Koska kevät ja sitä myöten myös grillikauden avaus on kohta kulman takana, on aika laittaa jakoon salaiset BBQ kastikkeet. Vaikka nimi viittaakiin grillaus kastikkeeseen, voi BBQ kastiketta käyttää mainiosti myös uunissa tapahtuvassa ruuanlaitossa. Esimerkiksi uunilihan, ribsien tai pulled porkin kanssa. Toisin kuten marinaadia, BBQ kastiketta ei yleensä anneta hengailla jääkaapissa tunteja ennen paistoa, vaan kastike kaadetaan lihan päälle juuri ennen uuniin tai grilliin menoa. Kastikkeet sopivat toki myös lisukkeeksi perunoiden ja lihan kanssa.
Alla vielä suora lainaus
Poppamies.fi verkkokaupasta:
BBQ -kastike eroaa marinadista nimensä mukaisesti pääasiallisen käyttötavan mukaan. Marinadia tulee käyttää ruokaan jo vähintään tunteja etukäteen, kun taas BBQ -kastikkeet on suunniteltu käytettäväksi vasta ruoan valmistuksen esim. grillauksen aikana kun ruoka on jo puoliksi kypsää. BBQ -kastike soveltuu myös lähes poikkeuksetta dipiksi, sen osaksi tai lisukkeeksi valmiin ruoan kanssa. BBQ -kastiketta voi käyttää myös erilaisiin uuniruokiin, haudutettaviin patoihin tai marinadina, mutta tällöin täytyy varsinkin grillatessa olla lämmön kanssa tarkkana ettei BBQ -kastikkeissa käytetty sokeri pala kiinni paistoajan kasvaessa.
Coca-Cola BBQ Kastike (alkuperäinen ohje: http://www.coca-colaconversations.com/my_weblog/2008/01/coca-cola-bbq-s.html)
2 kpl sipulia
1.7 dl Coca-Colaa
1.7 dl ketsuppia
2 rkl viinietikkaa
2 rkl Worcestershire kastiketta
½ tl chilijauhetta, voi korvata nestemäisellä kastikkeella tai jättää pois
½ tl suolaa
Valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Ruskista sipulit jalisää loput ainekset. Keitä hiljaisella lämmöllä 30-45min kunnes soosista tulee hieman paksua. Muista hämmentää välillä ettei soosi pala kattilaan kiinni. Maultaan soosista tulee makeahkoa ja tomaattista. Lämpimän soosin mausta on selvästi havaittavissa Cokiksen maku. Reseptistä valmista kastiketta tulee noi ½ litraa.
Toinen soosi (alkuperäinen ohje: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/Pulled+pork/1135266426544):1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 pieni kuivattu peperonchino-chili
2 rkl soijakastiketta
2 rkl punaviinietikkaa
3/4 dl sokeriruokosiirappia
1 limetin mehu
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Valmistus samaan tapaan ylemmän reseptin kanssa. Ruskista sipuli, lisää loput ainekset ja keittele vajaa tunti kunnes kastikkeesta tulee paksua.
Laittakaas muutkin hyväksi todetut reseptit jakoon!