Sivuja: [1]   Siirry alas
Kirjoittaja Aihe: Ruotsi Gotlanti  (Luettu 20979 kertaa)
Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« : Helmikuu 13, 2012, 09:19:24 am »

Huhtikuu 2009

Matkamme taimenparatiisin alkoi jo päiviä ennen matkustusta. Keloja huollettiin, uistimiin vaihdettiin huonojen koukkujen tilalle uusia, vaparenkaat tarkistettiin ym. ym. kuten kaikki kalamiehet tietävät. Vaatteita, kalastusvälineitä ym. rompetta kerättiin ja kerrankin tuntui että tarvikkeita voi ottaa mukaan lähes kuinka paljon tahansa sillä kyllähän ne autoon mahtuu Sainkin sitten jo yksin autoon tavaraa siten että tuntui kuin olisin lähdössä parin viikon reissuun. Sami odottelikin sitten lähes samansuuruisella setillä josta matka jatkui hakemaan Esa Porin läheltä. Sitten saikin jo ahtaa tavaraa kun tuntui tila loppuvan volvosta vaikka takapenkin isompi puoliskokin oli jo valmiiksi käännetty alas joten tilaa olisi pitänyt olla.

Turussa toinen kolmen miehen rypäs jo odottelikin joten kauppaan ruokatarvikkeita ostamaan. Kaksi ostoskärryllistä tavaraa vielä mukaan ja molemmat autot täydellä kuormalla matkaan. Laivamatka oli sitten sellainen kuin se yleensä on Tukholmasta oli vain reilu tunti kun olimme jo jälleen odottamassa autolauttaa eteenpäin. Kolmisen tunnin kuluttua olimmekin sitten jo Gotlannin saarella satamassa josta oli pieni pyrähdys majapaikkaan Lummelundaan, pohjoiseen noin parikymmenen kilometrin päähän Visbystä. Nopeasti tavarat autosta pois ja vihdoinkin pääsimme tositoimiin.

Ajoimme autoilla lähirantaan kokeilemaan. Kyllä oli mielettömän hankalaa kävellä siellä kivikossa joka tuntui vain jatkuvan vaikka kuinka pitkälle meressä. Toinen autokunta lähtikin sitten paremmille mestoille ja minä jäin yhden Turkulaisen Tommin kanssa vielä hetkeksi sinne kunnes saimme tarpeeksi siitä kivikossa rämpimisestä ja ajoimme majapaikkaan. Ruoka olikin sitten poikia odottamassa kun he saapuivat. Kaksi taimenta oli sitten jo poikien toimesta päässyt tutustumaan yläilmoihin.

Seuraava päivä alkoi sitten todella hyvällä aamu-aterialla koska joukkoomme oli eksynyt ruuanlaitosta kiinnostunut Tommi. ( mm. ruokaostoksiin kuului 6 purkkia ruokakermaa) Kiersimme tutustumassa eri paikkoihin ja kyllä täytyy sanoa että on siellä hienoja maisemia ja vesikin kirkasta kuin suoraan lähteestä tulleena. Itseäni ei kalat käyneet katsomassa mutta neljä kalaa jälleen tuli koko ryhmän saaliiksi. Sami 80 avasi jo tässä vaiheessa kalojen saamisen 65 senttisellä kirkaalla taimenella. Tulipa vielä Samin itse tehdyllä (Räyhä) kevenetyllä. Vesi oli koko reissun ajan matalalla ja tuuli jota odotimme, ei koskaan saapunut, aurinko tosin paistoi kirkaasti, joten lähes koko ajan saimme kalastaa olosuhteissa joihin normaalit turistit olisivat olleet iki-ihastuneita. Esalla oli ollut kolmonen kiinni mutta haavitusvaiheessa oli kala nopealla liikkeellä päässyt kiertämään haavimiehen ja siima haavimiehen varusteisiin kiinni ja siitä siima poikki....

Illalla jälleen karttojen ääressä tutustumaan eri vaihto-ehtoisiin paikkoihin. Päätimmekin ajaa aivan pohjoiseen josko siellä tuulenvire edes olisi auttamassa niiden isojen saantia. Vesi oli ikävä kyllä liian alhaalla joten emme siellä kauakaan viihtyneet. Ajoimme sitten takaisin itärantaa pitkin ihaillen maisemia. Kalantulon kannalta taisi olla heikoin päivä, aivan varma en nyt ole tuliko pari kalaa.

Sunnuntai olikin sitten viimenen mahdollisuus kalastaa sillä seuraavana aamuna lautta lähtisi jo 7.05 kohti Nynäshamnia. Aamu oli jälleen hieman sumuinen ja tuulenvirettäkään ei tuntunut. päätimmekin sitten jakautua siten että toinen auto (Tommi ja minä) jäi siihen lähistölle ja toinen auto kierteli noita pienempiä paikkoja. Kävimme sitten Tommin kanssa kokeilemassa läheistä paikkaa joka ei kuitenkaan tuntunut siltä oikealta joten ajoimme tuttuun ja turvalliseen paikkaan jossa saimme auton aivan rannan tuntumaan.

Tommi jäi heittelmään perhoa auton viereiseen poukamaan ja itse kävelin hieman ulommaksi merelle. Koko seutu oli täynnä merenpohjassa kulkevia kanjoneita joista toiset oivat varmaan komisen metriä syviä. Kyllä sai olla tarkkana siellä kävelessään kun saappaansyvyydestä seuraava askel olisi voinut olla tuo lähes kolmemetriä. Tuon syvyydenvaihtelun huomasi vain siitä että syvemmät kohdat eivät kasvaneet levää joten ne loistivat muuta merenpohjaa valkoisemmalta.

Kävelin siellä noita monttuja tarkastellen kunnes yhden montun pohjalla näkyi jokin halko joka kuitenkin hieman liikkui. Heitin sinisen J-Kingin pitkälle montun toiselle puolelle vetäen uistimen sitten montun pohjalla olevan kalen editse. Uistimen tullessa kalan ulottuville se suorastaam ampaisi..... pakoon. Hieman hölmistyneenä katselin kalan perään ja ikäänkuin vaistomaisesti heitin uistimen sinne mihin kala oli lähtenyt. Samantien tuntui mahtava tempaisu ja kala oli kiinni. Haavia ei ollut mukana joten pikkuhiljaa kävelin kohti rantaa samalla väsytellen isohkoa taimenta joka pyristin siten että tiesin sen olevan aikamoisen kokoinen.

Rannassa sain sitten jo hieman väsähtäneen taimen pyrtöstä otteen ja sitten taimenta taluttaen lähdin kohti toista kalamiestä joka siihen oli ilmaantunut. Sanoinkin tälle ruotsalaiselle kalamiehelle voisiko hän hieman auttaa. Toisella kädellä pidin kalaa pyrstöstä kiinni ja toisella kaivoin kameran jolla ko mies sitten napsi kuvia minusta ja hieman tummasta taimenesta. Kysyinkin häneltä onko tämä hänen mielestää tumma johon hän vastasi että ei oikeastaan. Jatkoin sitten matkaa ja uitin taimen lähemmäksi Tommia ja huusin Tommille että tules katsomaan ja ottamaan pari kuvaa. Kuvauksen päätteeksi päästimmekin sitten taimen jatkamaan matkaansa mutta emme edes huomanneet mitata koko kalaa, kalapuntaria meillä ei edes ollutkaan mukana.

Tommikin siirtyi sitten sinne kalapaikalle ja kuinkas ollakaan veti parin tunnin sisällä kaksi kirkasta taimenta, molempien ollessa vielä mitallisia. Itselläni pamahti vielä yksi kirkas taimen joka tuntui olevan lähes samankokoinen kuin tummenpi taimen hetkeä aiemmin. Oli kyllä huomattavasti virkeämpi kuin mustis ja sain tehdä enemmän työtä saadakseni sen jälleen talutetuksi rantaan. Tämä taimen päätyikin sitten kotiin vietäväksi. Lähdimme siitä sitten aika pian takaisin mökille kun tuo pakkaustouhukin siellä oli odottamassa. Muut pojat tulivat illalla ja saaliina heillä oli ollut kuusi taimenta joista tosin oppaamme ( Nikolai Holttinen, Fishmaster Oy:stä ) oli vetänyt viisi.

Seuraavana aamuna sitten lähdimme tästä hienosta paikasta ja vietimme päivän Tukholmassa kierrellen ns. vanhassa kaupungissa, unohtamatta (tietenkään) paikallisia isoja kalastusliikkeitä.

Olipahan paikka jonne voisin lähteä aina vain uudelleen.

Ps. kuvat edelleen hukassa jossakin koneen sisällä.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

J-King
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 32


« Vastaus #1 : Joulukuu 30, 2012, 17:33:08 pm »

Laitellaanpas raportteja tähän. Tämä on viime keväältä.

http://kalastus.com/artikkelit/34-meritaimenta-%E2%80%93-kalastusta-gotlantissa#comments
tallennettu

J-King
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 32


« Vastaus #2 : Joulukuu 30, 2012, 17:35:10 pm »

Tässä tälläinen videopäiväkirja joulukuun reissultamme.

http://www.youtube.com/watch?v=p3mXAiU1g_8&feature=youtu.be
tallennettu

J-King
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 32


« Vastaus #3 : Huhtikuu 08, 2013, 09:32:58 am »

Se olis taas yksi reissu takana ja taas aivan erillainen reissu kuin aikaisemmin. Kylmä kevät näkyi sielläkin ja mökkimme lähelllä olikin meri jäässä, joten se aiheutti hieman päänvaivaa kun joutu ajalemaan ja ettimään sulaa vettä. Varsinkin itäpuoli oli pahasti jään peitossa. Länsi sivu oli auki mutta siellä oli hieman ruuhkaista...
Erikoiseksi teki kalastuksen myös todella alhainen merenpinta, sillä meri oli koko ajan reippaasti miinuksella ja edellis vuoden kalojen ottipaikoilla sai nyt paistaa makkaraa...
Kalaakin löydettiin, varsinkin reissun loppupuolella rupes tapahtumaan kun pari aurinkoista päivää sai hieman rantavedet lämpiämään. Kalaan ei tarvinnut aamuisin kiirehtiä sillä 10 asteen pakkanen teki usein jääriitteen kalapaikoille, joten joutui odottaa että päivä hiemasn lämpenisi. Kalatkin ottivat selkeesti ehtoopäivän puolella aina auringon laskuun, joka on yksi hienoimmista hetkistä tuolla.
reissun saldoksi tuli 59 meritaimenta ja 10 haukea Hymyilee , paaaljon oli tapahtumia ja karkuutuksia, varsinkin itse karkuutin monta hyvää kalaa :/ Sain itse 11 taimenta, eli ei nyt ihan mikään huippu suoritus mutta se että pienin kalani oli 51cm ja suurin 73cm teki sen että kalojeni keskipaino oli 2.75kg, se on minusta kova. Ja lisäksi en saanut yhtään tummaa vaan kaikki oli kirkkaita vahvoja kaloja. Uistimina toimi Vekkulit 130mm ja 100mm, varsinkin tuo pitkä malli vakuutti monet. Väreinä ykköseksi taisi nousta punamusta, mutta hyvin perässä roikkuivat mustakulta, keltavihreäpiikkikala, porkkana ja kylmä.

Tässä yksi linkki videoon.http://www.youtube.com/watch?v=T4FtGZfeLmg
tallennettu

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #4 : Huhtikuu 25, 2013, 18:42:26 pm »

Hieno reissu taas kerran,kaloja ylös asti 23kpl! Yli 60cm kaloja oli 9kpl,ja yli 50cm kaloja 16kpl.Suurin tasan 70cm.

Yksi maistiainen kaloista..


* mertsari64.jpg (219.25 kilotavua, 500x375 - tarkasteltu 808 kertaa.)
tallennettu

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #5 : Huhtikuu 29, 2013, 21:20:59 pm »

Kuvassa reissun hienoin kala..


* Gee13.jpg (242.92 kilotavua, 640x480 - tarkasteltu 835 kertaa.)
tallennettu

Vaahku
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 211« Vastaus #6 : Huhtikuu 29, 2013, 22:07:47 pm »

Nyt on kokoa ja näköä! Todella hienon näköinen kala. Taisi olla hyvä reissu.
tallennettu

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #7 : Marraskuu 01, 2014, 13:18:30 pm »

Pari videota.

https://www.youtube.com/watch?v=oWJTa057m1c&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=GBvDYdQNuSA
tallennettu

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #8 : Marraskuu 02, 2014, 13:50:53 pm »

Kiva katsella meritaimenien pyyntiä. Kyllä on aivan eri maailma kalastuksessa verrattuna meidän ja naapurimaan touhuun.  Siellä tuo kalastuskulttuuri on valovuosia edellä.  Tuntuu että täällä on tarkoitus vain ahneuksissa kaikki kalat ottaa ylös, oli alamitta mikä tahansa.  Naapurissa taas noudatetaan kestävää kehitystä.

Käväisin kerran tuolla Gotlannissa ja on se aivan mahtava paikka, ei sitten ihmekään että sinne eräät  Iskee silmää vuodesta toiseen matkustavat.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #9 : Huhtikuu 19, 2015, 12:31:14 pm »

Tuli vietettyä Gotlannissa taas 7 täyttä kalastuspäivää,reissuun lähdettiin 8.4 ja palattiin 18.4!
Kalojen puolesta reissu meni aika nappiin,kelien puolesta ei! Joudutiiin kaikki vanhat tutut paikat jättämään rauhaan kun tuuli oli koko reissun todella kovaa,ja nosti rannoille korkeat aallot,ja sekoitti vedet leväpuuroksi.
Olosuhteista johtuen kaloja jouduttiin etsimään todella paljon ja rantoja tuli käveltyä/kalastettua kilometri kaupalla päivittäin.
Oli kuitenkin hienoa löytää täysin uusia mestoja,ja saada kalaa täysin eripaikoilta kuin ennen!!

Ylös saatuja kaloja oli kahteen mieheen 35kpl,joista 22 kpl yli 50cm.
Yli 60cm kaloja saatiin 16kpl,ja yli 70cm kaloja 3kpl.

Kaloista 32 puri Mulkkista ja 3 Siirikatkaa!!


* 2015.jpg (31.41 kilotavua, 550x413 - tarkasteltu 562 kertaa.)

* sami2015.jpg (43.32 kilotavua, 550x413 - tarkasteltu 783 kertaa.)

* siirij.jpg (89.62 kilotavua, 550x733 - tarkasteltu 671 kertaa.)

* siiris.jpg (52.04 kilotavua, 550x413 - tarkasteltu 699 kertaa.)

* juha 2015.jpg (53.41 kilotavua, 550x733 - tarkasteltu 752 kertaa.)

* juha.jpg (52.33 kilotavua, 550x413 - tarkasteltu 720 kertaa.)
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 19, 2015, 12:39:38 pm kirjoittanut Sami80 » tallennettu

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #10 : Huhtikuu 19, 2015, 15:57:16 pm »

Hieno reissu (jälleen) Sami.  On se vaan hienoa saada tuollaisia kunnon kokoisia meritaimenia.  Ikävä kyllä ei niitä  täältä Porin merialueelta tahdo löytyä.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #11 : Huhtikuu 21, 2016, 18:44:57 pm »

Reissu jälleen tehty,tällä kertaa ei mennyt ihan nappiin,kun molemmat hermannit sairastui reissun toisena päivänä oksennustautiin,joka jatkui ripulilla ja kuumeella Itkee Kalaan päästiin peiton alta huomattavasti vähemmän kuin edellisillä reissuilla! Kaloja kahteen mieheen 20kpl.
Kuvassa reissuin hienoin kala 71cm 4,2kg.


* 4,2.jpg (63.05 kilotavua, 600x450 - tarkasteltu 469 kertaa.)
tallennettu

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #12 : Huhtikuu 21, 2016, 22:46:30 pm »

Kyllähän tuollainen #mörkö"  Järkyttynyt  perho suussa rantaan saatuna varmaan hieman noita vastoinkäymisiä tasoitti.  Hyvinhän teillä nuo reissut tuntuu onnistuvan. Ei näillä kotivesillä kuitenkaan samanlaista kalantuloa ole.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

psychocowboy
Rappiohotellin tirehtööri
Ylläpitäjä
Jäsen
*****
Poissa Poissa

Viestejä: 879« Vastaus #13 : Huhtikuu 22, 2016, 20:57:15 pm »

Joskus on vielä aikaa lähteä moiselle reissulle missä on edes mahdollisuus saada moisia mörköjä  Iskee silmää. Sitä ennen joutuu töiden lisäksi nauttimaan kotimaan tarjonnasta. Ja se ei ole huonoa sekään.....
tallennettu

             
Born to be wild, paitsi kotona...
"Chuck Norriskaan ei ole täydellinen, sillä häneltä puuttuu heikkoudet"    Hyvän viinin määritelmä  "menee helposti alas ja pysyy sisällä" "Parempi muutama ruuvi löysällä, kuin yksi liian tiukalla"

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #14 : Huhtikuu 23, 2017, 10:41:48 am »

Taas olis reissu takana,ja kaloja kahteen mieheen 27kpl,jälleen kerran kelit oli todella huonot mutta kaloja kuitenkin ihan ok! Suurin tällä kertaa 80cm 5,1kg.


* 20170409_212849.jpg (2832.92 kilotavua, 2560x1536 - tarkasteltu 371 kertaa.)

* 20170415_104412.jpg (1923.37 kilotavua, 2239x1233 - tarkasteltu 405 kertaa.)

* 20170408_152815.jpg (3078.83 kilotavua, 2322x1351 - tarkasteltu 365 kertaa.)

* 20170407_154741.jpg (2065.95 kilotavua, 2006x1479 - tarkasteltu 390 kertaa.)
tallennettu

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #15 : Huhtikuu 23, 2017, 19:22:22 pm »

On ne nättejä kaloja.  Ei taida Sami enää joutua paikkoja hakemaan kun noin monta kertaa on siellä käynyt.  Eikä turhaan Hymyilee leveästi
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #16 : Toukokuu 06, 2017, 22:32:57 pm »

No kyllähän niitä joutuu joka reissulla hakemaan uusista paikoista,kelit tuolla vaihtelee kokoajan joten harvoin on kahta samanlaista päivää...
Mutta hiukan alkaa jo hajua olemaan missä kannattaa milloinkin kalastella,mutta paljon saa töitä tehdä kalojen eteen;)
tallennettu

Sami80
Jäsen
*
Poissa Poissa

Viestejä: 235« Vastaus #17 : Huhtikuu 20, 2018, 21:24:51 pm »

Gotlannista kotiuduttu.Kahteen mieheen kaloja ylös 57kpl.Omakin enkka perhomertsarissa kohentui lukemiin 75cm 5,3kg.


* IMG_20180411_161842_375.jpg (109.66 kilotavua, 962x962 - tarkasteltu 264 kertaa.)
tallennettu

Igors
Aktiivi
Jäsen
**
Poissa Poissa

Viestejä: 741« Vastaus #18 : Huhtikuu 21, 2018, 16:47:53 pm »

Aika makea reissu jälleen.  Mitä opimme tästä: kun tarpeeksi monta reissua on tuonne tehnyt niin jo rupeaa kalapaikkoja ja kaloja löytymään.
tallennettu

Vanhuus ja viisaus ei ole itsestään selvä asia. Itselläni vanhuus lähenee mutta viisautta ei ole vielä näkynyt.

Sivuja: [1]   Siirry ylös
  Tulostusversio  
 
Siirry: