli ollut hieman vaikeaa ilmeisesti, ainakin lehdessä haastatellun kilpailijan mukaan. Yhteensä 57 venekuntaa sai 362 kuhaa, joiden keskipaino 0.845 kg. Haukia saatiin 303 kpl keskipainon ollessa 1.013 kg.

http://www.jokikonecup.fi/index.php/tulokset/87-4-koitere-uistelu-19-20-7-2014-tulokset
Lainaus
Suurin lohikala (JL) 0 g venek.
Suurin kuha 3 240 g venek. 126/Ovaskainen Jouko
Suurin ahven 600 g venek. 34/Kontturi Jorma
Suurin hauki 7 800 g venek. 16/Seppänen Raimo
Suurin muu kala (säyne) 1 360 g venek. 123/ Ihanus Ville

Sääennuste lupasi entisestään paranevaa lomasäätä, eli lisää lämpöä tulevalle viikolle joten käväsimme järvellä maanantai iltana. Tällä kertaa kaiku suostui yhteistyöhön kertoen pintaveden lämpötilaksi 22 astetta. Vesillä 21:45 maita ja vene rantaan suunnilleen 01:15. Yksi kilon painanut kuha kelpuutti muikku Perzan. Muikku tahoon yksi tärppi mutta irtosi kun aloin nostamaan plaanaria vedestä. Keli oli käytännössä tyyni, koillis tuulta 0-1 m/s.


* auringonlasku.JPG (250.6 kilotavua, 1200x800 - tarkasteltu 555 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #8 : Heinäkuu 30, 2014, 00:22:27 am »

Viime lauantaina käytiin uistelemassa taas kuhaa mutta 4h ralli ympäri pikkujärveä antoi saaliiksi vain kaksi minihaukea. Ilma taisi olla turhankin kaunis, peilityyntä ja lämmintä. Lisäksi koitimme uistella ahvenia Mekrijärveltä mutta vanhan Mercuryn 2.2 hevosvoiman kaksitahtinen voimanlähde päätti oikutella joten katiskoista isoimmat ahvenet talteen ja soutaen rantaan ja saunaan. Ahvenet paistettiin halsterilla takassa ja myös koirat (kaksi Beagleä) sai osansa, todellisia kalanystäviä nämä.

Iltamaisemaa alla. Sama kuva isompana: *klick*.Viimepäivät ukkostanut ja satanut joten kalaan ei ole tullut lähdettyä. Tänään myräkkä loppui alkuillasta joten suuntasimme koko perheen voimin mökille saunanlämmitykseen. Odotellessa kävin koittamassa ihan pikaisesti jigillä kuhaa ja ahvenia Koitajoen varrelta. Yksi vahinko siunaantui sillä moottoriöljyn värisen jihin kelpuutti 64cm ja 2.64 kg kuha. Muut tapahtumat rajoittuivat Curadon harakanpesään ja tästä johtuneeseen haspelin haku reissuun kesken kiivaimman kalastuksen.

tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #9 : Elokuu 03, 2014, 21:53:51 pm »

Minut tutustutettiin uuteen lajiin nimeltään geokätköily, englanniksi geocaching. Ajatuksena on että ihmiset ovat piilottaneet pieniä purnukoita pitkin maita ja mantuja, joita toiset ihmiset etsivät ja merkkaavat ne lokikirjassa ja nettipalvelussa löydetyiksi. Eli modernia aarteen etsintää siis. Laji ei lyönyt vielä täysin läpi mutta kahdeksan kätköä on tullut koiraa lenkkeillyttäessä ja ajellessa haettua. Vaikka merkintä lokikirjassa ei itsessään motivoi kamalasti, ajattaa kätköily uusille paikoille.

Esimerkiksi suolle, josta löytyi Simanan polun päästä kota jota en tiettyt olevan. Kuva isompana: *Klick*Tai museona toimivan runonlauja Simana Sissosen kotipiha. Kuva isompana: *klick*
Kätköilyn lisäksi soutelin lauantaina mökin edustalla ahventen toivossa mutta ylös vain pari pientä haukea, joista otin toisen koirille iltapalaksi. Syövät kilpaa kun keittää tai paistaa ja ottaa ruodot pois.

Tänään pitkästä aikaa retki Koitereelle, hienolle järvelle joka kotivesiä selvästi suurempi, syvempi ja saaristoisempi. Parempi pitää kartta ja karttaselain mukana! Tällä kertaa aamusta tapahtunut retki. Kello herätti varhain aamuyöstä (kuudelta). Aamupala, eväät ja ensimmäiseksi hakemaan vene kesämökiltä. Vene kyytiin ja Huhuksen kautta Partlan rantaan josta vene veteen, tavarat kyytiin ja menoksi. Vieheet laskettiin pian Pyysaaren kupeelta. Melkein heti pari hyvän kokoista ahventa. Muutama kuha kävi veneessä mutta pääsivät jatkamaan matkaa. Koosta kertoo paljon jos miettii että molemmat olisi mahtuneet termospulloon! Yhtä aikaa vielä!

Myöhemmin rantauduttiin Lammassaareen ja tehtiin pieni tutkimus retki geokätköjen perässä. Eipä ole tuollakaan saaressa koskaan tullut liikuttua! Hienoa maastoa, korkeaa ja kuivaa harjua. Kätköistä löytyi 3/4 joten voi olla tyytyväinen. Veneelle palatessa kuuntelin muiden rantautuneiden kalamiesten juttuja siitä, miten vaikeaa ollut löytää kuhia. Uistellen paluu venerantaan ja pari karkuutusta, toinen saattoi olla paremman kokoinen.Tuulta ei juuri ollut ja veden lämpö heitteli 20-23 välissä. Eteläosassa oli lämpimämpää ja kylmeni kohti järven pohjoisosaa. Ilman lämpötila aamulla parinkymmenen paikkeilla ja rantaan saavuttaessa paljon enemmän.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #10 : Elokuu 10, 2014, 12:35:54 pm »

Pari reissua tehty koitereelle taas. Ensimmäinen tehtiin menneenä keskiviikkona ja toinen toissapäivänä perjantaina. Keskiviikkona sää oli mainio, lämmintä riitti yöhön asti ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta eikä tuultakaan ollut. Toisaalta kalan tulon kannalta moinen hellesää ei ole omia lempikelejäni. Lähdimme Koitereelle enoni kanssa hänen Silver Fox DC veneellään ja sen totutusti Partalan rannasta koska siinä on hieman parempi ramppi nostaa painavaa venettä. Vesillä ilta kuuden maissa ja takaisin rantaan lähempänä puoltayötä. Ajoimme aika paljon veneväylien vierustoja. Näin loppukesästä Koitereella on näkyvissä todella paljon karikoita ja yksittäisiä kiviä, joten pitää olla tarkkana ajellessa saarten välissä. Ensimmäiset kuhat tarttuivat siinä puoli kasin maissa mutta todellinen syöntipiikki alkoi ilta kymmenen jälkeen jatkuen pimeän tuloon asti. Pimeän tultua syönti heikkeni reilusti. Pimeällä monet saarista alkaa näyttämään samalta joten tarkkana pitää olla. Eno kiersikin Pyysaaren väärältä puolen ja löydettiin merkaamaton kivi! Onneksi ei käynyt kuinkaan ja hissun kissun rantaan. Suurin kuha 48cm ja sen lisäksi useampi 45cm. Näiden lisäksi 40cm molemmin puolin olevaa haitakasi asti. Veneessä kävi yli 15 kuhaa illan aikaan.

Perjantaina keli oli pilvinen ja selvästi viileämpi. Vettä tihkutti hyvin hennosti ja tuuli muodosti paikoitellen jo kohtalaista aallokkoa. Lähdimme rannasta puoli seiskan jälkeen illasta jolloin auton mittari näytti +19 astetta. Rantauduimme ilta yhdentoista jälkeen jolloin auton mittari näytti enää +15 astetta. Laskimme veneen tällä kertaa Kontiolahden rannasta joka on lähempänä Koitereen pohjoisosan selkiä. Hiemen lähdön jälkeen 53cm kuha kelpuutti SL-uistimen 12cm vaapun. Vähän tämän jälkeen sama vaappu otti pohjakosketuksen ja leukalappu murtui  Itkee Pohjoisempana ajoimme liian läheltä karikkoa josta alkoi koheltaminen. Samalla kun tuuli pyöritti venettä ja kuski keskittyi muuhun kun veneen suorassa pitämiseen, vieheet ylittivät toistensa uintilinjat aiheuttaen muutaman sotkun. Tuntia ja paria pohjatärppiä myöhemmin kaikki uisitmet olivat taas vedessä. Pohjatärppien lisäksi myös 2 kg hauki  tarttui muikku Merimetsoon. Auringonlaskun aikaan oli taas paras syöntipiikki ja 40cm kuhaa tuli joka tuutista. Alkumatkan 53cm kuhan lisäksi pari parempaa ruokakalaa ja loput takaisin. Veneessä kävi taas reilusti toistakymmentä kuhaa.

Reissujen parhaimmistoa oli Sepen Tuuri sini-hopeisena, Jesse Hunter ja Oranssi kuha Jakki.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #11 : Joulukuu 27, 2014, 20:03:36 pm »

Isän kanssa meillä on ollut tapana antaa joulurauha myös metsän eläimille. Tänä vuonna joulu sattui keskelle viikkoa joten loman alkaessa kerittiin käydä edeltävänä viikonloppuna muutaman kerran tutkimassa onko jänikset olleet liikkeelle. Tavan henkilöautolla ei auraamattomille sivuteille ole asiaa. Huomasimme tämän ihan kädestä pitäen kun Opeli meinasi ensin valua ojaan ja sen jälkeen jäi vatsasta kiinni. Pienen askartelun ja hien jälkeen irtosi onneksi.

Jäniksistä ei näkynyt merkkiäkään. Otimme nuoremman jänis ohjuksen mukaan mutta käveltyämme lenkin metsässä ja polkuja pitkin emme nähneet jäljen jälkeä.

Itä-Suomessa lunta on jo kohtalaisesti ja koira joutuu etenemään lumessa kenguru meiningillä, pomppien. Aina ei maavara riitä ja raukka joutuu hieman ponnistelemaan. Kummasti uni näytti maittavan paluumatkalla. Välillä jälkiä piti päästä haistelemaan ihan kunnolla joten päästä ei jäänyt kuin korvat kellumaan hangen pinnalle. Hauska seurata kun tuollainen matalahko koira menee innoissaan hangessa kamalalla tohinalla.


* eetu_joulu2014.jpg (185.79 kilotavua, 1024x682 - tarkasteltu 439 kertaa.)

* eetu_2_joulu2014.jpg (163.26 kilotavua, 1024x682 - tarkasteltu 557 kertaa.)
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #12 : Heinäkuu 28, 2015, 20:07:18 pm »Kuha, ja samalla myös veneily kausi tuli avattua eilen illasta. Vesillä illasta puoli kahdeksasta puoli kahteentoista ja saaliiksi 3 kpl 52-55 cm kuhia sekä yksi 62 cm. Ahvenia ei kuulunut mutta yksi pikku hauki sekä pari lapsi kuhaa kävi tervehtimässä illan mittaan. Selkeää hitti väriä tai uintia ei tuntunut muuten olevan kuin että violetti-hopea nappasi kaksi 52cm kuhaa. Isoin tuli kuha Jakilla. Pitkin viikkoa on luvannut vesisadetta ja tuulta joten vaikea sanoa koska kerkiää seuraavan kerran.

Osa kuhista tuli niin huomaamatta etten pysty sanomaan miten kauan ne ovat plaanarin takana kyytiä ottaneet. Muutama tuli arviolta 3-4m vedestä.

Ilta oli kaikin puolin hyvä keli veneillä. Lähes tuuleton ja aurinkoinen ilta. Kaikua en ottanut tällä kertaa mukaan joten tarkkaa veden lämpötilaa en tiedä mutta paikallinen kalamies puhui vesien olevan normaalia viisi astetta viileämpiä. Näinköhän mahtaa lämmetä enää.
tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #13 : Heinäkuu 31, 2015, 11:56:55 am »

Eilen illalla taas muutama tunti vesillä. Heti vieheitä laskiessa tarttui 66 cm pullukka kuha. Viheenä toimi talven messuilta ostamani vaappu kulta-musta värityksessä. Vaapun valmistajaa en kyllä pysty  tunnistamaan harmikseni. Seuraavaa kuhaa saikin odottaa muutama tunti. Hämärän laskeutuessa kivikko rannan edustalta tarttui 53 cm kuha. Näiden lisäksi neljä parinkymmenen senttimetrin kuhaa kävi kääntymässä veneessä. Ilta oli kuten edellinen, tuuleton ja lämmin. Taivaalla muutamia poutapilviä.

Puntari jäi kotiin joten kotona suoritetun punnituksen jälkeen isommalla kuhalla painoa 2.3 kg ja pienemmällä 1.3 kg.

tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

katchu
Konemestari e.v.p.
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 382« Vastaus #14 : Syyskuu 23, 2015, 16:34:14 pm »

Pidin viikon 38 syyslomaa tarkoituksena keskittyä metsästykeen. Yhdeksän aamun aikana vain yhtenä aamuna ei päästy metsälle kun satoi koko aamun. Muuten joka aamu oltiin teerien ja/tai jänisten perässä. Muutaman kerran pääsin teertä ampumaan ja kertaalleen osuin. Isä sanoi kohdistaneensa aseen ennen metsästyskautta mutta silti ase vei reilusti ylös ja oikealle. Liekkö muuttunut tetsatessa sitten. Koppeloita hyppi hiekkatiellä auton edestä mutta ukkometsoja ei nähty ainuttakaan. Koppelotkaan eivät metsässä antautuneet ampuma etäisyydelle vaan hypähtivät lentoon jo hyvissä ajoin.

Jänis metsällä mentiin vuoro aamuin vanhemman ja nuoremman beaglen kanssa. Vanhempi sai muutaman jänis ajon mutta ei niistä mitään valmista tullut. Nuorempi ei saanut kunnon ajoa jänikselle mutta eräänä aamupäivänä löysi kauriiden jäljet joiden perässä se huuti muutaman tunnin. Isä sai molemmista näköhavainnon kun kauriit juoksivat auton nenän edestä ja koira 20m perässä. Koira kiinni ja kotia. Koirien työskentely tavoissakin on selvä ero. Jos eläin on pyörinyt pienellä alueella haistelee nuorempi kaikki jäljet tarkkaan ja hartaasti, toisin sanoen hitaasti. Vanhempi taas usein pyörähtää kerran alueen ympäri ja haistelee tulo ja menojäljet.

Kertaalleen käytiin myös vesillä. Jigillä ei saatu mitään mutta parin tunnin uistelun tuloksena oli pieni kuha ja 1.5 kg hauki, joka päätyi jauheeksi pakastimeen kalapihvien raaka-aineeksi.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 23, 2015, 16:36:30 pm kirjoittanut katchu » tallennettu

Old Fishermen Never Die -- They Just Smell That Way!
Always think like a fish no matter how weird it gets

Sivuja: [1]   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry: